Koronavírus môže byť pod kontrolou až o 10 rokov, hovoria vedci

Stanica BBC informovala o tom, že britský variant čínskeho koronavírusu sa môže stať najrozšírenejším variantom koronavírusu na svete.

Týmto variantom vírusu SARS-CoV-2 sa zaoberajú vedci, ktorí skúmajú jeho genóm. Podľa Sharon Peacockovej, vedúcej COVID-19 Genomics UK, združenia, ktoré skúma genetický materiál nového variantu koronavírusu, je tento variant nebezpečnejší a je možné, že sa rozšíri do celého sveta.

Podľa výsledkov výskumu sa nový variant aktuálne nachádza vo viac ako 50 krajinách sveta, čo dokazuje vysokú mieru šírenia. Pre BBC sa profesorka Peacocková vyjadrila, že verí, že všetky schválené vakcíny by mali byť účinné aj proti novým druhom koronavírusu. 

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) sa vo svojej výslednej správe z prvého mesiaca aktuálneho roka vyjadrilo, že britský variant koronavírusu je podľa doterajších výsledkov rovnako smrtiaci a šíriteľný podobne ako pôvodný čínsky variant koronavírusu.

Centrum teda vyvrátilo hoax, podľa ktorého sú niektoré mutácie koronavírusu viac infekčnejšie.

Centrum však naďalej tvrdí, že britský, juhoafrický a brazílsky variant koronavírusu môže spôsovať iné reakce a tak ich mnohí považujú za nebezpečnejšie.

Podľa vedcov ani pre variant 501Y.V2, prvykrát objavený v Juhoafrickej republike, neplatí, že by bol nebezpečnejší. Platí však, že sa šíri rýchlejšie ako ten pôvodný.

Juhoafrický variant koronavírusu sa okrem Afriky objavil v mnohých iných krajinách, vrátane Francúzska či Rakúska.

Aktuálne sa svetom šíri brazílsky variant, ktorý sa už objavil aj v Japonsku a v Južnej Kórei u censtujúcich, ktorí pricestovali z Brazílie.

Profesorka Sharon Peacocková na záver dodala, že mutácie sa definitívne stratia, alebo poľavia na sile až za približne 10 rokov. 

Zdroj: tvnoviny.sk

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsov, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Koronavírus môže byť pod kontrolou až o 10 rokov, hovoria vedci”