AKTUÁLNE! Matovič doniesol ruskú vakcínu. V. Do júna by na Slovensku malo byť 2 milióny vakcín!

“Toto bude veľký týždeň. Dve veľké rozhodnutia, ktoré Slovensko výrazne zmenia,” napísal včera záhadný status premiér Igor Matovič.

V médiách sa následne začalo šuškať, že na Slovensko mieri ruská vakcína Sputnik V.

K tejto téme sa detailne nikto nevyjadril až do dnes. Na košickom letisku tak pristálo lietadlo smerujúce z Ruska a tam minister zdravotníctva aj premiér oficiálne potvrdili nákup tejto vakcíny.

 

Zrýchli sa tempo očkovania

Podľa slov premiéra Igor Matoviča na Slovensku bude do júna až 2 milióny vakcín, ktoré postačia pre milión obyvateľov Slovenska. V lietadle za nimi sa tak nachádzala časť z prvej februárovej várky 200 000 kusov ruskej vakcíny. V marci by na Slovensko malo dôjsť 400 000 vakcín a v priebehu mája a júna zvyšok.

Minister zdravotníctva, Marek Krajčí, prizvukoval, že dodávka vakcíny Sputnik V zrýchli tempo očkovania na Slovensku až o 40%.

Očkovanie touto vakcínou však bude dobrovoľné a nebude obmedzený ani vek ľudí, ktorí sa budú chcieť touto vakcínou zaočkovať.

Avšak minimálne prvé dva týždne prebehnú v Štátnom ústave pre kontrolu liečiv kontroly šarže a až potom sa môže touto vakcínou začať očkovať.

 

Toto bude veľký týždeň. Dve veľké rozhodnutia, ktoré Slovensko výrazne zmenia.👊

Uverejnil používateľ Igor Matovic Nedeľa 28. februára 2021

 

 

Nechceli nič prezrádzať dopredu

„Dnes som dostal žiadosť z košickej nemocnice a možnosť používať Sputnik V na terapeutické účely.

Túto žiadosť plánujem podpísať,“ priznal Krajčí. Čo sa týka rúška tajomstva okolo dodávky tejto vakcíny, Krajčí aj Matovič nechceli hovoriť nič dopredu až kým dohoda s Ruskom nebude definitívna.

Premiér tvrdí, že výhoda ruskej vakcíny je aj fakt, že po prieskumoch vysvitlo, že až 300 000 ľudí, ktorí sa očkovať nechceli by sa Sputnikom V zaočkovať dali.

Keďže je momentálne potrebná 60 až 80%-tná zaočkovanosť, bolo by to veľké plus.

„Pevne verím, že Ruská federácia ukáže plnením termínov, že je stabilný partner, na ktorého sa môžeme v ťažkých časoch spoľahnúť,“ dodal premiér.

 

Zdroj: facebook.com/obycajni.ludia.a.nezavisle.osobnosti (živý záznam)

 

Infektológ Jarčuška vyzdvihol fakt, že podľa prestížneho vedeckého časopisu Lancet má Sputnik V 90%-tnú úspešnosť naprieč všetkými vekovými kategóriami. Pri otázke aké má táto vakcína vedľajšie účinky, prirovnal ich k vakcíne proti chrípke. 

Po zaočkovaní môžu ľudia pociťovať bolesť v mieste vpichu či bolesť celej ruky, môžu sa vyskytnúť horúčky, bolesť svalov alebo hlavy no potvrdil, že všetky tieto príznaky sú prechodné. Po otázke či je táto vakcína účinná voči mutáciám však nemal jasnú odpoveď.

 

Presne pred rokom nám nikto neveril a vyhrali sme. Dnes si dávame repete. Aj keď nám neverili, získali sme pre Slovensko 2 000 000 vakcín Sputnik V, ktoré zachránia tisíce životov. #NaŽivotochZáleží❤️

Uverejnil používateľ Igor Matovic Pondelok 1. marca 2021

 

 

Dal by sa zaočkovať aj Sputnikom

Na Matoviča bolo tiež nasmerovaných hneď niekoľko zaujímavých otázok.

Novinári ale aj verejnosť bola zvedavá či by sa Matovič dal zaočkovať aj ruskou vakcínou. Povedal tak, že ešte nie je rozhodnutý no je otvorený všetkým dostupným vakcínam čiže dal by sa napríklad zaočkovať aj Sputnikom V.

Ďalšou záludnou otázkou bolo prečo lietadlo pristalo práve na letisku v Košiciach. To vysvetlil jednoducho tým, že je to najbližšie k Šarišským Michaľanom, kde v IMUNO PHARME budú vakcíny uskladnené. Neskôr však vtipne poznamenal, že všetci boli v domnienke, že by bola vakcína určená iba pre východ Slovenska a pousmial sa nad náhodou písmena V (ako východ) v názve vakcíny.

 

 

Danko s tým nič nemal

V závere premiér spomenul, že vakcínu nakúpila za 20 dolárov (cca 17€) za dve dávky vakcíny. Priznal, že je to lacnejšie ako vakcína od Pfizeru či ModeRNY. Vyjadril sa aj k tomu, že si zásluhy na tejto dohode z Ruskom prisvojil aj predseda SNS, Andrej Danko. “Kapitán”

Danko tak s dohodou nemal nič spoločné a Matovič bol tým, ktorý prvý oslovil ruského ministra hospodárstva.

Neskôr priznal ďalšie zásluhy pani Urbanovej z ministerstva zdravotníctva, ktorá mala zmluvu dotiahnuť dokonca. Na záver sa tak všetkým zainteresovaným poďakoval.

 

Celý záznam z tlačovej besedy si môžete pozrieť tu:

 

🔴 NA ŽIVOTOCH ZÁLEŽÍ ❤️🇸🇰

Uverejnil používateľ OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Pondelok 1. marca 2021

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsov, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “AKTUÁLNE! Matovič doniesol ruskú vakcínu. V. Do júna by na Slovensku malo byť 2 milióny vakcín!”