Pacientovi s rakovinou, bola podaná prvá vakcína

Keď sa zintenzívnil výskum mRNA vakcín, ktoré sa dostali do centra pozornosti v neľútostnom boji proti COVID-19, začalo sa špekulovať o tom, ako môžu mať tieto inovácie vplyv na ďalšie oblasti medicíny.

Teraz sa za týmto účelom dosiahol ďalší veľký míľnik, keď prvú dávku dostal prvý pacient v klinickom skúšaní fázy II s vakcínou proti rakovine mRNA od BioNTech. Liečba BNT111 sa bude kombinovať s existujúcim liekom na imunoterapiu a zameriava sa na boj proti špecifickému typu pokročilého melanómu.

Štúdia je otvorená (to znamená, že vedci aj účastníci vedia, ktorá je kontrolná a ktorá je experimentálna) a randomizovaná, do ktorej bolo zapojených 120 pacientov.

Bude hodnotiť celkovú mieru odpovede BNT11 pri použití v spolupráci s cemiplimabom, ako aj trvanie a bezpečnosť liečby.

Bez ohľadu na sľubné výsledky štúdie fázy I sú veľké nádeje, že liečba vyvolá silnú a bezpečnú protilátkovú odpoveď.

„Našou víziou je využiť silu imunitného systému proti rakovine a infekčným chorobám. Dokázali sme demonštrovať potenciál mRNA vakcín pri riešení COVID-19. Nesmieme zabúdať, že rakovina je tiež globálnou hrozbou pre zdravie, ešte horšou ako súčasná pandémia,“ uviedol vo vyhlásení Özlem Türeci, MD, spoluzakladateľ a hlavný lekár spoločnosti BioNTech.

„BNT111 už preukázal priaznivý bezpečnostný profil a podporuje predbežné výsledky pri včasnom klinickom hodnotení. So zahájením liečby pacientov v našej štúdii fázy II sa odporúča, aby sme pokračovali v počiatočnej ceste k realizácii potenciálu mRNA vakcín pre pacientov s rakovinou.“

BNT111 je experimentálna protirakovinová liečba mRNA ako súčasť platformy FixVac od spoločnosti BioNTech.

Zahŕňa to mnohonásobné imunoterapie, ktoré obsahujú bunkové pokyny na vytvorenie antigénov, ktoré sú zdieľané medzi typmi rakoviny, a ktoré sa podávajú pacientom v snahe vyvolať imunitný systém pri tvorbe protilátok proti nim.

Týmto spôsobom sa imunitný systém „vycvičí“ v ničení nádorov skôr, ako sa stanú problematickými. BNT111 je najpokročilejšou liečbou FixVac a zameriava sa na štyri antigény. Najmenej jeden z týchto antigénov je prítomný vo viac ako 90% prípadov metastatického melanómu.

Spolu s BNT111 sa na ďalšiu platformu mRNA spoločnosti BioNTech testujú aj BNT112 (experimentálna liečba proti kastračne rezistentnej rakovine prostaty, v súčasnosti v štúdiách fázy 1) a BNT113 (ďalšia mRNA liečba proti HPV-pozitívnym rakovinám hlavy a krku, tiež v štúdiách fázy 1). Takéto vakcíny by mohli poskytnúť obrovský skok v miere prežitia zložitých a pokročilých druhov rakoviny.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Pacientovi s rakovinou, bola podaná prvá vakcína”