Slováci chcú dať posledné zbohom Lučanskému. Opatrenia to nepovoľujú a Saková dúfa, že hlavný hygienik udelí výnimku!

Od smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského prešiel už týždeň. V najbližších dňoch by mal byť pochovaný no oficiálna pocta, ktorá sa dostáva policajtom či vojakom sa nakoniec nebude konať. Posledné zbohom mu okrem rodiny a blízkych chcú vzdať aj občania či Denisa Saková, ktorá s ním spolupracovala.

No terajšia pandemická situácia povoľuje účasť na pohrebe iba 6-tim osobám. Podľa všetkého to občanov nezastaví uctiť si pamiatku Lučanského, keďže aj Saková očakáva zmenu vyhlášky ako tomu bolo pred zasadnutím vlády kvôli predĺženiu núdzového stavu.

 

Na pohrebe môžu byť iba tí najbližší

Podľa informácii facebookovej skupiny Všetci za Milana #AllForMilan sa pohreb Lučanského bude konať tento piatok (8. januára) o 14:00 v jeho rodnej Štrbe. Problémom však je, že momentálna pandemická situácia nedovoľuje cestovanie mimo okresu a počet ľudí na pohrebnom obrade nesmie prekročiť počet 6 ľudí. “Do počtu 6 sa pri obrade pohrebu, krstu či sobášneho obradu nezapočítavajú osoby, pre ktoré je táto účasť výkonom povolania.

Ide napríklad osoby vykonávajúce obrad, prenos truhly, pochovávanie a podobne. Obmedzenie počtu osôb na 6 je platné pre exteriér rovnako ako pre interiér. Súčasná kritická situácia na území Slovenskej republiky nedovoľuje vytváranie väčších skupiniek,” informuje Úrad verejného zdravotníctva.

 

Uverejnil používateľ Jana Malá Streda 6. januára 2021

 

Čo na to ministerstvo vnútra?

Na iniciatívu občanov reagovalo aj samotné ministerstvo vnútra. „Evidujeme tieto iniciatívy na sociálnych sieťach. Chceli by sme však rodinu p. Lučanského, no najmä verejnosť poprosiť, aby nezabúdali na aktuálne platné opatrenia (zákaz vychádzania, zákaz pohybu medzi okresmi a pod.)

v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemickou situáciou. Veríme, že každý, kto si chce uctiť pamiatku generála Lučanského, si nájde spôsob ako to urobiť dôstojne aj bez toho, aby dochádzalo k porušovaniu opatrení,“ prezradila pre portál pluska.sk hovorkyňa ministerstva Barbara Túrosová.

 

Existuje výnimka

Avšak Úrad verejného zdravotníctva eviduje aj možnú výnimku prekročenia maximálneho počtu ľudí na obradoch, napríklad aj na pohreboch. “V prípade nevyhnutnej potreby presiahnuť počet 6 osôb je nutné splniť podmienku, že v dobe začiatku výkonu obradu budú mať všetci účastníci negatívny výsledok RT-PCR alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19,”

ozrejmili na svojom Facebooku. Výsledky testov však nesmú byť staršie ako 12 hodín. Ďalšou podmienkou je aj nahlásenie obradu, kde sa zúčastní viac ľudí a to regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. Najneskôr však do 48 hodín pred začiatkom konania obradu, kde sa musí nahlásiť presné miesto a čas konania. 

 

Zaznamenali sme viaceré otázky, ktoré sa týkali vyhlášky k organizácii hromadných podujatí. Nejasnosti sa objavovali…

Uverejnil používateľ Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Pondelok 4. januára 2021

zdroj titulnej foto:Michaela Karabova

/ radio expres video

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Slováci chcú dať posledné zbohom Lučanskému. Opatrenia to nepovoľujú a Saková dúfa, že hlavný hygienik udelí výnimku!”