sobota, 27 júla, 2024

8 rád, ako reagovať v kritických situáciách, keď vám ide o život

Keď sa ocitnete v ohrození, úspech alebo neúspech výsledku závisí od toho, čo urobíme v priebehu niekoľkých sekúnd. Je nesmierne dôležité vedieť, ako sa správať a čo v danej chvíli robiť. Najlepšia rada je nepodľahnúť panike a konať pokojne.

Predstavujeme vám niekoľko užitočných rád, o ktoré by sme sa s vami chceli podeliť.

Povodeň

Ak váš dom zaplaví voda, neprepadajte panike. Musíte sa rýchlo presunúť na čo najvyššie miesto. Ak sa nachádzate v dome, plavčíci odporúčajú dostať sa na strechu. Nemali by ste šplhať po stromoch, stĺpoch alebo iných stavbách, pretože voda ich môže podmyť a môžu sa zrútiť. Vezmite si so sebou vodu, jedlo, baterku a prikrývku. Pozornosť plavčíkov budete môcť upútať pomocou bielej plachty alebo svetlom z baterky.

Búrka

Ak idete na turistiku a náhle sa strhne búrka, mali by ste sa snažiť držať ďalej od ľudí. Áno, musíte si nájsť prístrešok, ale mali by ste kráčať pokojne a udržiavať medzi sebou vzdialenosť 2 až 2,5 metra. Ak ste v horách, vyhľadajte nižšie položený terén. Ak ste v poli, neskrývajte sa v kope sena. Môže tam udrieť blesk. Ak v okolí nie je k dispozícii žiadny prístrešok, budete si musieť ľahnúť alebo sadnúť na zem. Sadnite si, pokrčte kolená a hlavu si položte medzi kolená. To vás udrží v bezpečí. Všetky kovové predmety, vrátane vypnutého telefónu by mali byť umiestnené vo vzdialenosti aspoň 5 metrov od vás.

Pred úderom hromu vietor prestane fúkať alebo zmení smer. Existuje jednoduchý spôsob, ako pochopiť, ako ďaleko je búrkový front od vás a či sa pohybuje smerom k vám, alebo či vás obchádza. Počítajte sekundy medzi bleskom a zvukom hromu. Čím menej ste schopní spočítať, tým je búrka bližšie.

Popálenina

Na popáleninu nič nenanášajte a ani na ňu nič nestriekajte. Nemali by ste sa dotýkať popáleniny rukami a nemali by ste odtrhávať žiadnu látku, ktorá sa prilepila na popálenú oblasť.

Popálenú časť tela by ste mali ponoriť na 5 – 10 minút do čistej studenej vody. Potom by ste ju mali zabaliť sterilným obväzom. Odporúča sa obväz namočiť do 2% roztoku sódy bikarbóny alebo do alkoholu. Je potrebné piť veľa vody.

Zrážka vlaku

V prípade núdze sa chyťte zábradlia alebo tlačte nohami o stenu alebo sedadlo. Počkajte, kým sa vlak úplne zastaví. Po prvom zásahu nevstávajte, pretože by mohlo nasledovať niekoľko ďalších silnejších otrasov. Z vlakového vozňa, by ste mali vystúpiť dverami alebo oknom. Všetko závisí od situácie. Ak musíte rozbiť okno, nezabudnite najskôr zavrieť dvere, aby ste sa chránili pred možným požiarom. Rozbite sklo akýmkoľvek ťažkým predmetom, ktorý nájdete vo svojom okolí. Odstráňte sklo z otvoru okna a opatrne vyskočte, najlepšie na poľnú stranu železničnej trate. Uvedomte si, že môže tiež hroziť výbuch. Presuňte sa do bezpečnej vzdialenosti a počkajte na pomoc.

Stratený v lese

Záchranári sa veľa dozvedeli o správaní ľudí, ktorí sa stratili v lese. Za normálnych okolností ľudia „prechádzajú“ do režimu prežitia, no niektorí ľudia začnú panikáriť. Čo by sme mali robiť ak sa v lese skutočne stratíme? V prvom rade, by sme nemali prepadať panike. Ak máte telefón, zavolajte 112 alebo svojim blízkym. Telefón si nechajte pri sebe napríklad vo vrecku, aby sa chladom batéria rýchlejšie nevybíjala. Hľadajte orientačné body ako voda, elektrické vedenie alebo cestu.

Ak sa vám jedlo dostane do dýchacích ciest

Mnoho nehôd v dôsledku udusenia sa stane, pretože človek je v rozpakoch, že si má na verejnosti odkašľať, a tak uteká na toaletu. To sa ale môže stať osudnou chybou. Keď sa kúsok jedla dostane do dýchacích ciest, malo by sa čo najskôr odstrániť. Pomoc okolia je veľmi dôležitá.

Čo je potrebné v tejto situácii robiť? Spravidla nie sú údery medzi lopatkami veľmi účinné. Prirodzený kašeľ a nútený výdych vykonaný po hlbokom a pomalom nádychu pomôže vytlačiť kúsok potravy z hrdla.

Stretnutie s hadom

Hady nikdy nezaútočia ako prvé, a ak to urobia, bude to len v sebaobrane. Najskôr had vydá varovanie a začne intenzívne syčať, keď sa bude cítiť ohrozený. Hady sa boja ľudí rovnako, ako sa ľudia boja hadov. Ak zbadáte hada a začujete syčanie, musíte stáť na mieste a dať mu príležitosť uniknúť. Ak sa had dostal do útočnej pózy, okamžite ustúpte a nerobte žiadne prudké pohyby. Najlepšie, čo v tejto situácii môžete urobiť, je nechať hada, aby v pokoji mohol odisť.

Pichnutie včelou

Uhryznutie alebo bodnutie hmyzom môže spôsobiť opuch a dokonca aj problémy s dýchaním. Je to adrenalín, ktorý vás môže zachrániť pred udusením, ale injekciu môže podať iba lekári. V prípade núdze musíte zavolať sanitku. Čo však robiť, ak sa nehoda stane v prírode? Opýtajte sa svojho okolia, či niekto nemá antihistaminiká. Na miesto, ktoré bolo bodnuté, musíte položiť niečo studené, aby ste zmiernili opuch.

Zdroj
Zdroj foto: www.pixabay.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights