Situácia je vážna a podľa Covid automatu sú všetky okresy čierne. Vláda sa dohodla na celoplošnom skríningu obyvateľstva!

Včera (16. januára) opäť zasadala vláda s ohľadom na ďalšie kroky k zamedzeniu šírenia koronavírusu. Rozhodovali o tom či sa bude alebo nebude konať ďalšia vlna celoplošného testovania obyvateľov Slovenska. V podvečer tak pred novinármi vystúpil minister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorý v krátkosti zhrnul výsledok dlhého rokovania vlády.

Priznal, že situácia na Slovensku je vážna a preto musíme konať aby sme sa mohli metaforicky opäť nadýchnuť a žiť lepšie.

 

Chceme čo najskôr poslať deti do škôl

“Situácia na Slovensku je veľmi vážna, celé Slovensko je v rámci Covid automatu v čiernej zóne teda v tom najvážnejším stave a momentálne síce badáme mierne zlepšenie ale zlepšenie ide zatiaľ veľmi pomaly. Vláda zvažuje akým spôsobom ďalej v tejto situácii pokračovať,”

povedal na úvod Krajčí. Ďalej pripomenul, že úlohou ale aj želaním vlády je to aby sme sa čo najrýchlejšie dostali z tejto čiernej fázy do tej červenej. Vtedy by sa mohli konečne otvoriť materské školy, 1. stupeň ZŠ a neskôr aj koncové ročníky ZŠ a SŠ. Chceli by tak aby sa žiaci mohli čo najskôr opäť vzdelávať prezenčne.

Celoplošný skríning obyvateľstva

Krajčí tak pripomenul, že ak chcú tento cieľ dosiahnuť je potrebné znížiť priemerný počet pozitívne testovaných ľudí na Slovensku. Čísla z posledných dní týkajúce sa počtu nakazených, hospitalizovaných či úmrtí je naozaj alarmujúce.

“Chceme urobiť maximum preto aby sme mohli sa nadýchnuť a otvoriť túto krajinu k lepšiemu životu a preto sme sa dohodli po naozaj dlhých rokovaniach ale veľmi konštruktívnych, že chceme skríningovo pretestovať obyvateľstvo našej krajiny a tým spôsobom vychytať tých, ktorí medzi nami sú šíritelia tohto vírusu, izolovať ich a karantenizovať ich so svojimi rodinami, následne všetky kontakty by mali byť kontaktované a takisto izolované,” vysvetlil Krajčí.

Detaily až po ďalšom zasadnutí vlády

Celoplošným skríningom tak chcú znížiť počet infekčných ľudí na Slovensku až o 50% čo by pomohlo posunúť sa v rámci pandémie výrazne dopredu. Ak by sa to teda podarilo, už 8. februára by sme mohli fungovať na základe

Covid automatu s predpokladom, že žiadny z okresov by sa nenachádzal v čiernej čiže najhoršej fáze epidemiologickej situácie. Bližšie informácie o tom ako bude skríning prebiehať sa dozvieme po dnešnom zasadnutí vlády, kde ja príjme uznesenie. Verejnosť tak následne o detailoch budú informovať jednotliví koaliční partneri.

 

Minister zdravotníctva Marek Krajčí informuje o rokovaní vlády.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí informuje o rokovaní vlády.

Uverejnil používateľ OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Sobota 16. januára 2021

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Situácia je vážna a podľa Covid automatu sú všetky okresy čierne. Vláda sa dohodla na celoplošnom skríningu obyvateľstva!”