back to top
piatok, 19 apríla, 2024

Vzťahy: 5 spôsobov, ako sa vysporiadať s rozchodom bez pocitu viny

Koniec vzťahu je náročná skúsenosť s ktorou sa stretol už nejeden človek aspoň raz vo svojom živote.

Vyrovnať sa so stratou spoločnosti a romantickou náklonnosťou môže byť bolestivé, najmä ak išlo o dlhodobý vzťah alebo o vzťah, v ktorom ste medzi sebou zdieľali množstvo vecí.

Ak neviete ,ako sa vyrovnať s rozchodom, je možné, že sa zaseknete v minulosti.

Ako teda zvládnuť tieto bolestivé chvíle? Prečítajte si päť spôsobov, ako sa vyrovnať s rozchodom, aby ste sa mohli bez viny pohnúť ďalej.

black and white heart illustrationunsplash

  1. VYJADRTE SVOJE POCITY

Prvým krokom k „ozdraveniu“ je bod, v ktorom začnete jasne vyjadrovať to, ako sa cítite. Mnoho ľudí inklinuje k potláčaniu svojich emócii, pokiaľ ide o rozchody, pretože existuje veľký tlak na to, aby ste boli „v pohode“ a aby ste sa mali lepšie ako váš bývalý partner. Ale potlačenie vašich pocitov to môže ešte viac zhoršiť, čo bude mať zlý vplyv aj na vaše pozitívne myslenie.

Existujú rôzne pocity, ktoré môžete zažiť pri rozchode. Môžete byť v šoku alebo v štádiu popierania alebo plakať a smútiť.

Možno cítite zradu, bolesť a poníženie. Môžete byť vystrašení, nahnevaní alebo vám to je úplne jedno. Môžete dokonca zažiť prijatie, úľavu a nádej na lepší život. Čokoľvek cítite, prijmite to. Smútok a strata majú niekoľko etáp a nie je nič neobvyklé, ak v tom budete mať z času načas zmätok.

Je prirodzené chcieť potlačiť svoje najhoršie emócie, avšak konfrontácia s nimi vám umožní lepšie zvládnutie rozchodu. Neodsudzujte sa za to, ako sa cítite.

Pozorujte svoje pocity, spoznajte ich, prijímajte a pracujte na sebe. Je v poriadku cítiť sa zle, je v poriadku smútiť a je v poriadku, keď istú dobu nie ste v poriadku. Dovoľte si, aby sa to stalo.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému 14. februára, architektúra, bolesťPexels

  1. ODPÚTAJTE SA OD SPOMIENOK

Keď je rozchod čerstvý, všetko okolo vás vám pripomína osobu, s ktorou už viac netvoríte pár. Preto sa musíte od týchto spomienok odpútať, aby ste sa mohli posunúť ďalej. Tu je postup:

  • Zbavte sa veci, ktoré vo vás vyvolávajú spomienky

Ak ste mali niekoľkoročný vzťah, pravdepodobne vlastníte veľa predmetov, ktoré by vo vás mohli vyvolávať rôzne spomienky. Niektoré z nich môžu byť dokonca pozitívne. Ale keď sa zotavujete z bolesti a emócií z rozchodu, všetky tieto spomienky môžu spôsobovať bolesť. Ak niektoré z týchto vecí spôsobujú, že sa chcete kontaktovať  svojho ex-partnera alebo vo vám spôsobujú emočné ťažkosti, odstráňte ich z vášho domova.

Zabaľte predmety, ktoré po sebe zanechali, aby ste im ich mohli neskôr poslať, a odložte alebo vyhoďte staré darčeky, ktoré vám berú radosť zo života. Ak nechcete, týchto vecí sa nemusíte natrvalo zbavovať – ​​jednoducho ich dajte preč z dohľadu, mimo mysle.

  • Zostaňte mimo sociálnych sietí

Nesledujte svojho bývalého partnera či partnerku a ani sa nepozerajte na príspevky zamilovaných ľudí. Nečítajte znova vaše staré správy. Neprezerajte si profily ľudí, s ktorými váš bývalý komunikuje. Nie je to zdravé a nič vám to nedá. Budete potrebovať niekoľko dní dištancovania sa od sociálnych sietí, kým bude pre vás bezpečné vrátiť sa späť do online sveta. Ak zlyhajú všetky možnosti, zablokujte si ho alebo vymažte.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému automobil, bokeh, človekPexels

  • Prestaňte o nich hovoriť 

Je v poriadku a dokonca zdravé rozčuľovať sa nad rozchodom. Aj preto je dôležité spracovať ho rozhovormi s priateľmi či rodinou. Čo však nie je v poriadku, je neustále používane mena vášho ex v každodennej diskusii. Môže to byť pre vás lákavé, ale nerobte to.

  1. STAŇTE SA STREDOBODOM SVOJHO VESMÍRU

Vzťahy sa týkajú spoločného robenia vecí a teraz, keď už ste sami, sa váš život môže vrátiť k tomu, že sa budete sústrediť len na seba. Doprajte si pocit nezávislosti, ktorý sa často spája aj s pozitívnym myslením.

  • Robte veci, ktoré máte radi

Aj zdravé vzťahy zaberajú čas a energiu. Je pravdepodobné, že keď ste boli s bývalým partnerom alebo partnerkou, boli veci, ktoré ste nemohli robiť. Možno ste na svoje záľuby nemali dostatok času. Možno ste vynechali stretnutia v knižných klubov. Možno ste prestali sledovať hororové filmy, pretože ich nemali radi. Možno ste sa vyhýbali konzumácii určitého druhu jedla, pretože váš partner bol na to alergický. Teraz už však môžete robiť, čo chcete! Takže choďte do toho a zaneprázdnite sa všetkými tými vecami, ktoré máte radi a ktoré by ste možno vo vzťahu nikdy nevyskúšali.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému ásana, bandha, blahoPexels

  • Starajte sa o seba

Ľudia často po rozchode premýšľajú o diéte alebo o tvrdom tréningu v posilňovni, ale to nie je skutočne „starostlivosť o seba“. Cieľom starostlivosti o seba po rozchode nie je vyzerať príťažlivo kvôli svojmu bývalému partnerovi. Je to cítiť sa dobre a vyživovať svoje telo, aby ste sa cítili lepšie a sebavedomejšie. Robte preto veci, vďaka ktorým sa vaše telo cíti dobre. Trochu pohybu, zdravšie stravovacie návyky a lepšia starostlivosť o seba sú všetky spôsoby, ako to dosiahnuť.

  1. VYHĽADAJTE PODPORU

Sociálna podpora je rozhodujúca pri zlepšovaní pozitívneho myslenia, najmä v období stresu. Izolovať sa a pokúsiť sa byť v tom osamote je len na škodu. Iné perspektívy vám navyše môžu poskytnúť zásadný nadhľad, ktorý možno teraz nevnímate. Tu je niekoľko spôsobov, ako nájsť podporu:

  • Rozprávajte sa s blízkymi

Požiadajte o možnosť vyventilovať sa s rodinou a priateľmi. Hľadajte ľudí, ktorých máte radi, ktorí prešli rozchodmi a dostali sa z toho. Majte pravidelný osobný kontakt s vašou „podpornou skupinkou“ a bavte sa s ľuďmi, ktorým na vás záleží!

  • Nájdite si nových priateľov 

Je lákavé si po rozchode nájsť ďalší vzťah. Namiesto hľadania nových partnerov hľadajte nových priateľov. Dajte pauzu vzťahom a nájdite kluby alebo online komunity, v ktorých nájdete nových priateľov. Pripojte sa k skupinám pre ľudí, ktorí majú podobné záľuby a záujmy, začnite sa venovať novému kurzu, prípadne sa dobrovoľne prihláste do organizácií, kde je vysoká šanca, že spoznáte nových ľudí!

  • Vyhľadajte odbornú pomoc

Ak sa vás rozchod výrazne dotýka, nie je hanbou získať podporu od terapeuta, poradcu alebo podobného odborníka v tejto oblasti. Otváranie sa niekomu, kto vás nebude súdiť a je vyškolený, aby vám pomohol, vám môže poskytnúť potrebné nástroje na prekonanie rozchodu.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému analýza, analýzy, biele tričkoPexels

  1. PRIPOMÍNAJTE SI, PREČO STE SA ROZIŠLI

V istej chvíli si budete priať, aby k rozchodu nikdy nedošlo. Keď sa vám to stane, pripomeňte si, prečo to bolo nevyhnutné. Zmena je súčasťou života a je rozhodujúca pre rast, takže ak váš vzťah nemal pokračovať, malo to svoj dôvod. Tu je niekoľko spôsobov, ako si pripomenúť dôvod rozchodu:

  • Spomeňte si na problémy

Vzťahy sa nekončia, pretože sú „príliš dobré“. Skončia sa, pretože ste sa venovali problémom a ťažkostiam, s ktorými ste sa nedokázali stotožniť. Nechcete sa predsa vracať k hádkam, ktorým ste čelili na dennej báze. Môžete si pomôcť tým, že si spomeniete na to, ako ste sa cítili  a aké to je skvelé, keď už nemusíte riešiť tieto nepríjemnosti. Ak vás váš bývalý priateľ podvádzal, týral alebo opakovane klamal, potom si spomeňte na všetky tie toxické črty a správanie, od ktorých ste teraz oslobodená.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému akútna, anatómia, biológiaPexels

  • Pozrite sa na to realisticky

Štúdie zistili, že pozitívne pocity týkajúce sa zážitkov zvyčajne pretrvávajú dlhšie ako negatívne. To znamená, že veľa vašich spomienok na bývalých partnerov môže mať stále ružové okuliare. Spomeňte si na svoje spomienky a pozerajte sa na ne viac realisticky.

Bola to letná dovolenka, ktorú ste spolu strávili, alebo ste si uvedomili, že spoločné cestovanie bolo stresujúcejšie, ako by v skutočnosti malo byť? Boli vám vždy oporou, keď ste prežívali ťažké obdobie, alebo ste museli bojovať o ich podporu? Hádali ste sa kvôli tomu, lebo ste chceli, aby vedeli, prečo ste to potrebovali? Neskrášľujte svoje spomienky klamstvom – pamätajte na realitu a uvidíte svoju minulosť reálnymi očami.

  • Stojte si za svojím rozhodnutím

Ak ste sa rozhodli rozísť sa, tak si stojte za tým. Urobili ste to z nejakého dôvodu a práve teraz môžu emócie zahmlievať váš úsudok a spôsobiť, že na tieto dôvody zabudnete. To isté platí aj v prípade, ak sa niekto rozišiel s vami a bude sa chcieť vrátiť naspäť. Máte právo ísť ďalej a nemôžete to urobiť, ak sa bývalý partner či bývalá partnerka zahrávajú s vašimi citmi. Prestaňte si domýšľať a začnite pracovať na zotavení.

Ak sa naučíte pozitívne zvládať koniec vzťahu, môže vám to pomôcť ísť ďalej bez ľútosti a pocitu viny.

 

Zdroj: powerofpositivity.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Smútiaci rodičia našli list od svojho len 6-ročného, nebohého syna. Pozrite sa, aký odkaz im zanechal!

Len 6-ročný Leland Shoemake, zanechal svojim rodičom srdcervúci odkaz. Lelandovi...

Šťastná matka pridala fotku s dieťaťom na internete. Nevedela aká nočná mora ju čaká…

Destiny Mantia sa zoznámila so svojim budúcim manželom, keď...

Historický zákaz fajčenia po prvýkrát odhlasovaný v tejto európskej krajine.

Poslancom Európskeho parlamentu v tejto európskej krajine bol predložený...

Už tri roky je slobodný a odmieta chodiť so „škaredými ženami“. Sám pri tom nie je žiaden krásavec

Na TikToku jeden používateľ tvrdil, že odmieta chodiť so...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Smútiaci rodičia našli list od svojho len 6-ročného, nebohého syna. Pozrite sa, aký odkaz im zanechal!

Len 6-ročný Leland Shoemake, zanechal svojim rodičom srdcervúci odkaz. Lelandovi...

Šťastná matka pridala fotku s dieťaťom na internete. Nevedela aká nočná mora ju čaká…

Destiny Mantia sa zoznámila so svojim budúcim manželom, keď...

Historický zákaz fajčenia po prvýkrát odhlasovaný v tejto európskej krajine.

Poslancom Európskeho parlamentu v tejto európskej krajine bol predložený...

Už tri roky je slobodný a odmieta chodiť so „škaredými ženami“. Sám pri tom nie je žiaden krásavec

Na TikToku jeden používateľ tvrdil, že odmieta chodiť so...

Muž s pôsobivým ochlpením, prezývaný „Teddy Bear“, je na svoj vzhľad hrdý a neoholil by si ho za nič na svete.

Portrét veľmi chlpatého muža, ktorý sa rozhodol prijať svoje...
spot_imgspot_img

Smútiaci rodičia našli list od svojho len 6-ročného, nebohého syna. Pozrite sa, aký odkaz im zanechal!

Len 6-ročný Leland Shoemake, zanechal svojim rodičom srdcervúci odkaz. Lelandovi diagnostikovali Balamuthia mandrillaris, amébu požierajúcu mozog a 25. septembra svojmu zdravotnému stavu podľahol. Keď sa skormútení rodičia...

Šťastná matka pridala fotku s dieťaťom na internete. Nevedela aká nočná mora ju čaká…

Destiny Mantia sa zoznámila so svojim budúcim manželom, keď mala 15 rokov a on 16. už od prvého dňa vedeli, že sú si súdení. O tri...

Historický zákaz fajčenia po prvýkrát odhlasovaný v tejto európskej krajine.

Poslancom Európskeho parlamentu v tejto európskej krajine bol predložený radikálny právny predpis na boj proti fajčeniu a s ním súvisiacim zneužívaním. Vyvoláva kontroverzie dokonca...
Verified by MonsterInsights