Štát bude poznať zostatky na našich účtoch. SaS sa voči návrhu zákona ohradila

V posledných týždňoch sa okrem koaličnej krízy a demisie bývalého predsedu vlády Igora Matoviča, v médiách neobjavilo takmer nič iné. Médiami nezarezonoval ani pripravovaný návrh nového zákona, prostredníctvom ktorého bude vláda vedieť zostatky na bankových účtoch všetkých Slovákov.

Ministerstvo vnútra uverejnilo zámer vytvorenia centrálneho registra účtov, v ktorom by boli evidované všetky bankové účty, vytvorené na Slovensku.

Ministerstvo to plánuje uskutočniť na základe Plánu obnovy a odolnosti SR. Nový zákon by mal byť podľa ministra vnútra účinný od augusta 2021. Aj napriek obrovskej kritike nového zákona, ministerstvo vnútra ho obhajuje najmä kvôli potrebe odhaľovania nezákonných činností, spojených s praním špinavých peňazí.

K pripravovanému návrhu zákona sa vyjadrila aj politická strana SaS, ktorá nesúhlasí s tým, aby štát vedel o zostatkoch na účtoch Slovákov. Okrem účtov fyzických osôb by tak štát disponoval aj informáciami o zostatkoch na firemných účtoch, čo je odhalenie údajov nad rámec európskej smernice.

Na facebookovom profile SaS je uverejnené:

,,Ambícia viesť prehľad o zostatkoch na účtoch ide nad rámec európskej smernice a v žiadnom prípade nemôžeme súhlasiť s takýmto zásahom do slobody jednotlivca.“ Marián Viskupič, poslanec Národnej rady Slovenskej republiky, o návrhu prezradil:

„Tento krok sa nedotkne len všetkých podozrivých z prania špinavých peňazí, ale všetkých ľudí. Ak by však tento návrh prešiel, sme pripravení obrátiť sa aj na Ústavný súd SR, keďže ide o ústavné právo na súkromie a bankové tajomstvo.“

NESÚHLASÍME S VYTVORENÍM CENTRÁLNEHO REGISTRA ÚČTOV ❗️☝️ v ktorom majú byť údaje o zostatkoch na bankových účtoch ľudí…

Uverejnil používateľ Sloboda a Solidarita Streda 31. marca 2021

 

Zdroj: Facebook/SaS, hitky.sk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Štát bude poznať zostatky na našich účtoch. SaS sa voči návrhu zákona ohradila”