sobota, 27 júla, 2024

Čo sa stane s vašim telom, keď budete jesť príliš veľa mäsa? TOTO JE ODPOVEĎ

Aj keď je mäso dôležitou súčasťou jedálnička človeka, jeho nadmerná konzumácia by mohla byť zdraviu škodlivá. To však neznamená, že by ste mali mäso z jedálnička úplne odstrániť. Je však dobré byť informovaný o tom, čo môže nadmerný príjem mäsa spôsobiť vášmu telu.

Zdôrazňujeme preto 11 rizík, s ktorými sa môžete stretnúť, ak si doprajete príliš veľa bielkovín.

1. Mohli by vám vzniknúť obličkové kamene

Živočíšne bielkoviny obsahujú veľa zlúčenín nazývaných puríny. Tieto sa štiepia na kyselinu močovú. Ak ich máte príliš veľa, môžu sa vám vytvoriť obličkové kamene. Vyhnúť sa tomu môžete obmedzením konzumácie mäsa a tiež pitím veľkého množstva vody.

2. Mohli by ste byť dehydratovaní

Z dôvodu nadbytku kyseliny močovej, o ktorej sme hovorili vyššie, by ste sa mohli pociťovať väčší smäd ako obvykle. Vaše obličky potrebujú vodu na zriedenie toxického odpadu, takže vodu majte stále pri sebe, nech ste kdekoľvek.

3. Mohli by ste dostať zápchu

V mäse sa nachádza veľa bielkovín, no nie veľa vlákniny. Za normálnych okolností, by ste túto vlákninu získavali z ovocia, zeleniny alebo celozrnných výrobkov, takže do svojej stravy nezabudnite zahrnúť všetky tieto potraviny. Zápcha a bolestivé pohyby čriev môžu byť jednými z prvých príznakov, že je váš príjem vlákniny príliš nízky.

4. Mohla by vás často bolieť hlava

Bolesť hlavy môže spôsobiť aj nízky príjem tekutín. Krv je hustejšia, čo znamená, znížený prietok kyslíka do mozgu. Na druhej strane niektoré mäsové výrobky ako saláma alebo párky obsahujú dusičnany, ktoré môžu zvýšiť prietok krvi do mozgu.

5. Mohli by ste mať problémy so srdcom

 

Čím viac vlákniny máte v strave, tým viac je vaše srdce chránené. Ak jete väčšinou mäso, nemáte dostatok vlákniny. Obzvlášť červené mäso si môže vyžiadať daň na vašom srdci. Môže to strojnásobiť vaše riziká problémov so srdcom. Obsahuje tiež veľa nasýtených tukov. Nasýtené tuky zvyšujú hladinu zlého cholesterolu (LDL).

6. Mohli by ste byť častejšie chorý

Nasýtené tuky prítomné v červenom mäse a spracovanom mäse neobsahujú antioxidanty potrebné na to, aby telo porazilo akýkoľvek možný zápal. Tieto antioxidanty nájdete väčšinou v ovocí a zelenine, preto je také dôležité mať ,,rozmanitú“ stravu.

7. Môže tiež ovplyvňovať váš dych

Strava zložená z veľmi vysokého množstva bielkovín a tukov, ale bez obsahu sacharidov, môže spôsobiť, že telo bude produkovať ketóny. Ketóny sa uvoľňujú dychom a voňajú ako acetón. Preto, ak ste niekedy držali keto diétu, mohli ste mať problémy so zápachom z úst. Uistite sa preto, že ste do stravy zahrnuli aj niektoré sacharidy.

8. Mohli by ste mať problémy s vlasmi a pokožkou

 

Mäsové výrobky zriedka obsahujú vitamín C. Vitamín C hrá zásadnú úlohu pri tvorbe kolagénu, proteínu, vďaka ktorému vaša pokožka, vlasy, nechty, kosti atď. vyzerajú oveľa lepšie. Ak spozorujete nepríjemné zmeny na vlasoch a pokožke, pravdepodobne budete musieť prehodnotiť svoju stravu a prerušiť konzumáciu mäsa.

9. Mohli by ste mať slabé kosti

Veľké množstvo bielkovín môže zvýšiť stratu vápnika v moči. Vápnik je nevyhnutne potrebný pre zdravé kosti. Vaše telo vápnik neprodukuje. Dostáva ho iba prostredníctvom jedla, ktoré konzumujete, alebo z výživových doplnkov. Ak ho nemáte dostatok, vaše kosti sa môžu oslabiť.

10. Môžete cítiť zvýšenú únavu

Potraviny, ktoré obsahujú mäso, sú pre náš tráviaci systém oveľa ťažšie stráviteľné ako akákoľvek zelenina alebo ovocie, ktoré konzumujete. Preto na strávenie steaku vyprodukuje vaše telo oveľa väčšie úsilie, a preto sa po jedle niečoho ťažkého môžete cítiť trochu ospalo.

11. Mohli by ste prispieť k zmene podnebia

Ak si vyberiete niektorý deň v týždni, kedy nebudete konzumovať mäso, môže to mať prínos nielen pre vaše telo, ale aj pre životné prostredie. Mohli by ste hrať dôležitú úlohu pri znižovaní skleníkových plynov, pretože sa tak spotrebuje menej pôdy a menej dobytka.

Zdroj
Zdroj foto: www.pexels.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights