Pripravte si nezvyčajný domáci kvas z čakanky. Robíme ho po dlhé roky

Domáci kvas sa dá urobiť už takmer zo všetkého. Niekedy je ťažké si predstaviť, že chutný osviežujúci nápoj sa získava z pomerne nečakaných ingrediencií: z repy, kávy, brezovej miazgy či dokonca ryže.

Medzi mnohými spôsobmi výroby chmeľového nápoja sme našli niečo originálne – recept na kvas z čakanky. Originálny výrobok má príjemnú orechovú príchuť, nezvyčajnú arómu a korenistú chuť s miernou horkosťou.

Kvas z čakanky je bohatý na vitamíny, organické kyseliny, minerály a dokonale uhasí smäd v horúcom počasí. Vhodný je aj v prípade dysbakteriózy, gastritídy s nízkou kyslosťou a oslabenia mužskej sily. Keďže ide o fermentovaný produkt, poskytuje neoceniteľné výhody pre mikroflóru žalúdka a čriev.

Potrebujete

  • 5 litrov vody
  • 1 čl kyseliny citrónovej
  • 1,5 čl sušeného droždia
  • 2 pl čakanky
  • 500 g cukru

Postup

  1. Do hrnca s 5 litrami studenej vody pridajte všetky ingrediencie okrem sušeného droždia. Premiešajte, dajte na oheň a priveďte k varu.
  2. Odstráňte hrniec z plameňa a uistite sa, že zmes vychladne na približne 40 stupňov, aby sa kvasinky nezničili. Naberte si trochu teplej tekutiny z hrnca do samostatnej nádoby a rozpustite v nej droždie, potom to nalejte späť do hrnca.

квас из цикория

  1. Dôkladne premiešajte, prikryte hrniec vekom a položte ho na teplé miesto na 3-4 hodiny. Hneď ako uvidíte na povrchu penu, kvas je pripravený. Ak nie je dostatok peny, nechajte hrniec na noc v teple.

квас из цикория в домашних условиях

  1. Nápoj nakoniec rozlejte do fliaš a dajte vychladiť.

Vyskúšajte a neoľutujete! Podeľte sa o tento recept aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

zdroj: sovkusom.tu

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Pripravte si nezvyčajný domáci kvas z čakanky. Robíme ho po dlhé roky”