TENTO výživový doplnok znižuje úmrtnosť na koronavírus až o 60%! Užívate ho aj Vy?

V chrípkovom období a obzvlášť v súčasnej pandemickej situácii je ideálne zvýšiť príjem vitamínov.

Mnoho ľudí tak klasicky siaha po vitamíne C, veď určite každý z nás má doma známy Celaskon. No je to dostatočná ochrana proti koronavírusu?

Španielsky vedci sa tak rozhodli otestovať v barcelonskej nemocnici účinnosť vitamínu D3 na pacientoch s koronavírusom. Výsledky štúdie vyzdvihol aj britský minister David Davis.

 

Štúdia sa zamerala na 550 pacientov Hospital del Mar v Barcelone, ktorých prijali na covidové oddelenia. Pacientov tak rozdelili do dvoch skupín – prvá skupina dostávala v rôznych intervaloch dávky kalcifediolu (vitamín D3) a druhá skupina bola kontrolná.

Výsledky tejto štúdie preukázali, že užívanie tohto vitamínu spôsobilo to, že až o 80% menej ľudí s koronavírusom sa dostalo na jednotky intenzívnej starostlivosti. Dokonca sa zistilo, že u pacientov užívajúcich vitamín D3 sa znížila úmrtnosť o vyše 60%.

 

Ilustračné foto

Zdroj: pexels.com

 

Precenený vitamín C

Na druhej strane taký vitamín C alebo zinok sa pri boji s koronavírusom až tak neosvedčil.

Vedci z inej štúdie tak nenašli veľký rozdiel medzi skupinami, ktoré brali zvýšené dávky vitamínu C a tými, ktoré dodržiavali pitný režim a oddych na lôžku.

Zvýšený príjem tohto vitamínu však spôsobil mnohé vedľajšie účinky ako nevoľnosť, hnačka a bolesti brucha.

Netreba to však chápať zle, vitamín C zohráva veľmi dôležitú úlohu pri podpore imunity no pri koronavíruse nie je až tak účinný. Čo sa však týka ochorení ako nádcha či bežná chrípka, dokáže tak skrátiť dĺžku liečby o 14% u detí a o 8% u dospelých.

 

Ilustračné foto

Zdroj: pexels.com

 

Na záver je teda potrebné podotknúť, že by ste jednoznačne nemali teraz všetky výživové doplnky s vitamínom C vyhadzovať do koša.

Podľa výsledkov španielskej štúdie by bolo teda potrebné sa skôr zamerať na príjem vitamínu D3 a jednoznačne to nepreháňať s vitamínom C.

Pri užívaní kalcifediolu je taktiež potrebné dodržiavať maximálne denné dávky. Veď ako sa vraví, aj dobrého veľa škodí!

 

zdroj: dailymail.co.uk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “TENTO výživový doplnok znižuje úmrtnosť na koronavírus až o 60%! Užívate ho aj Vy?”