Dve rúška znamenajú, dvojitú ochranu? Nie vždy to tak musí byť!

Podľa najnovších vedeckých informácií z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) môžu rúška na tvár znížiť riziko infekcie koronavírusom o viac ako 70%.

Ale ak nosenie jedného rúška ponúka takúto ochranu, funguje nosenie dvoch rúšok ešte lepší spôsob ochrany? Niektorí ľudia začali nosiť dve rúška, aby zvýšili svoje šance na nenakazenie sa s tento trend nás prinútil zamyslieť sa nad tým, čo hovorí veda.

V súčasnosti veľmi málo vedeckých údajov poukazuje na akékoľvek výhody alebo nevýhody nosenia viac ako jedného rúška, hovorí profesor Scott Segal.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému bezpečnosť, chorý, chrípka                                                                  Pexels

Jedna malá štúdia sa priamo zameriava na výhody súčasného nosenia dvoch rúšok, ale zatiaľ nebola recenzovaná (čo znamená, že výsledky by sa zatiaľ nemali používať na usmernenie lekárov). V tejto štúdii vedci zistili, že dvojité rúško sa lepšie osvedčí v prípade, ak nepoužijete rúško s vyššou ochrannou funkciou.

„Nosenie dvoch rúšok by mohlo byť rozumným nápadom, ak filtračné schopnosti rúšok nie sú veľmi silné,“ tvrdí doktor Segal.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému choroba, chrípka, covid-19                                                         Pexels

Väčšina štúdií, vrátane štúdií Dr. Segala, zistila, že najlepšie fungujú viacvrstvové tkaniny, ktoré filtrujú vírusové častice lepšie, ako jedna vrstva alebo dve vrstvy kvalitnej látky s pevnou väzbou. „Slabšia kvalita materiálu, no vyšší počet vrstiev má omnoho lepšiu funkciu,“ hovorí doktor Segal.

Nosenie dvoch rúšok funguje rovnakým spôsobom – a kombinácia dvoch vrstiev relatívne neefektívneho materiálu môže fungovať lepšie, než jedno nekvalitné rúško.

Okrem toho, nosenie voľnejšieho chirurgického alebo iného rúška spolu s ďalším tesne priliehajúcim rúškom, môže vytvoriť lepšiu ochranu pred vírusom.

 

Odborníčka na infekčné choroby Amesh Adaljaová, odborná pracovníčka z Centra pre zdravotnú bezpečnosť Univerzity Johnsa Hopkinsa v Marylande, súhlasí s tým, že účinnosť nosenia dvoch rúšok závisí od ich materiálu.

„To, kde musíte nosiť dve rúška, závisí od ich kvality,“ hovorí doktorka. „Závisí to toho, ako dobre vám sedí a ako dobre slúži, čo sa ochrany týka.“

Visualization of the coronavirus causing COVID-19Unsplash

Čo tak nosiť samostatný filter vo vnútri rúška?

Ďalším trendom je, že niektorí ľudia si vkladajú do svojho rúška filtračný materiál, napríklad kúsok filtra z klimatizácie alebo kávový filter. Rovnako ako v prvom prípade, aj toto vám môže poskytnúť väčšiu ochranu, ak vám vaše rúško ​​dobre nesedí alebo pozostáva zo zlej kvality materiálu.

„Existujú dôkazy, že tak ako je kávový filter účinným prostriedkom na obmedzenie presakovania malých zrniek kávy, môže taktiež filtrovať aj niektoré kvapôčky COVID-19,“

hovorí doktor Leonard Krilov, šéf pediatrického oddelenia pre infekčné choroby, v nemocnici NYU Langone – Long Island. Na druhej strane dodáva, že kávový filter vo vnútri rúška by mohol byť nepríjemný a sťažovať dýchanie – čo by spôsobilo, že nositeľ rúška ním bude manipulovať a nebude správne držať. „Najlepšie je nechať kávový filter na prípravu dobrej šálky kávy,“  hovorí.

Problém sa týka kvality a kvantity: Ak nemáte k dispozícii dobre priliehavé a efektívne rúško, potom vás môžu ochrániť aj dve menej kvalitné rúška, nosené súčasne.

Ak však nosenie dvoch rúšok sťažuje dýchanie, jedno z nich vypustite. „Žiadne rúško ​​nefunguje, ak ho nemôžete pohodlne nosiť.

Zdvojnásobenie rúšok do takej miery, že cez ne nedokážete ľahko dýchať, vás môže prinútiť buď si ich zložiť, alebo dýchať pomimo, čím sa filtračný efekt znehodnotí,“ hovorí doktor Segal.

„Je to dvojsečná zbraň,“ súhlasí doktor Krilov. „Ďalšia bariéra môže znieť ako dobrý nápad, ale táto dodatočná vrstva môže sťažiť dýchanie, takže je pravdepodobnejšie, že rúško stiahnete, aby sa vám lepšie dýchalo a samotné rúško nebude adekvátne držať na danom mieste.“

Dvojité rúškovanie alebo pridanie filtračného materiálu môžu byť najnovšie trendy pandémie,

ale nemusíte na ne skočiť len preto, že to tak robia iní ľudia. „Konsenzus je, že vhodným rúškom je buď chirurgické alebo látkové, ktoré má dve vrstvy,“ hovorí doktor Krilov.

CDC odporúča zvoliť rúško, ktorá má dve alebo viac vrstiev umývateľnej, priedušnej látky. Musí úplne zakrývať váš nos a ústa a priliehať tesne k bokom vašej tváre (bez medzier). Nenoste rúško vyrobenú z vinylu alebo inej látky, ktorá sťažuje dýchanie. CDC tiež neodporúča respirátor s výdychovými ventilmi alebo prieduchmi, pretože tieto typy vypúšťajú do vzduchu vírusové častice.

Zdroj: health.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Dve rúška znamenajú, dvojitú ochranu? Nie vždy to tak musí byť!”