back to top
sobota, 20 apríla, 2024

20 faktov o Antarktíde, ktoré vás v škole nenaučili. Ide o veľmi zaujímavú krajinu o ktorej skoro nič nevieme

Na svete je toľko úžasných vecí, o ktorých ešte stále nevieme. Obzvlášť veľa tajomstiev skrýva najodľahlejšie a ťažko prístupné kúty našej planéty, akým je napríklad Antarktída.

Toto je jedno z najzáhadnejších miest na svete. Tajomstvá sa skrývajú nielen na jej povrchu, ale aj v tých najväčších hĺbkach.

Tu je zoznam najzaujímavejších, ale pravdivých faktov o Antarktíde:

  1. Jedna z účastníčok expedície sa zo srandy zaregistrovala na internetovej zoznamke Tinder. Po 45 minútach dostala upozornenie, že v blízkosti sa pre ňu nachádza dokonalý partner – pilot vrtuľníka. Toto bolo prvýkrát, čo ľudia v Antarktíde stretli vďaka aplikácii Tinder.

  1. Áno, tu je bankomat. Bol nainštalovaný už v roku 1998 na stanici McMurdo. Ide o najväčšie miesto osídlenia, prístav, dopravný uzol a výskumné centrum v Antarktíde. Bohužiaľ, bankomat je často pokazený. Okrem toho, určite by sa vám nechcelo čakať v rade, aby ste si z neho mohli vybrať peniaze.

 

  1. Strata ľadu v západnej Antarktíde medzi rokmi 2009 až 2012 spôsobila zmenu gravitačného poľa. Každý rok od roku 2009 sa miera topenia ľadu zvýšila až o trojnásobok.

 

  1. Existujú tu dve osady. Prvou je Villa Las Estrelas (založená v roku 1984 čilským diktátorom Pinochetom. Osada má vlastnú škôlku, nemocnicu, ubytovňu, poštu, internet a mobilnú komunikáciu. Druhým mestečkom je Esperanza – argentínska výskumná stanica. V zime tu žije 55 ľudí vrátane 10 rodín a 2 školských učiteľov.

 

  1. Esperanza bola založená v roku 1953, práve tu sa narodil aj prvý človek na Antarktíde – Emilio Marcos Palma. Odvtedy sa tu narodilo 10 detí.

 

 

  1. Antarktída za posledných 25 rokov stratila rekordné množstvo ľadu – takmer 3 bilióny ton. Pri zachovaní súčasnej rýchlosti topenia ľadu môže úroveň morskej hladiny vzrásť o 3,5 metra za 50 rokov.

  1. 1% plochy Antarktídy (asi 2500 km2) je úplne bez ľadu a snehu. Ide o takzvané suché údolia alebo oázy. Suché údolia sú najnevľúdnejšími oblasťami na Zemi. Približne 2 milióny rokov tu nebol žiaden dážď ani sneh.

  1. Počasie na Antarktíde je také nevľúdne, že tam odmietajú žiť aj mravce. Nakoniec sme teda našli miesto, kde si možno vystrojiť piknik.

  1. Pred 52 miliónmi rokov bolo na Antarktíde tropické podnebie, rástli tam palmy a stromy podobné súčasným baobabom. Vtedy bola koncentrácia oxidu uhličitého (CO2) v atmosfére viac než dvojnásobne vyššia ako v súčasnosti.

  1. V Antarktíde sa nachádza najjužnejšia sopka na Zemi – Erebus. Skrýva v sebe jazero horúcej lávy s teplotou 900 stupňov Celzia.

  1. V súčasnosti tu môžete nájsť kostoly aj chrámy – existuje tu najmenej 7 aktívnych kostolov.

  1. Najvyššia nameraná teplota na tomto území predstavuje 17,5° C.

  1. Od roku 1945 do roku 1993 používala Britská antarktická služba psy na záprahy. Posledné psy tu boli prepravené v januári 1994 v súlade s ustanoveniami protokolu o zmluve o ochrane životného prostredia Antarktídy.

  1. Doposiaľ sa na Antarktíde objavilo niečo okolo 300 čiastočne ľadovcových jazier. Nie je vôbec ľahké preskúmať ich – prakticky sú nedostupné. v týchto vodách žijú mikroorganizmy, rastliny a zvieratá, ktoré ešte nikdy nikto nevidel.

  1. Jeden z najväčších ľadovcov v Antarktíde je ľadovec B15, ktorého plocha je 11 tisíc km² a hmotnosť viac ako 3 milióny ton. V roku 2000 sa od Antarktídy odobral ľadovec vo veľkosti ostrova Jamajka.

  1. Na Antarktíde sa našli najstaršie spermie ja svete. Pochádzajú z obrúčkavca starého 50 miliónov rokov.

  1. Antarktída je jediný kontinent bez časových pásiem. Zakaždým má svoj vlastný čas – záleží na tom, akej krajine základňa patrí.

  1. 70% zdrojov sladkej vody celej planéty sa nachádza v Antarktíde.

  1. Priemerná hrúbka ľadovej prikrývky v Antarktíde je približne 1,6 km.

  1. V Antarktíde nie sú žiadne ľadové medvede, tie žijú len v Arktíde.

Chceli by ste niekedy navštíviť tento odľahlý kontinent?

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných...
Romana
Romana
Volám sa Romana a pre mysmezeny.sk píšem niekoľko rokov. Milujem písať o vzťahoch a ezoterike. Okrem toho ma veľmi baví môj psík. 🥰
spot_imgspot_img

Svetové predčasne narodené dieťa prekonalo 0% šancu na prežitie a tento rok oslávilo svoje tretie narodeniny.

Vtedy ste to ešte nevedeli, ale 6. júna 2020 sa Beth Hutchinsonová zapísala do histórie tým, že porodila predčasne narodené dieťa na svete. Táto novopečená...

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom internetu zdieľal so svojimi kolegami a tak sa mohla dostať až k nám. Otázku položili...

Žena necháva každú noc postieľku svojho dieťaťa pred vchodovými dverami. Všetkých prekvapila, keď vysvetlila dôvod tohto správania

Catherine Lucreová, matka a babička štyroch detí z Austrálie, necháva každý večer postieľku svojho dieťaťa vedľa. Takéto správanie vyvoláva u cudzích ľudí veľa otázok,...
Verified by MonsterInsights