V Amerike prebehla prvá úspešná transplantácia tváre a rúk. Operácia trvala neuveriteľných 23 hodín!

Simultánne transplantácie tváre a rúk už síce boli vykonané aj v minulosti no s nulovou úspešnosťou.

Jeden z pacientov zomrel na následky komplikácii, druhému museli ruky opätovne amputovať pretože ich telo neprijalo. No príbeh 22-ročného Joa DiMea mal šťastný koniec!

Po devastujúcej nehode mal mladík na väčšine svojho tela popáleniny tretieho stupňa a 23-hodinová riskantná operácia mu dala druhú šancu na život.

 

Nešťastná náhoda ho zmrzačila

Keď sa v roku 2018 Joe vracal domov z nočnej zmeny, zaspal za volantom.

Auto narazilo na obrubník a lampu, prevrátilo sa  a následne vzplanulo. Svedok nehody zastavil svoje auto aby DiMea zachránil.

Po nehode mal DiMeo na viac ako 80%-tách tela popáleniny tretieho stupňa.

Museli mu amputovať časti prstov, prišiel o pery ale aj očné viečka. Až 4 mesiace strávil v nemocnici na oddelení popálenín, kde ho museli uviesť do umelého spánku. Odvtedy podstúpil vyše 20 rekonštrukčných operácii no jeho tvári a rukám to pomohlo iba čiastočne.

V roku 2019 mu odporučili vysokoškoslké lekárske centrum v New Yorku, NYU Lagone. Tam minulý rok v auguste podstúpil transplantáciu tváre a rúk.

 

 

Čakali ako to dopadne

“Chceli sme mu dať nie len operáciu, ktorá mu pomôže vyzerať lepšie ale koniec koncov musela fungovať hlavne kvôli rukám,” povedal riaditeľ tvárového transplantačného programu Eduardo Rodriguez.

Podľa lekárov bola iba 6%-tná šanca, že nájdu vhodného darcu pre Joa. Problémom bola aj pandémia, ktoré mnohých lekárov presunula na špeciálne Covid oddelenia.

No v Auguste našli vhodného darcu a o pár dní neskôr sa tak uskutočnila 23-hodinová operácia.

Doktor Rodriguez viedol tím 140-tich zdravotníkov, ktorý sa na operácii podieľali.

No po transplantácii museli pred vyhlasovaním úspešnosti lekári počkať či DiMeove telo transplantáty neodmietne.

Našťastie však nevykazoval žiadne známky toho aby jeho telo novú tvár a ruky odmietlo a v novembri minulého roku ho z nemocnice prepustili.

 

 

Každým dňom napreduje

Joe DiMeo má však pred sebou ešte mnoho rehabilitácii a učiť sa od znova používať mimiku svojej novej tváre a rovnako ovládanie rúk.

Rodriguez o Joeovi prezradil, že miluje šport a to najmä golf. Joe mu povedal, že by sa najradšej čím skôr vrátil k svojej záľube.

Joe každým dňom napreduje a lekári sú zakaždým prekvapený ako sa mu zlepšuje motorika rúk a jeho stisk. Celkom sám už dokáže cvičiť a zrobiť si raňajky.

“Toto je dar, ktorý dostanete raz za život a dúfam, že rodina [darcu] pocíti úľavu vediac, že časť darcu bude naďalej žiť so mnou.

Ja a moji rodičia sme veľmi vďačný, že mi bola daná táto druhá šanca,” poďakoval Joe.

 

Príbeh Joa DiMea

zdroj: bbc.com

zdroj: dailyherald.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “V Amerike prebehla prvá úspešná transplantácia tváre a rúk. Operácia trvala neuveriteľných 23 hodín!”