Ako ovplyvňuje užívanie kanabisu vývoj tínedžerov? – TOTO JE PRAVDA

V novej štúdii skupina medzinárodných vedcov skúmala, či má užívanie kanabisu pre dospievajúcich nejaký vplyv na kortikálnu hrúbku v mozgu.

Len veľmi málo štúdií sa zaoberalo súvislosťou medzi užívaním kanabisu u dospievajúcich a jeho dopadom na neurovývoj. Hoci štúdie na zvieracích modeloch poukazovali na zmenený vývoja nervového systému s trvalými účinkami na správanie pri skorom užívaní kanabisu, štúdie u ľudí priniesli protichodné výsledky.

Vedci teraz v časopise JAMA Psychiatry uvádzajú, že užívanie kanabisu počas mladosti môže byť spojené so zmenami v neurovývoji, a to konkrétne s rednutím kortikálnych oblastí bohatých na receptory kanabinoidu 1 (receptory CB1).

V štúdii vedci použili pozdĺžne neuroimagingové a behaviorálne údaje zo súboru dát štúdie IMAGEN a skúmali 2 223 školákov z 8 rôznych európskych regiónov, ktorí mali približne 14 rokov.

Z tejto vzorky autori identifikovali 799 účastníkov (450 žien a 349 mužov), ktorí neužívali kanabis od 14 rokov. Boli sledovaní po päťročnom období s cieľom zistiť zmeny v ich návykoch užívania kanabisu počas dospievania, pričom mali k dispozícii údaje o mozgu.

Ak vezmeme do úvahy rôzne faktory, ako sú vek, pohlavie, užívanie alkoholu a celoživotné užívanie kanabisu, údaje zo zobrazovania mozgu ukázali, že kanabis súvisí s rednutím určitých oblastí mozgu u tínedžerov, ktorí ho pravidelne užívali po dobu piatich rokov. Tí, ktorí v tomto období užívali viac kanabisu, mali podľa údajov z MRI zvýšené kortikálne rednutie.

Vedci tvrdia, že základná hrúbka kortikálnej vrstvy nesúvisí s celoživotným užívaním kanabisu, čo naznačuje, že zriedenie, ktoré pozorovali, nesúvisí so žiadnymi existujúcimi rozdielmi v anatomickej štruktúre mozgu, ale skôr je výsledkom užívania kanabisu počas vývojovej fázy dospievania.

Ďalej autori poukázali na to, že oblasti, ktoré zriedili kortikuly, boli tiež oblasti, ktoré sú zvyčajne bohaté na receptory CB1, jeden z receptorov, ktoré tvoria súčasť endokanabinoidného systému, a na ktoré sa THC aj CBD, dve hlavné zložky konope, môžu viazať.

Za zmienku stojí, že štúdia má určité výhrady. Aj keď by sa mohlo jednať o jednu z najväčších štúdií mozgu, ktoré doposiaľ sledovali užívanie kanabis u dospievajúcich, zistenia stále závisia od vlastného podávania, aby bolo možné určiť napríklad množstvo použitej látky. Vedci taktiež nemali žiadne informácie o druhu a kvalite kanabisu, ktoré sa použili, čo sťažilo výsledky.

Je tiež potrebné poukázať na to, že z dôvodu etických obmedzení, ktoré zahŕňajú skenovanie pozitrónovou emisnou tomografiou (PET) u maloletých z dôvodu určitých rizík, ktoré s tým súvisia, autori nemohli vykonať PET skenovanie účastníkov a na kvantifikáciu museli použiť iný súbor údajov. Hladiny receptorov CB1 v kortikálnych záujmových oblastiach, zodpovedajú úrovniam rednutia u 799 adolescentných účastníkov. Nemôžu teda s určitosťou tvrdiť, že tie oblasti, ktoré vykazovali kortikálne stenčenie u účastníkov štúdie, boli bohaté na receptory CB1, ale iba to, že tieto oblasti sú všeobecne bohaté na receptory CB1.

Napriek tomu bude treba urobiť viac štúdií zobrazovania mozgu, aby sa zistilo, aký vplyv môže mať ranné užívanie kanabisu na vývoj ľudského mozgu a ako môže rednutie kortikálnych oblastí viesť k zmenám správania v neskoršom živote.

„Uvádzame dôkazy o asociácii medzi užívaním kanabisu u adolescentov a zmeneným vývojom hrúbky kortikálnej vrstvy v pozdĺžnej vzorke mladých ľudí,“ autori napísali vo svojom zápise. „Zistenia zdôrazňujú význam ďalších pozdĺžnych štúdií o užívaní kanabisu u dospievajúcich, najmä vzhľadom na rastúce trendy v legalizácii rekreačného užívania kanabisu.“

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Ako ovplyvňuje užívanie kanabisu vývoj tínedžerov? – TOTO JE PRAVDA”