7 Vecí, ktorým by ste sa mali vyhýbať pri starostlivosti o vaše mačky

Napriek vynikajúcej povesti mačiek, o ktorých je známe, že sú samostatné a vždy pristávajú na svojich labkách, stále potrebujú ľudskú starostlivosť. Hlavným dôvodom je, že domáci miláčikovia nevedia povedať, ak im niečo je. Múdri veterinári a majitelia už dávno poznajú univerzálne rady týkajúce sa starostlivosti o mačku, ktoré jej predĺžia život a zlepšia jeho kvalitu.

Toto sú najčastejšie chyby v starostlivosti o domáce zvieratá s návodom ako ich napraviť.

Kúpa malej misky

Miska by mala mať taký priemer, aby sa fúzy zvieraťa nedotýkali jej strán. Úlohu zohráva aj hĺbka misky: ak má mačka do misky vložiť celú hlavu, cíti sa nepohodlie. Výsledkom bude, že mačka začne vyťahovať jedlo na podlahu.

orange and white tabby cat sitting on brown wooden table in kitchen roomUnsplash

Pozrite sa, ako sa vaša mačka stravuje. Niektoré otvárajú ústa čo najširšie, aby uchmatli čo najviac jedla, takže pre tieto zvieratá musí mať miska oveľa väčší priemer ako obvykle. V opačnom prípade bude konzumovať jedlo len okolo okrajov misky.

Dovoliť mačke spať na radiátore

Uzimená mačka sa niekedy zahreje v blízkosti horúceho radiátora. Hmatová citlivosť týchto zvierat sa líši od ľudského vnímania, preto môžu byť dlhšie v styku s horúcim predmetom.

Nedovoľte však, aby to robila aj vaša mačka, najmä ak máte krátkosrstý alebo bezsrstý druh. Pri dlhodobom kontakte s horúcim predmetom je možné prehriatie vnútorných orgánov. Riziko je zároveň priamo úmerné hmotnosti mačky: čím väčšie je domáce zviera, tým viac je náchylné na prehriatie. Ak je mačke zima, je lepšie najskôr položiť na radiátor malú prikrývku alebo deku.

Strihanie

Strihanie je pre zviera veľkým stresom. Malo by sa vykonávať len v extrémnych prípadoch, napríklad ak sa na srsti objavia dredy, ktoré sa nedajú rozčesať, alebo ak sa má zviera podrobiť operácii. Aby ste znížili množstvo vypadávajúcich chlpov, je lepšie ju jednoducho vyčesať.

Ostrihaná mačka sa nebude môcť dlho vyhrievať na slnku, pretože existuje vysoké riziko, že dostane úpal. A z každého vánku sa bude chvieť. Navyše, ak sa rozhodnete dať mačku ostrihať, je možné, že bude agresívna, tým pádom to urobia pod narkózou, čo môže mať vplyv na jej zdravie.

Pri odchode z domu nechávate otvorené okno

Ideálnou možnosťou vetrania bytu vo vašej neprítomnosti je nastavenie okien do režimu mikroventilácie. Vertikálne otvorené okno predstavuje nebezpečenstvo pre zvieratá, najmä pre tie, ktoré nikdy neopustili byt. Mačka sa môže pokúsiť dostať von a jednoducho uviaznuť v okne.

white catUnsplash

Používanie 1 mačacej toalety pre 2 alebo viac mačiek

Ak v dome žijú 2 alebo viac mačiek, každá z nich by mala mať svoju vlastnú sadu „osobných vecí“: misky, pelechy, hračky a toaletu. V opačnom prípade skôr či neskôr vznikne otázka nadvlády, ktorá povedie k bitkám medzi domácimi miláčikmi.

Adopcia mačky so starým alebo bojovým plemenom psa

Priateľstvo medzi mačkou a psom je kontroverzný jav. Najmä ak sa jeden z nich objavil v rodine skôr a bol jediný „vyvolený“. Podľa odborníkov je najmenej pravdepodobné mierové spolužitie mačky s akýmkoľvek starým psom, ako aj so psom bojového plemena (pitbull, buldog, doga atď.).

short-coated white and black catUnsplash

Karhať mačku, ak z ničoho nič prestala chodiť na svoje WC

Ak zviera náhle a bez zjavného dôvodu prestalo chodiť do svojej toalety, pre majiteľa to znamená zaujímavé pátranie. Pravdepodobne sa váš domáci miláčik len urazil a vašou úlohou bude zistiť a odstrániť príčinu.

Niekedy sa to stane, napríklad pri sťahovaní alebo ak sa objaví v domácnosti nový člen rodiny (nezáleží na tom, či ide o osobu alebo iné zviera). Nadávky na mačku sú v tomto prípade zbytočné. Musíte len trochu počkať, kým búrka pocitov v duši mačky utíchne.

Bonus: Pred návštevou veterinára

Ak máte obavy o zdravie vášho domáceho maznáčika a rozhodnete sa navštíviť veterinára, nahrajte si príznaky na video. Trik je v tom, že aj tá najspoločenskejšia mačka zažíva stres, ocitne sa na neznámom mieste a na pozadí stresu môžu príznaky choroby náhle „zmiznúť“. Video však pomôže veterinárovi správne stanoviť diagnózu.

 

Zdroj: adme.ru

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “7 Vecí, ktorým by ste sa mali vyhýbať pri starostlivosti o vaše mačky”