Čo sú zač biele vyrážky, ktoré sa objavujú okolo očí? Poznáme odpoveď

Je bežné, že sa vám na pokožke tváre objavujú biele vyrážky, najmä okolo očí. Niektorí si ich mýlia s akné. Ich zloženie je však odlišné a malo by sa s nimi zaobchádzať odlišne.

Odhalíme vám, čo sú tieto „biele bodky“ v skutočnosti zač a prečo nie je dobrý nápad pokúsiť sa ich odstrániť doma. Pamätajte, že v prípade pochybností by ste mali vždy vyhľadať radu odborníka.

Čo sú zač?

Názov vám nemusí znieť povedome, ale tieto biele bodky, o ktorých hovoríme sa v skutočnosti označujú ako milia cysty. Tieto malé kožné výrastky sa môžu objaviť u ľudí akejkoľvek etnickej alebo vekovej kategórie, ale sú obzvlášť časté u novorodencov.

What Are Those White Pimples That Appear Around Your Eyes (Note: Don’t Squeeze Them!)

Tieto bodky sa objavia, keď sa bielkovina hromadí pod kožou. Väčšinou sú biele, ale môžu mať aj žltkastý odtieň a priemer od 1 do 2 milimetrov.

V skutočnosti sa objavujú až u 50% novorodencov a najčastejšie sa vyskytujú na ich čele, lícach, nose a brade. Môžu sa však objaviť aj na hornej časti trupu a na končatinách dieťaťa. Spravidla tieto vyrážky nespôsobujú bolesť.

Čo ich spôsobuje

V prípade novonarodených detí zostáva presná príčina vzniku milií stále neznáma. Vedci majú podozrenie, že by sa s nimi mohli dokonca narodiť. Na druhej strane u dospelých to zvyčajne súvisí s určitým druhom predchádzajúceho poškodenia kože, ktorým môžu byť:

  • Pľuzgiere
  • Popáleniny
  • Dlhodobé poškodenie slnkom
  • Dlhodobé používanie steroidových krémov
  • Procedúry ako dermabáza alebo laserový resurfacing kože
  • Strata prirodzenej schopnosti pokožky odlupovať sa, v dôsledku starnutia

Ako sa ich zbaviť

Milie vo väčšine prípadov nie sú vážne a samy odídu v priebehu niekoľkých mesiacov. Akokoľvek sa to môže zdať lákavé, pokúsiť sa ich odstrániť je skutočne zlý nápad.

Ak sa ich pokúsite vytlačiť tak budete sklamaní, keď zistíte, že to nefunguje a že získate podráždenú a červenú tvár s potenciálom infekcie.

Aj keď neexistuje žiadna osobitná liečba na ich elimináciu, existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť doma. Môžu vám pomôcť zabrániť ich množeniu a podporiť rýchle hojenie:

  • Postihnuté miesto každý deň očistite jemným mydlom
  • Pomocou pary otvoríte póry
  • Pleť si peelingujte 2 až 3 krát týždenne
  • Vyhýbajte sa nadmernému slnečnému žiareniu a používajte krém na opaľovanie
  • Vyhýbajte sa hustým krémom alebo produktom na báze oleja
  • Rozhodnite sa pre krémy alebo gély s vitamínom A

Aj keď nie je potrebné ihneď vyhľadať lekársku pomoc, existuje niekoľko ľudí, ktorí sa ich z kozmetických dôvodov radšej zbavia. V týchto prípadoch môže dermatológ pomôcť jednoduchým zákrokom, ktorý nevyžaduje anestéziu a vykonáva sa sterilnou ihlou. Možné sú aj iné typy liečby, vždy by ste však mali skontrolovať svoje možnosti u odborníka a lekára.

Zdroj: www.brightside.me
Zdroj foto: www.pexels.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Čo sú zač biele vyrážky, ktoré sa objavujú okolo očí? Poznáme odpoveď”