Stačí nosiť obyčajné rúško či radšej respirátor? TAKÝTO názor má profesor Vladimír Krčméry!

Britská mutácia koronavírusu má oveľa väčšiu infekčnosť a jeden človek tak “dokáže” nakaziť viac ľudí. Práve táto mutácia spôsobila vo svete strach a mnoho európskych štátov nariadilo povinné nosenie respirátorov.

Ich nosenie tak nariadili na miestach z vyššou koncentráciou ľudí ako napríklad v obchodoch alebo hromadnej doprave.

Aj na Slovensku padli odporúčania, že na týchto miestach by sme namiesto klasického rúška mali používať práve respirátor typu FFP2.

Avšak v našich končinách to zatiaľ povinnosťou nie je. K téme rúško verzus respirátor sa v Ranných novinách TV Joj vyjadril aj profesor Vladimír Krčméry.

 

Marketingový zámer verzus vedecká pravda

Práve odporúčanie Mareka Krajčího spôsobilo ošiaľ a ľudia začali skôr siahať po respirátoroch ako po klasických rúškach. Kvôli tomu sa tak naskytá otázka či nás už “obyčajné rúška” nedokážu ochrániť.

Na túto tému sa v Ranných novinách vyjadril lekár a odborník na tropickú medicínu, profesor Vladimír Krčméry.

„Ja som v tomto zatiaľ taký zdržanlivý.

Musíme odlíšiť to, čo je marketingový zámer výrobcov a to, čo je vedecká pravda.

Ja osobne som síce nečítal žiadnu štúdiu, ktorá by ukázala, že respirátory sú lepšie ako obyčajné rúška, ale mnohé krajiny to robia.

To znamená, že na to majú racionálny dôvod,” povedal s tým, že ministerstvo chystá usmernenie o tom ako postupovať s vedeckým dôvodom. 

 

Zdroj: pexels.com (upravené)

 

Hlavne noste rúška a správne!

Krčméry však poukazuje aj na to, že ľudia by mali hlavne začať nosiť rúška a to správne – s prekrytými ústami a nosom.

„Ja by som bol najšťastnejší, keby všetci tí, čo majú nosiť rúška, by aspoň tie rúška nosili. Ale samozrejme, kvalita priepustnosti respirátorov je násobne vyššia.

Tu ani tak nejde o ochranu seba, ale o ochranu tých druhých.

Takže, v prípade, že máme nový vírus, ktorý sa rýchlejšie šíri, tak si myslím, že toto je zreteľa hodné opatrenie, ktoré nás čaká,“ skonštatoval na záver.

Okrem iného vláda schválila nulovú DPH na respirátory, ktoré sú pre mnohých ľudí práve kvôli vysokej cene nedostupné.

 

zdroj: joj.sk/

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Stačí nosiť obyčajné rúško či radšej respirátor? TAKÝTO názor má profesor Vladimír Krčméry!”