7 správaní rodičov, ktoré bránia deťom dospieť. DÁVAJTE SI POZOR

Je tak lákavé byť „dobrým rodičom“, ale sú to pasce, do ktorých by sme nemali spadnúť. Ktoré bežné rodičovské správanie by mohlo zle ovplyvniť život vašich detí?

Tu je 7 z nich, ktoré sa odborníci snažili vysvetliť.

Vždy sa snažíme zachrániť naše deti pred neúspechom a rizikom

Pre mnohých rodičov môže byť pohľad na ich detí, ktoré sa snažia vyriešiť problém, skutočnou výzvou, najmä keď vedia, že tento problém vedia oni za nich veľmi ľahko vyriešiť. Ak sa budete snažiť chrániť vaše dieťa pred výzvami, bojmi a zlyhaniami, ako sa naučia, si s touto stránkou života poradiť? Tieto ťažké a riskantné situácie, v skutočnosti učia naše deti rozhodujúcim zručnostiam, pri riešení problémov. Čo je tiež dôležité, deti sa učia, ako sa po páde postaviť na nohy.

Prežívať prostredníctvom nich naše životy a ignorovať ich vlastný potenciál

Naše deti majú oveľa viac príležitostí, ako sme mali my, keď sme boli v ich veku. Je tak lákavé pokúšať sa znovu prežiť vzácne chvíle nášho detstva prostredníctvom našich detí. V skutočnosti mnoho rodičov upadne do tejto myšlienkovej pasce a prežíva svoje sny prostredníctvom svojich detí a snaží sa vrátiť svoje vlastné premárnené šance. Toto správanie môže podkopať sny a priania dieťaťa. Nedovolíte im naplniť ich vlastný potenciál.

Rozmaznávať svoje deti

Niekedy môže byť také lákavé kúpiť svojim deťom všetky veci, ktoré ste ako dieťa nemali. Množstvo oblečenia a hračiek, honosné večierky a prázdniny. Môže to znieť ako dokonalé detstvo, ale je to iba ilúzia. Podľa odborníkov existuje niekoľko dôvodov, prečo sa rodičia snažia dopriať svojim deťom všetko, čo im vidia na očiach:

  • Cítia sa previnilo, pretože nemôžu tráviť dostatok času so svojimi deťmi, a snažia sa tento stratený čas kompenzovať nákupom darčekov.
  • Boja sa „rozrušiť“ svoje deti a stať sa „zlým rodičom“ slovami „nie“.
  • Nevedia, ako zaobchádzať s vyčíňaním detí. Pokúšajú sa tento problém vyriešiť nákupom vecí.

Prečo je to teda pre deti zlé? Rozmaznávanie môže spôsobiť, že si deti budú myslieť, že materiálne veci sú dôležité na to, aby boli šťastné. Hmotný majetok sa môže stať ich symbolom spoločenského postavenia. Navyše, keď deti dostanú hromadu hračiek a oblečenia, zvyčajne sa o ne veľmi dobre nestarajú a nevážia si ich.

Porušovanie vašich vlastných pravidiel

Nastavením pravidiel, ale následným zmenením názoru a ich porušením sa z vás môže stať nedôsledný rodič, ktorý dokazuje, že si nedokáže stáť za svojim názorom. Podľa odborníkov môže toto nekonzistentné správanie viesť k tomu, že z detí vyrastú dospelí ľudia s „nestabilným jadrom a slabou identitou“. V budúcnosti sa môžu cítiť neistí. Byť dôsledným rodičom, ktorý vie, ako zaujať stanovisko, je teda rozhodujúce pre rast dieťaťa.

Byť „zlým vzorom“

Keď svoje dieťa naučíte, ako sa má správať, a potom urobíte opak, idete svojim deťom veľmi zlým príkladom. Nielen vaše slová, ale aj vaše správanie učí deti, čo je správne a čo nie. Musíme byť dôslední a správať sa tak, ako chceme, aby sa správali naše deti.

Podceňovať ich ťažkosti s učením

Keď vaše dieťa trávi príliš veľa času riešením matematických úloh, neoznačujte ho ako lenivé. Vaše deti môžu niekedy zažiť ťažkosti s učením, ktoré nezávisia od ich úsilia a motivácie. Môžu to byť napríklad ťažkosti s rýchlosťou spracovania informácií alebo zapamätania si vecí. Ak budete na svoje dieťa príliš tlačiť, môžete zmeniť jeho učenie na mučenie. Ak si všimnete, že vaše dieťa má problémy s učením, môže byť dobrý nápad požiadať o pomoc odborníka.

Súťažiť s našim partnerom, kto je lepším rodičom

Budete mať veľa šancí na výhru rodičovskej hry, keď vy a váš partner budete pracovať ako tím. Bohužiaľ, niekedy rodičia začnú súťažiť o to, kto je lepším rodičom. Táto cesta však nevedie nikam. Keď sa jeden z rodičov neustále snaží zatieniť druhého rodiča, môže to nakoniec poškodiť ich vzťah a negatívne ovplyvniť životy ich detí.

Ďalším problémom, ktorý sa často stáva medzi rodičmi, je vzájomná nadmerná kompenzácia. Keď je jeden z rodičov väčšinu času prísny, druhý rodič preukazuje benevolentnejšie rodičovské správanie, aby vyrovnal situáciu. Táto hra „dobrý rodič“ a „zlý rodič“ môže nakoniec spôsobiť, že deti budú chcieť manipulovať so svojimi rodičmi, a môže spôsobiť, že váš štýl výchovy bude nekonzistentný.

Zdroj
Zdroj foto: www.pexels.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “7 správaní rodičov, ktoré bránia deťom dospieť. DÁVAJTE SI POZOR”