“Prečo je Sputnik V taký problém?”: Novinár z denníka SME sa obul do nákupu ruskej vakcíny!

Včera na Slovensko priletelo 200 000 dávok vakcín Sputnik V. Premiér v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva tak zvolil tento krok aj na základe dát z prieskumu. Mnoho ľudí, ktorí očkovanie odsudzujú sa tak vyjadrili, že by sa touto vakcínou dali zaočkovať.

Niektorí sa z tejto správy tešili no samozrejme, že sa našli aj tvrdí kritici. Novinár z denníka SME rozobral tému prečo je ruská vakcína Sputnik V problémom.

 

Poštvali sme proti sebe Európsku úniu?

Jakub Filo z denníka SME sa tak v najnovšom príspevku na Instagrame rozpísal o vakcíne Sputnik V.

Začal s tým, že Slovensko patrí medzi členské štáty Európskej únie vďaka čomu sme si za posledných 15 rokov dosť polepšili.

Vyzdvihol tak benefity ako eurofondy na rozvoj krajiny, slobodné cestovanie, či možnosť práce v rámci EÚ ale aj to, že môžeme platiť jednou z najsilnejších mien sveta.

No okrem výhod patria k EÚ aj akési nepísané pravidlá o spoločnej stratégii či hodnotách aj ochrana spoločného priestoru. Podľa neho tak nákupom ruskej vakcíny sme zradili európskych partnerov a naštrbili vnímanie Slovenska ako spoľahlivého partnera.

 

 

Neplatná zmluva z Ruskom

Podľa Fila tak Matovič zaradil Slovensko ku krajinám, ktoré stoja pri koryte, keď EÚ dáva no je schopná sa Únii kedykoľvek otočiť chrbtom.

Z diplomatických kruhov, na ktoré sa odvolali zahraničné média, zaznieva rozhorčenie nad tým, že Slovensko obišlo Európsku úniu v čase, kedy sa v Únii diskutovalo o tom, že Slovensko dostane ďalšie prednostne vakcíny na úkor iných menej postihnutých krajín,” priblížil Filo.

Píše aj o tom, že Matovič konal takpovediac na vlastnú päsť, keďže uznesenie o nákupe ruskej vakcíny neprešla vo vláde. Kritizuje aj fakt, že zmluva z Ruskom nebola uverejnená v Centrálnom registri zmlúv. Zákon však tvrdí, že každá zmluva štátu, ktorá v tomto registri nie je je neplatná.

 

 

Ruská propaganda

Novinár píše aj o žiadosti na terapeutické využitie neschválenej vakcíny, ktoré mal podpísať minister zdravotníctva, Marek Krajčí. V nej sa tak píše, že zodpovednosť pri používaní tejto vakcíny preberá ošetrujúci lekár.

Ohradil sa teda tým, že pri iných vakcínach, ktorými sa očkuje na Slovensku sa zbavenie sa zodpovednosti výrobcu za vedľajšie účinky kritizovalo.

Myslí si tak, že ruská vakcína je iba propagandou, keďže samotný výrobca osobne nepožiadal o povolenie Európskej liekovej agentúry (EMA) a iba ho cielene ponúka menším štátom. Filo kritizoval aj fakt, že pri iných vakcínach tak premiér nezdieľal fotky z ich dodania ako tie so Sputnikom V čo podporuje jeho tvrdenia o ruskej propagande.

 

 

Vakcína ako politický nástroj

Filo sa ohradil aj tým, že Sputnik V na rozdiel iných vakcín nepodrobil ešte všetkým potrebným klinickým testom a nepreverila ho ešte ani EMA.

Ruská vakcína má zatiaľ len publikované predbežné výsledky v časopise Lancet.

Novinár tak píše o tom, že koniec tretej fázy klinického testovania Sputniku V by mal pravdepodobne nastať až v máji 2021. “Preto odmietam, aby sa z vakcíny stal nástroj vnútrokoaličného politického boja, nástroj klamania verejnosti, nástroj zrádzania európskych partnerov, nástroj propagandy. Ako to urobil Matovič so Sputnikom,” dodal novinár na záver.

 

Celý príspevok novinára Jakuba Fila si môžete prečítať tu:

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on ““Prečo je Sputnik V taký problém?”: Novinár z denníka SME sa obul do nákupu ruskej vakcíny!”