Analytik Smatana vysvetľuje prečo u nás nefunguje lockdown no iným krajinám sa darí!

Koncom roka 2020 sa na Slovensku zaviedol lockdown s vidinou zlepšenia priebehu pandémie do budúcna.

Aj napriek tomu, že odborníci aj politici v tejto možnosti videli nádej na zlepšenie, blíži sa koniec februára a situácia sa zatiaľ nijako výrazne nezlepšila.

Včera sme Vám priniesli článok o smutnej štatistike a predikcii počtu úmrtí po Veľkej noci, ktorá dokazuje, že lockdown nefunguje.

Analytik Martin Smetana tak na svojom Facebooku uverejnil status o tom prečo to u nás nefunguje a v iných krajinách áno.

Bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky, Martin Smatana, na svojom Facebooku zhrnul v štyroch bodoch čo možno na Slovensku robíme zle.

Sám podotkol, že predstavitelia vlády potvrdili, že u nás lockdown nefunguje a na druhej strane potvrdil aj to, že v iných európskych krajinách to funguje.

“Mňa zaujal prípad Veľkej Británie (obzvlášť Anglicka) a to z dvoch dôvodov: 1.

Majú veľmi podobné opatrenia ako zaviedlo Slovensko začiatkom januára. 2. Z ostrovov pochádza britská mutácia, tak práve tam by mal lockdown najmenej nefungovať, či?” napísal Smatana. 

 

Podľa priložených zdrojov tak hovorí o tom, že Veľká Británia (Anglicko) prijala 4. januára prísny lockdown a od toho času im klesol počet nových prípadov až o 80%.

Podľa štúdie Londýnskej Imperial College na vzorke 85 000 obyvateľov tak Anglicko zaznamenalo pokles o 66% čo dokazuje účinnosť lockdownu.

Prečo to teda vo Veľkej Británii tak funguje a u nás na Slovensku nie? Analytik všetko zhrnul no štyroch hlavných bodov a po porovnaní dát zistil čo na Slovensku robíme pravdepodobne zle. 

 

Uverejnil používateľ Martin Smatana Piatok 19. februára 2021

 

 

#1  Máme vysokú mobilitu kvôli pretestovávaniu

Podľa dostupných informácii spoločnosti Google, kleslo cestovanie verejnou dopravou vo Veľkej Británii až o 65% v porovnaní s minulým rokom. Do práce tak cestuje o 31% menej ľudí a do potravín alebo lekárni o 11% ľudí menej. Na Slovensku je bilancia úplne iná.

Cestovanie verejnou dopravou kleslo o 47%, cestovanie do práce o 16% a do potravín iba o 6%.No od polovice januára na Slovensku mobilita iba narásta, keďže sa začal celoplošný skríning a neskôr kvôli Covid automatu aj častejšie pretestovávanie národa.

“Dáta o presnej mobilite majú mobilní operátori, len s tým ministerstvo nepracuje.

Aj bez tejto informácie však vieme, že v UK nepodľahli pokušeniu podmieňovať výnimky (pravidlá) z lockdownu platným testom, čo je asi kľúčový rozdiel medzi našimi opatreniami,” skonštatoval Smatana.

 

https://www.instagram.com/p/CLaRGuwBOq_/

 

#2  V Británii sprísnili vymáhanie opatrení

Po sviatkoch tak Británia zmenila svoju stratégiu a zamerala sa na vymáhanie dodržiavania opatrení skrz pokuty ale aj súdne spory.

Podľa dostupných dát tak po zavedení tohto kroku za týždeň vzrástol počet vydaných pokút o 20%. Čo sa týka štatistiky na Slovensku, Smatana sa dohľadal iba k číslam z bulvárneho denníka Nový Čas.

Na Slovensku sa tak malo od začiatku roka 2021 dôjsť k 14 734 priestupkom voči platným opatreniam, v 3400 prípadoch bola udelená pokuta a 1 899 prípadov skončilo na okresných úradoch. “Predpokladám, že ostatné priestupky prešli „dohovorom“.

Nevieme, koľko percent prípadov riešia v Británii napomenutím, ale z týchto čísel je zrejmé, že priestor na sprísnenie u nás existuje veľký, čo môže byť jeden z dôvodov menej efektívneho lockdown,” dodal analytik.

 

 

#3  Kvalita nad kvantitou

Ďalší bod, v ktorom sa líši prístup Slovenska a Veľkej Británii k epidemiologickej situácii je aj počet vykonaných testov.

Ako určite viete od začiatku roka sa počet vykonaných testov (najmä tých antigénových) na Slovensku rapídne zvýšil.

No aj napriek tomu, že počty medzi krajinami sú celkom porovnateľné, vo Veľkej Británii sa testuje viac cielene teda s dôrazom na kvalitu. Pri testovaní majú tak jasný postup, ktorému dopomáha trasovanie kontaktov aj izolácia. “Neexperimentujú a dodržujú zlatý epidemiologický štandard,” zhrnul Martin Smatana.

 

Uverejnil používateľ Martin Smatana Piatok 19. februára 2021

 

 

#4  “Zamerajte sa na dáta, nie dátumy”

V poslednom bode sa analytik zameral na výrok premiéra Borisa Johnsona, ktorý spočiatku veril na premorenie obyvateľstva.

No aj napriek tomu, že pandémiu zľahčoval teraz sa tvrdých opatrení nechce len tak ľahko vzdať. Prehlásil tak, že tvrdé opatrenia budú platiť až kým nebudú mať “jasné dáta”. “Využívanie dát, najlepších praktík či hodnoty za peniaze je ďalší klúčový rozdiel medzi našimi krajinami,” zakončil. 

 

 

V závere Smatana skonštatoval, že pozornosť od dôležitých vecí momentálne odvádza ruská vakcína. No myslí si, že neexistujú už žiadne zázračné riešenia iba tie overené, ktoré by sme mali nasledovať. 

 

Keď dvaja (ne)robia to isté: prečo vo Veľkej Británii lockdown funguje a u nás nie?

Aj včera sme na TB predstaviteľov…

Uverejnil používateľ Martin Smatana Piatok 19. februára 2021

 

 

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Analytik Smatana vysvetľuje prečo u nás nefunguje lockdown no iným krajinám sa darí!”