sobota, 27 júla, 2024

Ako bude všetko prebiehať? Odpovede na otázky ohľadom celoplošného skríningu obyvateľov Slovenska

Vláda sa po dlhých rokovaniach napokon dohodla akú podobu bude mať celoplošný skríning obyvateľov Slovenska. Na rozdiel od prvej vlny testovania budeme mať na to tentokrát viac času. Negatívny test (RT-PCR alebo antigénový) bude opäť akousi priepustkou no aj napriek tomu budú platiť doterajšie prísne opatrenia. Zákaz vychádzania by mal skončiť 7. februára a za priaznivej epidemiologickej situácie na Slovensku by sme už od 8. februára mohli fungovať podľa Covid automatu.

 

Kedy a kde sa budeme môcť otestovať?

Prvé kolo celoplošného skríningu začalo dnešným dňom (18. januára) a trvať bude až do 26. Januára. Prebiehať bude v každom meste obci a Slovenka v takzvaných “MOM-kách” čiže mobilných odberových miestach. V nich budete teda môcť absolvovať buď bezplatný antigénový test či spoplatnený RT-PCR test.

Nápor ľudí, ktorí sa budú chcieť testovať by mali odľahčiť finančné ale aj personálne zdroje od vlády na postupné otváranie nových mobilných odberných miest. “Prosíme o pomoc samosprávy, ktorým finančne i materiálne pomôžeme, dodáme testy, aby zabezpečili možnosť svojim obyvateľom sa dať otestovať,“  oznámil minister zdravotníctva Krajčí. 

 

https://www.instagram.com/p/CGmwzPsH3Vu/

 

Prečo by sme sa mali ísť testovať?

Okrem faktu, že takto vláda získa cenné informácie o aktuálnej epidemiologickej situácie, získajú niektorí ľudia aj väčšiu slobodu. Rovnako ako to bolo v prvom kole, ľudia s negatívnym testom budú môcť porušiť zákaz vychádzania no aj pre nich budú existovať isté výnimky. Účasť však nie je povinná, no ak potrebujete chodiť do práce alebo chcete ísť do prírody budete potrebovať negatívny test. 

 

https://www.instagram.com/p/CHChbrsqn6B/

 

Kto sa testovania nemusí zúčastniť?

Na testovanie nemusia ísť maloleté deti do 15 rokov ani osoby staršie ako 65 rokov.

No opäť opakujeme, že testovanie je dobrovoľné a aj takéto osoby sa otestovať môžu no nemusia. Výnimka bola udelená aj ľudia, ktorí ochorenie Covid-19 prekonali a môžu to preukázať potvrdením nie starším ako 90 dní. Rovnako sa testovania nemusia zúčastniť ľudia, ktorí dostali 2 dávky vakcíny proti Covid-19 a od poslednej dávky počkali 14 dní na celkovú imunitu.

 

Man Standing Beside Woman on Swing

Zdroj: pexels.com

 

Bude sa testovať aj na druhýkrát?

Áno. Medzi 3. a 7. februárom prebehne druhé kolo celoplošného skríningu obyvateľov Slovenska. Predtým sa však zhodnotia dáta z prvého kola a okresy sa následne rozdelia na tie horšie (37) a lepšie (36). V tých horších tak opäť prebehne testovanie. Avšak v lepších okresoch sa ľudia budú môcť pohybovať bez negatívneho testu až do skončenia zákazu vychádzania (7. februára). Pre obe skupiny okresov však budú platiť prísne opatrenia.

 

Musím testovanie absolvovať v mieste trvalého bydliska?

Nie, test môžete absolvovať v najbližšom odbernom mieste s tým, že sa nemusíte vracať na adresu trvalého bydliska.

 

Mám prísť na testovanie na Slovensko ak žijem v zahraničí?

Odpoveď nie. Ak sa však vraciate na Slovensko je potrebné stále sledovať stránku korona.gov.sk, kde nájdete informácie o “červených” krajinách. Ak sa vraciate z krajín EÚ je potrebný negatívny RT-PCR test alebo antigénový nie starší ako 72 hodín alebo absolvovanie karantény. Pendlerom stačí vďaka výnimke iba negatívny antigénový test. Ak sa budete zdržiavať na Slovensku počas celoplošného skríningu, budú Vám uznané aj antigénové a RT-PCR testy zo zahraničia.

 

Woman Sitting on Luggage

Zdroj: pexels.com

 

Čo v prípade pozitívneho výsledku antigénového testu?

Ak Vám počas celoplošného skríningu vyjde pozitívny test musíte sa čo najkratšou cestou vrátiť domov a absolvovať 10 dňovú karanténu. V prípade, že s Vami žijú v domácnosti aj iné osoby, musia s Vami zostať izolovaní aj v prípade, že im test vyšiel negatívny. Ak sa u Vás testom  preukáže nakazenie ochorením Covid-19, musíte o tom informovať ľudí, s ktorými ste boli v kontakte v posledných dvoch dňoch. Ak ste zamestnaný, náleží Vám v prípade pozitívneho výsledku pandemická PN. Karanténa sa končí po 10-tich dňoch ak ste posledné 3 dni izolácie nemali žiadne klinické príznaky či úzky kontakt s nakazenou osobou. Pre ukončenie karantény nepotrebujete negatívny test. 

 

Man in White T-shirt Holding Black Smartphone

Zdroj. pexels.com

 

Čo v prípade negatívneho výsledku antigénového testu?

Ak Vám počas celoplošného skríningu vyjde negatívny test, dostanete o tomto výsledku oficiálny certifikát. Vďaka nemu sa pre Vás uvoľnia určité podmienky, ktoré umožnia voľnejší pohyb. Nosenie rúšok v interiéri a exteriéri, zákaz zhromažďovania a pravidlá nakupovania v obchodoch však budú pre Vás aj naďalej platiť. Ak osobe, s ktorou žijete v spoločnej domácnosti vyjde pozitívny test, musíte s ňou zotrvať v karanténe 10 dní. Podmienky karantény sú vymenované v otázke vyššie.

 

https://www.instagram.com/p/CHXTmaUHbHK/

 

Nebude celoplošný skríning záťažou pre už vyťažených zdravotníkov?

Podľa dostupných informácii, vláda na testovanie využije 4000 zdravotníkov, z ktorých veľká časť bude predstavovať študentov medicíny. Premiér Igor Matovič tak tvrdí, že takto nezaťažíme zdravotný systém a nemocnice budú schopné aj naďalej poskytovať plnohodnotnú zdravotnú starostlivosť nakazeným pacientom. Matovič navyše prehlásil, že zdravotníci sú motivovaní z toho dôvodu, že veria v plošné testovanie ako cestu k zlepšeniu pandemickej situácie.

 

https://www.instagram.com/p/CHcR5eMnRj8/

titulna foto:ladislav.macko

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights