sobota, 27 júla, 2024

14 Tipov, ako si upraviť hmotnosť a rozhodené hormóny – Toto pomáha

Neobviňujte sa za to, že vaše nohavice už akosi nedokážete obliecť. Ak sa snažíte udržiavať si zdravú váhu, no vôbec sa vám to nedarí, zvážte, či nie sú na vine hormóny.

K priberaniu vedie veľa faktorov. Možno ste si však nemysleli, že práve vaše hormóny sú dôvodom, prečo sa vaša váha nehýbe nadol a nemení sa ani po tom, čo na to vynakladáte nemalé úsilie.

Vaše hormóny riadia funkcie v celom tele, ale možno si neuvedomujete, že hormóny na zvýšenie hmotnosti môžu byť vo vašom tele nadmerne aktívne, ak sa len s ťažkosťou zbavujete prebytočných kilogramov.

selective focus photography of tape measureunsplash

Hormóny riadia vašu náladu. Preto sa môžete cítiť unavení a hormóny na zvýšenie hmotnosti môžu hrať úlohu aj pri ukladaní a metabolizme tukov. Je však potrebné poznamenať, že všetky prírastky hmotnosti nie sú kvôli hormónom. Podľa St. Luke’s-Roosevelt nemocnice je najvýznamnejšou príčinou prírastku hmotnosti nadmerný príjem kalórií. Konzumácia príliš veľa kalórií a nerovnováha hormónov môže viesť k priberaniu, čo sa dá ťažko kontrolovať.

Toto je významný problém pre ženy, pretože u žien dochádza k výkyvom hormónov v dôsledku ich menštruačného cyklu. A hoci muži nemajú menštruačný cyklus, stále majú hormóny, ktoré sa môžu podieľať na problémoch s váhou.

Ak sa snažíte dostať svoju váhu pod kontrolu, ponúkame vám 14 návykov, ktoré môžete začleniť do svojho života.

  1. Vyváženie hormónov

Muži a ženy majú niekoľko hormónov, ktoré sa aktívne podieľajú na priberaní alebo chudnutí. Hormóny, ktoré sú najviac nevyvážené, keď sa ľudia snažia zbaviť prebytočných kíl:

  • Estrogén
  • Kortizol
  • Progesterón
  • Testosterón
  • Štítna žľaza
  • Rastový hormón
  • Aldosterón
  • DHEA

Našťastie existujú spôsoby, ako vyvážiť tieto hormóny. Konzumácia tučných rýb, ako sú losos a tuniak, hovädzia pečeň a jogurt, vám môže pomôcť udržať vaše hormóny pod kontrolou. Tieto potraviny poskytujú omega-3 mastné kyseliny, železo, probiotiká a vápnik, ktoré telu uľahčujú spracovanie a spaľovanie tukov.

Je tiež dobré vyhýbať sa spracovaných potravín a cukru, aby ste udržali stabilnú hladinu glukózy a zabránili inzulínovej rezistencii. Udržujte svoju hladinu stresu na čo najnižšej úrovni, aby ste zabránili nadmernej produkcii kortizolu, a pravidelne cvičte na vyrovnanie hladiny cukru v krvi, chudnutie a udržanie zdravej hmotnosti.

  1. Metabolizmus

Môžete si všimnúť, že s pribúdajúcimi rokmi sa vaša váha začína zvyšovať do takej miery, o akej ste nikdy neuvažovali. Metabolizmus sa s pribúdajúcim vekom prirodzene spomaľuje, takže musíte mať na pamäti to, aby ste dané hormóny udržiavali pod kontrolou. To znamená byť fyzicky aktívnejší a odolávať nutkaniu prejedať sa alebo si pravidelne dopriavať jedlo z fast foodov. Vyberte si jedlá s nízkym obsahom tuku a cukru, aby ich vaše telo ľahšie spracovalo a zabránilo tak hormonálnemu prírastku hmotnosti. Je tiež dobré zvoliť si cvičebný program, ktorý vás baví – je pravdepodobnejšie, že sa ho budete držať a budete mať svoju váhu pod kontrolou.

cooked food on white ceramic plateunsplash

  1. Dostatok oddychu

Čím viac ste zaneprázdnený, tým menej je pravdepodobné, že si každú noc doprajete primeraný odpočinok. Nedostatok spánku môže zvýšiť hladinu stresu, čo znamená, že vaše telo produkuje viac kortizolu, čo môže viesť k hormonálnemu priberaniu na váhe. Zlé spánkové vzorce rozhodia zvyšok vašich hormónov, čo môže sťažiť chudnutie, aj keď ste cez deň aktívny. Snažte sa každú noc spať najmenej 6 hodín a zabezpečte, aby bola vaša izba čo najtmavšia, aby váš mozog vedel, že je čas na odpočinok.

  1. Nájdite si čas na relax

Aby ste zabránili nadmernej aktivite hormónov v tele, musíte si počas dňa nájsť čas na oddych. Stres vás môže prinútiť nielen produkovať príliš veľa kortizolu, ale aj rozhodiť  zvyšok vašich hormónov z rovnováhy. Ak ste neustále v strese, vaše telo môže vytvárať viac alebo menej estrogénu či testosterónu. Skúste ráno zhlboka dýchať, aby ste upokojili svoje telo a myseľ, alebo večer meditujte, aby ste sa zbavili každodenného stresu.

  1. Vyhýbajte sa sladkým nápojom

Nápoje naplnené cukrom môžu spôsobiť zmätok vo vašich hladinách hormónov a viesť k nežiaducemu priberaniu.

To platí najmä pre ženy, ktoré zažívajú dominanciu estrogénu. Niektoré z chemických látok v sladkých džúsoch a nápojoch obsahujú fytoestrogény, ktoré napodobňujú estrogén a spôsobujú hromadenie tohto hormónu v tele. Tým sa sťažuje proces chudnutia, najmä v oblasti bokov a brucha. Ak sa toho chcete zbaviť, vyhýbajte sa sladkým, kávovým nápojom a spracovaným potravinovým šťavám s mimoriadne vysokým obsahom cukru.

time lapse photography of person pouring can of Coca-Cola in wine glassunsplash

  1. Poraďte sa so svojím lekárom

Ak ste sa už pokúsili dodržiavať zdravú výživu, pravidelne cvičiť, odbúravať stres a vyhýbať sa cukru, môžete trpieť ochorením, akým je syndróm polycystických vaječníkov (PCOS). Tento stav je charakterizovaný cystami, ktoré sa tvoria na vaječníkoch a vedú k nadprodukcii testosterónu u žien, pričom spôsobujú kolísanie estrogénu a progesterónu. Aj keď ide o výlučne ženské ochorenie, nerovnováha testosterónu u mužov môže viesť k zvýšeniu hmotnosti. Porozprávajte sa so svojím lekárom o svojich obavách, aby zvolil liečbu, ktorá vám bude vyhovovať.

  1. Buďte aktívni 

Mali by ste si vypracovať cvičebný plán, o ktorom viete, že ho budete dodržiavať. Vyberte si bicykel alebo plávanie ako súčasť svojho tréningu, ak vás to baví, prípadne sa prechádzajte po okolí, aby ste zvýšili svoju srdcovú frekvenciu. Cvičenie nielen vyváži vaše hormóny, ale aj zlepší náladu, flexibilitu a môže vás motivovať k tomu, aby ste viac dbali na svoje stravovanie.

  1. Vyvážená hladina ghrelínu

Ghrelin je hormón produkovaný v žalúdočnej výstelke, ktorý vysiela do vášho mozgu správu, že je čas jesť. Je nevyhnutné zabezpečiť, aby ste neprodukovali príliš veľa tohto hormónu, aby ste sa vyhli priberaniu. Vyvážte ho tak, že budete jesť veľa bielkovín a zdravých tukov namiesto toho, aby ste telo napĺňali sacharidmi. Potraviny ako kuracie či hovädzie mäso, avokádo, orechy a vajcia vás zasýtia na dlhšiu dobu, preto sa nebudete uchyľovať ku konzumácii nezdravých potravín.

topless woman with black pantyunsplash

  1. Zvýšenie leptínu

Leptín je hormón, ktorý vylučujú vaše tukové bunky, aby regulovali spôsob, akým vaše telo ukladá a spaľuje energiu. Čím viac leptínu máte, tým máte väčšiu šancu vyhnúť sa hormonálnemu priberaniu. Konzumácia produktov ako bobuľovité ovocie a listová zelenina udržuje vašu hladinu leptínu na vyššej úrovni a uľahčuje telu spaľovanie tukov.

  1. Hladina inzulínu v krvi

Inzulín je primárny hormón v tele, ktorý riadi ukladanie tukov v tele, takže tento hormón musíte udržiavať vyvážený, aby ste sa vyhli nežiaducim kilogramom navyše. Držte sa ďalej od cukru, pretože môže zvýšiť hladinu inzulínu. Stravovanie s nízkym obsahom sacharidov a vysokým obsahom bielkovín okamžite znižuje hladinu inzulínu.

  1. Kontrola hladiny Neuropeptidu Y

Neuropeptid Y je hormón produkovaný v bunkách mozgu a nervového systému. Ak ste v strese, vaše telo produkuje viac tohto hormónu, čo môže spôsobiť prejedanie sa a priberanie na váhe. Konzumácia rozpustnej vlákniny a strava plná zdravých bielkovín vám môžu pomôcť vyhnúť sa hormonálnemu prírastku hmotnosti z nadmernej produkcie neuropeptidu Y.

hamburger with pattyunsplash

  1. Prerušovaný pôst

Ak používate prerušovaný pôst ako spôsob, akým schudnúť, dbajte na to, aby ste to nerobili príliš dlho. Čím dlhšie budete jesť, tým viac tuku vaše telo uloží na použitie ako energiu. To môže obrátiť vaše úsilie a spôsobiť, že sa zastavíte v procese chudnutia.  Dodržujte pôst nie viac 8 hodín alebo menej, aby bola táto metóda chudnutia efektívnejšia.

  1. Domov bez alergénov

Mnoho ľudí trpí sennou nádchou alebo sezónnymi alergiami, ale ak zistíte, že vás alergie trápia po celý rok, možno sa rozhodnete zbaviť svoj príbytok škodlivých alergénov. Ak ste dlhodobo vystavení látkam, na ktoré ste alergický, spôsobí to zvýšenie hladiny hormónu štítnej žľazy. Utierajte prach čo najčastejšie a používajte posteľnú bielizeň a záclony, ktoré nezhoršujú vaše alergie.

  1. Vyhýbajte sa rozvracačom hormónov

Vaše hormóny sú citlivé a keď sú vystavené toxínom, budú reagovať, čo spôsobí únavu, zmeny nálady, prírastok hmotnosti a bolesti hlavy. Používajte prírodné domáce a kozmetické výrobky bez farbív, sulfátov, konzervačných látok a pesticídov, aby vaše hormóny fungovali tak, ako majú.

 

Zdroj: powerofpositivity.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights