Pozrite sa ako vyzerá rastlina, ktorá bola pod zemským povrchom neuveriteľných 32 000 rokov!

Naša planéta v sebe stále skrýva množstvo tajomstiev a záhad. Príkladom toho je aj objav ruských vedcov v roku 2012. Práve vtedy našli asi 32 000 rokov staré semená z ktorých sa im podarilo vypestovať  životaschopnú rastlinu.

Tieto semená boli nájdené pokryté ľadom a zakopané 38 metrov pod zemou, hlboko v tundre ruskej Sibíri. V čase tohto fascinujúceho objavu vedci skúmali nory starodávnych veveričiek! Rastlina, ktorá vyrástla z týchto semien, bola v skutočnosti Silene stenophylla, kvetina, ktorá sa nápadne podobá na jej modernejšiu dvojníčku, ktorá stále rastie na Sibíri.

                                                                                                              Lisi Niesner

Dodnes nikto poriadne nevie, ako tieto semená dokázali prežiť tak dlho. Nedávno sa vedci v Rakúsku rozhodli začať skúmať DNA týchto starodávnych rastlín.

                                                                      Lisi Niesner

Výskum momentálne prebieha na viedenskej univerzite prírodných zdrojov a biologických vied. Hlavným cieľom je zistiť, či existujú zmeny v rastlinných génoch, ktoré sa dokážu prispôsobiť veľmi suchým, horúcim alebo chladným podmienkam. Takéto zistenia by mohli byť skutočne užitočné pri riešení klimatických zmien a hľadaní spôsobov, ako pomôcť iným rastlinám prežiť.

                                                                  Yashina et al.

                                                                      Lisi Niesner

Keďže sa táto oblasť v Rusku pomaly roztápa, vedci budú môcť ďalej skúmať prostredie a zistiť, aké faktory mohli pomôcť semenám zostať životaschopnými.

                                                                                                Yashina et al.

„Myslím si, že ľudstvo by malo byť vďačné za všetky vedomosti, ktoré nám pomôžu ochráni naše poľnohospodárske pôdy,“ hovorí profesorka Margit Laimer, rastlinná biotechnologička na Univerzite prírodných zdrojov a vied o živote vo Viedni.

Zdroj: boredpanda.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Pozrite sa ako vyzerá rastlina, ktorá bola pod zemským povrchom neuveriteľných 32 000 rokov!”