sobota, 27 júla, 2024

Vedci objavili neznámy organizmus, ktorý nevedia nikam zaradiť. Je to zviera alebo huba?

Príroda je stále plná prekvapení, ktoré človek ako tvor rozumný stále hľadá a skúma. Tentokrát vedci narazili na zaujímavý druh organizmu, ktorý nevedia nikam zaradiť. Jedine čo vedci o tomto záhadnom organizme vedia je to, že pravdepodobne ide o jednobunkový organizmus s konzistenciou slizu žltej farby. Tento organizmus dostal aj patričné pomenovanie – Blob.

Záhadný „mimozemský“ sliz

Toto pomenovanie pochádza z hororovej snímky z roku 1958, kde mimozemská hmota požiera ľudí a tak sa zväčšuje. Reálny „blob“ pripomína akúsi hubu, ktorá má až 720 pohlaví a úžasnú regeneráciu. Po tom čo tento sliz bol rozrezaný na polovicu do dvoch minút sa naspäť regeneroval. Jeho prirodzeným prostredím sú tmavé lesy no „bloba“ môžete vidieť v parížskej zoo, kde tento organizmus po prvýkrát ukážu svetu mimo jeho prirodzeného prostredia ako informuje Daily Mail.

 

Image result for blob 1958

Zdroj: flickr.com

 

Blob je jedným zo živých organizmov, bytostí, ktorý môžeme zaradiť medzi najväčšie záhady prírody. Absolútne nás prekvapuje, ako sa dokáže učiť, aj keď nemá mozog. Dokonca, keď spojíte dvoch rozdielnych Blobov, ten „vzdelanejší“ prenesie svoje vedomosti na druhého.

povedal riaditeľ Múzea histórie prírody v Paríži, Bruno David.

 

Image result for mysterious blob paris

Zdroj: geek.com

 

Vedomosti prenášajú pomocou fúzie

Na povrchu „ bloba“ zatiaľ nenašli žiadne oči ani ústa a dokonca ani žalúdok v jeho útrobách no aj napriek tomu vie prijímať potravu. Vedci dokonca tento sliz naučili prechádzať bludiskom aby sa dostali k potrave. Dopomohla k tomu aj soľ, ktorou ohraničili bludisko a tento „blob“ sa k potrave dostal aj napriek tomu, že ho soľ akoby odpudzovala. Po spojení dvoch blobov (jeden z nich bludisko vedel prejsť a druhý nie) medzi nimi vznikla akási žila a po následnom rozdelení už oba bloby vedeli správnu cestu bludiskom.

 

S istotou vieme, že to nie je rastlina, ale nie sme si istí v otázke toho, či ide o zviera alebo hubu. Vyzerá ako huba, ale správa sa veľmi prekvapivo. Dá sa povedať, že takmer ako zviera schopné učiť sa nové veci.

dodal Bruno David.

 

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights