Čína zavádza test z análneho otvoru. Má byť účinnejší ako ten z hrdla

Celé obyvateľstvo viacerých činskych miest bolo povinne otestované na prítomnosť koronavírusu. Krajina však aktuálne čelí novému naozaj nezvyčajnému druhu testovania – testovania priamo z análneho otvoru. Áno, čítate správne. Tento test má slúžiť k testovaniu tých ľudí, ktorí sú v karanténe. Čínske štátne médiá predstavili nový spôsob testovania v uplynulých dňoch. Novinka vyvolala rozsiahle pobúrenie.

Niektorí čínski lekári tvrdia, že najúčinnejšie by bolo toto testovanie u tých nakazených, ktorí mali po ochorení negatívny výsledok výterov z nosa a hrdla.

V prieskume vykonanom spoločnosťou Weibo, sa až 80 % respondentov vyjadrilo negatívne a to tak, že nedokážu prijať novú testovaciu metódu. Aj čínski lekári, ktorí nové testy podporujú, uviedli, že kvôli relatívnym komplikáciám tejto metódy by ju bolo najlepšie nevyužívať pri vybraných skupinách.

Nový testovací spôsob prichádza niečo vyše roka po tom, čo sa vírus začal v krajine prudko šíriť. Čínski úradníci sa obávajú zhoršenia situácie počas vstupu do nového lunárneho roka. Táto udalosť sa považuje za najväčšiu spoločenskú udalosť na svete.

Počas nepandemického roka sa cez sviatok uskutoční približne 3 miliardy výletov, čo znamená, že jediný pozitívny človek by mohol nakaziť naozaj obrovské množstvo ľudí. Čína sa snaží pred sviatkom zaočkovať 50 miliónov ľudí, čo je však menej ako 4 % populácie.

Úradníci v posledných týždňoch sprísnili obmedzenia. Desiatky miliónov ľudí sa vrátili späť do zatvorených miest. Rovnako ako predtým, cestujúci prichádzajúci zo zámoria idú priamo do dvojtýždňovej hotelovej karantény. Teraz dokonca pribudol aj týždeň domácej karantény. Od začiatku pandémie je Čína ochotná prijať naozaj náročné opatrenia.

Skupina čínskych vedcov uverejnila v auguste štúdiu v časopise Future Microbiology, ktorá uvádza, že u niektorých zotavujúcich sa pacientov s koronavírusom boli vzorky z análneho výteru stále pozitívne aj keď tie z krku boli negatívne: „Je zaujímavé, že detekcia SARS-CoV-2 bola pozitívna v análnom výtere dvoch pacientov a negatívna vo vzorkách z výterov z hrdla. 

Navrhujeme odber analých vzoriek ako potenciálne optimálnych vzoriek pre detekciu SARS-CoV-2 na vyhodnotenie vhodnoti prepustenia pacientov z nemocnice.“ Niektorí lekári však stále tvrdia, že výtery z nosa a hrdla sú efektívnejšie, pretože koronavírus je infekciou dýchacích ciest.

Patológ z Wuhanskej univerzity uviedol: ,,Vyskytli sa prípady týkajúce sa pozitívneho testu na koronavírus vo výkaloch pacienta, ale žiadne dôkazy nenaznačujú, že by sa vírus prenášal cez tráviaci systém.“ Čínske médiá sú zaplavené nedôverčivými poznámkami a obavami z nového testovacieho postupu.

Zdroj: washingtonpost.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Čína zavádza test z análneho otvoru. Má byť účinnejší ako ten z hrdla”