sobota, 27 júla, 2024

Zákaz vychádzania sa opäť predlžuje. Pôjdeme sa dať aj testovať, niektorí aj dvakrát!

Dnes sa konalo ďalšie rokovanie vlády v otázke či sa bude na Slovensku celoplošne testovať. Už včera minister zdravotníctva potvrdil, že testovanie sa uskutoční ale až dnes mala vláda prijať náležité uznesenie.

Rokovalo sa už od 13:00 no tlačová konferencia bola vysielaná až oveľa neskôr ako sa predpokladalo. Problémom bolo pripojenia sa niektorých poslancov, keďže zasadnutie vlády bolo z časti online no niektorí poslanci boli prítomní na úrade vlády. Po dlhom rokovaní tak vláda odobrila celoplošný skríning proti ktorému bola iba podpredsedníčka vlády, Veronika Remišová. Ako to bude prebiehať?

 

Zachráňme spolu životy

Na začiatok tlačovej konferencie sa prihovoril Igor Matovič, ktorý predstavil názov projektu – Zachráňme spolu životy. Udal tak 7 dôvodov prečo je celoplošný skríning potrebný. Podľa Matoviča tým výrazne znížime počet úmrtí aj nápor na nemocnice.

Spomenul aj britskú mutáciu, ktorá sa môže skôr či neskôr stať dominantnou a preto treba zakročiť a znížiť počet chorých čím skôr. Testovanie by mohlo urýchliť návrat detí do škôl a rovnako sa minimalizujú ekonomické straty ľudí, podnikateľov ale aj štátu.

Vďaka celoplošnému skríningu získame opäť o reálnej situácii v okresoch a odhlalia sa aj skryté ohniská. Ak by sa testovalo cielene, mohli by tieto skryté ohniská opäť zrýchliť šírenie a zvýšiť počet nakazených. Nárazovo sa otestujú zamestnanci rôznych firiem ale aj mobilní ľudia, ktorí nepracujú z domu. Koniec koncov by celoplošný skríning mal urýchliť to, že celá krajina prejde na Covid automat.

 

Zdroj: facebook.com/obycajni.ludia.a.nezavisle.osobnosti (záber zo živého vysielania)

 

Testovať sa budeme v MOM-kách 

Neskôr sa dostal k slovu aj minister zdravotníctva, Marek Krajčí. Ten potvrdil, že zákaz vychádzania sa predlžuje do 7. februára s platnými opatreniami ako doteraz. Testovanie začne od zajtra, keď sa Slováci budú môcť otestovať v mobilných odberných miestach do 26. januára. Následne od 27. januára sa budú preukazovať negatívnym testom napríklad pred príchodom do práce a podobne.

Po prvom kole testovania sa tak Slovensko rozdelí na 37 horších okresov a 36 lepších okresov. V horších okresoch sa testovanie zopakuje a od 3. februára až do skončenia zákazu vychádzania sa v týchto okresoch budú musieť preukázať negatívnym testom nie starším ako 7 dní. V lepších okresoch budú až do konca zákazu vychádzania (7. februára) platiť rovnaké podmienky ako doteraz. 

 

https://www.instagram.com/p/CGmwzPsH3Vu/

 

Ak to bude úspech, uvoľnia sa opatrenia

Testovanie bude opäť dobrovoľné s tým, že ľudia, ktorí sa zvyčajne zdržujú doma alebo sa dobrovoľne izolujú sa testovania nemusia zúčastniť. Ak bude tento skírning úspešný, od 8. Februára sa začneme riadiť Covid automatom a celá krajina sa z čiernej farby zafarbí na bordovo.

Pri takýchto priaznivých podmienkach sa budú môcť vrátiť aj deti do škôl. Otvorili by sa materské školy, 1. stupeň a koncové ročníky základných škôl a stredných škôl. Opatrenia sa tým pádom začnú uvoľňovať podľa epidemiologickej situácie v danom okrese, kde sa podľa zafarbenia budú meniť veci, ktoré môžeme a nemôžeme. Preto Krajčí odporúča aby si každý z nás podmienky v Covid automate preštudoval a vedel sa nimi následne riadiť. 

 

Všetky potrebné informácie budú vždy zverejnené na stránkach ministerstva zdravotníctva. Marek Krajčí sa rovnako bude ľuďom prostredníctvom tlačových besied prihovárať a informovať o tom čo sa bude diať nasledujúci týždeň.

 

Živý záznam z besedy si môžete pozrieť tu:

 

🔴 Brífing po skončení rokovania vlády

Uverejnil používateľ OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Nedeľa 17. januára 2021

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights