sobota, 27 júla, 2024

Prečo ľudia nemajú čierne oči? Toto je dôvod

Farba našich očí sa v skutočnosti neustále vyvíja a mení, až kým nedovŕšime 3 roky. V skutočnosti je však nemožné, aby ľudské oči mali čiernu farbu. Naše oči sa zdajú byť čierne vďaka osvetleniu, kvôli odrazu oblečenia, ktoré nosíme, alebo kvôli použitiu farebných kontaktných šošoviek.

Zisťovali sme, prečo ľudia nemôžu mať čiernu farbu očí a aká je najvzácnejšia farba očí.

Naše gény to jednoducho nedovolia

Existuje asi 16 rôznych génov, ktoré sú zodpovedné za farbu našich očí. 2 z týchto génov sú hlavnými faktormi, a to gény HERC2 a OCA2. Tieto gény dolaďujú našu farbu očí prostredníctvom množstva melanínu prítomného v našich dúhovkách. Výsledné farby melanínu v našich očiach môžu mať najrôznejšie odtiene, napríklad od modrej a šedej, až po tmavohnedú.

Pravdepodobne by sme celý čas plakali

Čierne objekty absorbujú viac svetla, aby vyzerali skutočne čierne. Prebytočné svetlo a energia, ktorú absorbujú, sa premieňajú na tepelnú energiu. To by mohlo znamenať, že ak by nám naše gény nejako umožnili mať skutočné čierne oči, potrebovali by veľa sĺz, aby zabránili prehriatiu a vysušeniu.

Naše oči by neboli chránené pred škodlivým svetlom

Tiež by sa nám ťažko chodilo za bieleho dňa, keby sme mali čierne oči. Slnečné lúče obsahujú ultrafialové alebo UV svetlo a čierne predmety majú tendenciu absorbovať viac UV svetla ako iné farby. Dlhodobé vystavenie UV žiareniu môže zhoršiť naše zdravie očí a viesť k problémom, ako je katarakta alebo rakovina kože. Vďaka nášmu genetickému zloženiu nás melanín, ktorý dodáva farbu našim dúhovkám, chráni pred ultrafialovým svetlom. Štúdie ukazujú, že melanín môže zničiť viac ako 99,9% UV žiarenia, ktoré absorbuje, a chráni tak naše oči pred poškodením v dôsledku vystavenia slnku.

Najvzácnejšia prirodzená farba očí

Najvzácnejšia prirodzená farba očí je v skutočnosti zelená. Iba približne 2% celej svetovej populácie majú zelené oči. Existujú aj niektoré zriedkavé stavy, keď majú ľudia červené alebo fialové oči v dôsledku očného albinizmu a iní majú rozdielne zafarbené dúhovky pre každé oko v dôsledku heterochromie.

Zdroj
Zdroj foto: www.pexels.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights