Mikrobiológ vyvrátil nezmyselné mýty o vakcíne v priebehu niekoľkých minút

V momente, keď sa prvé vakcíny proti Covid-19 rozšíria po celom svete, bude jednou z kľúčových výziev najmä vyvrátenie propagandy proti vakcínam, ktorá sa šíri najmä na sociálnych sieťach. Mnoho odborníkov sa obáva najmä toho, že mýty rozširované konšpiračnými teoretikmi môžu presvedčiť najmä zraniteľné osoby.

Očkovanie čo najväčšieho počtu ľudí a v čo najkratšom čase je čo raz viac nevyhnutné. Vedci sa preto snažia vyvrátiť všetky nezmyselné lži o vakcíne.

Spoločnosť Technology Networks začala bojovať proti dezinformačným kampaniam tým, že motivovala mikrobiológa vyvrátiť najčastejšie mýty o vakcíne. Dr. Erik Yager, docent mikrobiológie v Centre pre biofarmaceutické vzdelávanie a odbornú prípravu, v otázkach a odpovediach na webe vysvetlil realitu očkovacieho procesu a prečo by ste nemali veriť ľuďom, ktorí vám hovoria, že vakcína je nebezpečnejšia ako samotný vírus.

Najmä vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna boli predmetom niekoľkých konšpiračných teórií, čiastočne preto, že používajú nový typ technológie vakcín s názvom „mRNA“, ktorý sa vyvíja adaptáciou časti genetického kódu Covid-19. Popierači vakcín tvrdili, že tento spôsob by mohol prepísať našu vlastnú DNA. Ako však vysvetľuje Dr. Yager:

„Tento typ vakcíny sa nemôže začleniť do nášho genómu.“ Dr Yager tiež ľudí ubezpečil, že vakcíny nie sú toxické pre ľudské telo. Niektorí ľudia tvrdia, že vakcíny obsahujú vysoké množstvá nebezpečných látok, ako je ortuť a formaldehyd, ale doktor Yager vysvetľuje, že väčšina z týchto látok tam je v mizivom množstve alebo bola odstránená pri vývoji.

Doktor taktiež poprel klamstvo, ktoré podnecu ľudí aby si vytvorili kolektívnu imunitu. Toto je teória, ktorú skúmali niektoré krajiny ako napríklad Švédsko ešte v začiatkoch pandémie. Od tejto teórie sa však z veľkej miery upustilo kvôli vysokej úmrtnosti. 

Dr Yager tiež zdôraznil, že hoci bola vakcína vyvinutá rýchlejšie ako ktorákoľvek vakcína v minulosti, bola rovnako dôkladne testovaná. Tisíckam dobrovoľníkov boli v klinických štúdiách podané dávky vakcíny, čo umožnilo zhromaždiť údaje potrebné na preukázanie toho, že vakcíny sú bezpečné a účinné. 

Zdroj: unilad.co.uk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Mikrobiológ vyvrátil nezmyselné mýty o vakcíne v priebehu niekoľkých minút”