sobota, 27 júla, 2024

Primár z Považskej Bystrice: Zdravotníci si nevymýšľajú, stavy v nemocniciach sú ozaj vážne!

Slovensko sa momentálne v situácii veľkej vyťaženosti nemocníc, stúpajú aj počty infikovaných či hospitalizovaných ale aj počty úmrtí.

No aj tak stále existujú ľudia, ktorí tomu ani na chvíľu neveria a každú informáciu spochybňujú.

Nehovoriac o tom ako títo ľudia dodržiavajú respektíve nedodržiavajú opatrenia, ktoré sa kvôli súčasnej situácii museli opäť sprísniť.

Primár nemocnice v Považskej Bystrice vo svojom statuse opisuje častokrát smutnú prácu zdravotníkov.

 

Primár Milan Kulkovský si na začiatku svojho statusu v rámci Medzinárodného dňa žien spomenul na všetky pracovníčky v prvej línii.

Podľa zverejnených údajov tak až 86% zdravotníkov na Slovensku tvoria ženy.

V celej Európskej únii tak 82% pokladníkov v predajniach predstavujú ženy a až z 95% v oblasti upratovania pracujú opäť ženy.

“Vo väčšine ste všade tam, kde je riziko nákazy najvyššie a odmena nespravodlivo nižšia. Hľadať spravodlivosť by bolo naivné. Ďakujem. Ďakujeme,” uzavrel prvú časť svojho statusu.

 

Orange Tulips in Gray Plant Pot

Zdroj: pexels.com

 

Vekový priemer klesá

V druhej časti pokračuje v tom, že v tento vzácny deň chcel venovať status len ženám a svojej manželke tento deň spríjemniť. Realita je však iná a on po šichte prichádza unavený, vyčerpaný a bez nálady na úsmev.

“Pripájam sa k zástupom Covid depresívnych,” poznamenal. Práve tu začala jeho úprimná spoveď ako to vyzerá v nemocnici v Považskej Bystrici.

“Za posledných pár dní sme na akútne Covid oddelenia našej nemocnice prijali okolo 60 pacientov. Všetci majú zápal pľúc, väčšina obojstranný. Denne prepúšťame nedoliečených, aby sme mohli prijať nezaliečených. Mnohí zomierajú. Vekový priemer klesá,” zhrnul.

 

Hospital Ward, Hospital, Medical, Room, Operation

Zdroj: pixabay.com

 

Celé rodiny na oddelení

Na covidových lôžkach tak starších ľudí s chronickými ochoreniami vymieňajú stále mladší a mladší ľudia. Hovorí aj o tom, že mnohokrát sa im vracajú rôzne priezviská, keď sa v rodine nakazia viacerí členovia.

“Manželia, matka s dcérou. Už niekoľko manželských párov sa na Covid oddelení rozdelilo. Navždy. Živý sa musel zmieriť s tým, že jeho partner dodýchal vo vedľajšej izbe.

Verím, že posledné rodinné stretnutie na oslave stálo za to. Bolo legendárne, už také nebude. Nie v tej zostave,” poznamenal. No aj napriek takýmto prípadom si mnohí ľudia neuvedomujú riziko, ktoré infekcia koronavírusom prináša.

 

Woman Holding Her Head

Zdroj: pexels.com

 

Vzdychy, prosby, krik, chrčanie, ticho a potom koniec…

Všetky podobné informácie ľudia zľahčujú a často zdravotníkov obviňujú z toho, že si všetko iba vymýšľajú. Takýmto “neveriacim” by Kulkovský poslal “online prenos z umierania na Covid”, aby tak na vlastné oči videli to utrpenie ľudí, ktorému sú dennodenne svedkami zdravotníci. “Boh mi je svedkom, ako strašne zápasim sám so sebou, keď sa ma snaží ovládnuť nenávisť voči tým, ktorí aj naďalej  popierajú nebezpečenstvo pandémie a ignorovaním opatrení ohrozujú všetkých naokolo. Chcem ich pochopiť, no nedokážem to.

A možno už ani nechcem. Škoda, že spravodlivosť na Zemi je taká, že väčšina svíň zostáva pri válove a obeťami sú nevinní,” skonštatoval. 

 

https://www.instagram.com/p/CHlZWAAFMAl/

 

Boj o pľúcne ventilátory

V nemocnici v Považskej Bystrici majú všetky pľúcne ventilátory obsadené a preto sa Kulkovský ako primár snažil zohnať ďalšie.

No po telefonáte na operačné stredisko v Bratislave zistil, že žiadne nie sú k dispozícii. “Na Slovensku nemáme voľný ventilátor pre Covid pacienta, preto ich posielame do Nemecka a Poľska.

Takýto žalostný stav bol v sobotu večer. Ak sa nejaký odvtedy uvoľnil, niekto ďalší zomrel, alebo ma kompetentní nazvu klamárom. Na ich názore mi však nezáleží. Robím čo môžem,” ozrejmil primár. Smutne si spomína aj na mladú pacientku, ktorej nedokázal pomôcť.

Nedokáže tak odhadnúť aká situácia bude na ďalší deň a aj keď sa nechce už ďalej prizerať na bezmocnosť ľudí, musí, keďže je zdravotník.

 

https://www.instagram.com/p/CGCqxUaFcm8/

 

Pílime si konár, na ktorom sedíme

“Škoda, že sa ako národ nedokážeme spojiť a nešťastie jedného je šťastím druhého. Odkedy si pamätám, vždy sme našli niečo, čo nás polarizovalo a hádky nám robili sadistickú radosť.

Aj ja by som teraz najradšej pár ľuďí nakopal a ich zadnicu pretvoril na štýl makaka. Nebolo by to ale riešenie. Mali by sme teraz všetci vláde pomôcť, nespoluprácou len zbytočne pílime konár na ktorom sedíme. Bilancovať a trestať môžeme aj potom. Toto nie je hra. Smrť je nezvratná a chyby neodpúšťa. Augiášov chliev vyčistiť treba, no zároveň nemôžeme dovoliť, aby sa doň potom vrátili opäť tí, ktorí ho zašpinili…” dodal rozhorčene na záver.

 

Celý status si môžete prečítať tu:

Zajtra je Deň žien. Gratulujem. Chcel som dnes písať o vás a oceniť to, čo pre nás robíte. Ďakujem. Vo vašich rukách nie…

Uverejnil používateľ Milan Kulkovsky blog Nedeľa 7. marca 2021

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights