back to top
utorok, 16 apríla, 2024

Prečo sa každý v okolí rozvádza a ako s tým žiť? Vzťahy sa za posledné roky veľmi zmenili

V súčasnom svete sa rozvod stal akousi sociálnou normou a počet ľudí, ktorí sú ochotní akýmkoľvek spôsobom zachrániť neúspešné manželstvo, sa každým rokom znižuje. Podľa sociológov, počet rozvodov na celom svete rastie. Vedci zanalyzovali údaje v priebehu 40 rokov z 84 krajín sveta a dospeli k záveru, že percento rozvodov sa v tomto období zdvojnásobilo.

Najčastejšie príčiny rozvodu z hľadiska štatistík

Moderné manželstvo trvá v priemere 7 až 10 rokov v závislosti od krajiny. Podľa štúdií sú hlavné dôvody viac-menej rovnaké.

Zvyčajne ide o neveru, finančné problémy a tiež sebectvu a nedostatku porozumenia medzi manželmi. V súčasnosti sú to práve ženy, ktoré často iniciátorkami rozvodu. Psychológovia tvrdia, že sú emocionálnejšie, a preto akékoľvek zlyhanie prežívajú oveľa výraznejšie. Je preto pravdepodobnejšie, že budú analyzovať aj to, čo sa deje v ich rodine. A keďže sú teraz práva žien oveľa lepšie chránené, môžu si slobodne zvoliť svoj vlastný osud: žiť nezávisle alebo spoločne so svojím manželom.

Okrem týchto tradičných a pomerne zrejmých príčin rozvodu však existujú aj ďalšie, ktoré sú podmienené v súčasným svetom. Čo iné by teda ešte mohlo viesť k rozpadu rodiny v 21. storočí?

Dnes môžete ľahko prežiť aj osamote

Inštitúcia rodiny je nevyhnutne ovplyvnená novou ekonomickou realitou. Dnes, keď svet vstúpil do novej éry postindustriálnej spoločnosti, človek prvýkrát získal schopnosť pohodlne žiť bez ďalších ľudí. Predtým bola rodina vytvorená na spoločné prežitie. Podľa definície rodina predstavuje spoločnú domácnosť.

Teraz ju je možné viesť aj bez pomoci niekoho iného: muž aj žena v modernom svete si môžu dobre zarobiť na svoje živobytie. Preto sa slobodní ľudia stali alternatívou rodiny – ľudia, ktorí hospodária nezávisle.

Toto je úplne nový koncept v histórii ľudstva. A tu nejde ani tak o to, že sme sa stali egocentrickejšími. Jednoducho sme mali takúto príležitosť.

Ľudia sa už viac nezdržiavajú v manželstve kvôli možným finančným ťažkostiam, ktoré ich čakajú v prípade rozvodu. Je logické, že ak žena pracuje, nebojí sa ostať sama.

Vysoká dĺžka života a sériová monogamia

V spoločnosti stále existuje tichý názor, že ak máme rodinu, potom to je na celý život. Očakávaná dĺžka života sa však v porovnaní s 20. storočím na celom svete zvyšuje, čo výrazne ovplyvňuje rodinné vzťahy. Predstavme si priemerný pár, ktorý sa zosobáši.

Predpokladajme, že nevesta má 25 až 28 rokov a ženích má 28 až 32 rokov. Je dosť ťažké predpokladať, že spolu budú žiť 40 – 45 rokov, pretože všetko sa môže dramaticky zmeniť. Ľudia majú rôzne ciele či ašpirácie, takže nie je možné vopred predvídať, čo budú robiť o 20 – 30 rokov. To znamená, že súčasný model vzťahov je zvyčajne nasledovný: ľudia sa vydávajú, majú deti, vychovávajú ich do určitého veku a rozvedú sa.

Preto moderní sociológovia hovoria o sériovej monogamii. Čo je to? Monogamia je zjednotením dvoch ľudí, čo znamená udržiavanie vzájomnej lojality.

A sériová monogamia je modelom vzťahov, keď človek počas svojho života vstúpi do niekoľkých monogamných vzťahov, pričom ostáva verný každému partnerovi/partnerke.

Ľudia chcú lojálnosť vo vzťahoch aj v rodine. Pravda, nie po zvyšok svojho života. Manželstvá uzavreté raz a navždy sa stávajú zriedkavým javom, pretože takýto model je prijateľný, keď ľudia umierajú v dostatočne mladom veku na základe moderných štandardov.

Preto sa sériová monogamia stáva bežnou praxou u mnohých moderných ľudí: manželia sa nepodvádzajú, jednoducho ukončia svoj vzťah a začnú nový život s niekým iným.

 

Stali sme sa náročnejším na partnera

V 21. storočí sme sa stali kritickejšími, pokiaľ ide o naše polovičky a vzťahy všeobecne. Existuje na to niekoľko dôvodov.

Po prvé, keďže teraz potrebujeme vzťahy nie na prežitie, ale pre potešenie, chceme sa mať so svojimi blízkymi lepšie. Dôležité je pre nás aj spoločenské postavenie a ambície manžela alebo manželky. Ak nevidíme v manželstve vzájomný progres a uvedomíme si, že sa už viac neinšpirujeme, rozvedieme sa a hľadáme si vhodnejšieho človeka.

Po druhé, zmenili sme spôsob života, ktorý má značný vplyv na inštitúciu rodiny. V modernom svete sme spolu začali tráviť viac času a užšie komunikovať. Je to kvôli zmene koncepcie práce a pracovného dňa. Politiologička Catherine Schulmanová verí, že ľudia v 20. storočí sa navzájom videli oveľa menej ako v 21. Storočí. Ráno človek odchádza do práce, vracia sa neskoro večer. Netreba zabúdať ani na domáce práce či čas strávený s deťmi pri domácich úlohách. Interakcia bola minimálna.

Tento štýl spolužitia je, samozrejme, stále bežný, ale dnes, najmä vo veľkých mestách, sa pojem práce stal dosť nejasným. Ľudia čoraz viac prechádzajú na prácu na diaľku alebo začínajú so start-upom či malým podnikom a upratovanie možno vykonávať pomocou upratovacích služieb. Hodnota rodinných väzieb tak rastie, no narastajú aj nároky na partnerov.

Viac príležitostí na randenie

S rozvojom internetu je oveľa ľahšie stretnúť sa s novým človekom. Všetky druhy sociálnych sietí, zoznamky a zoznamovacie aplikácie výrazne rozšírili okruh potenciálnych partnerov.

Ako prebiehalo zoznamovanie v minulosti? V podstate buď prostredníctvom rodiny a priateľov, alebo štúdiom a prácou. Samozrejme, vždy existovala šanca náhodného spoznávania sa na ulici, v dopravnom prostredí alebo pri tanci, ale stále to nebolo také populárne. Ak sa súčasný vzťah nerozvíja, nie je také hrozné byť sám, pretože v súčasnosti existuje oveľa väčšia šanca nájsť osobu, ktorá má rada podobné záujmy a záľuby ako vy.

Čo s tým všetkým robiť?

Nedá sa povedať, že v modernom svete rodina stratila svoju pôvodnú hodnotu, skôr sa transformovala. Miera rozvodovosti nám hovorí, že ľudia sa stali viac náročnejšími a chcú viac od seba navzájom. Zároveň sa stali slobodnejšími pri výbere. Ani ženy ani muži nie sú ochotní držať sa nešťastného manželstva, radšej takýto vzťah ukončia a začnú znovu budovať život s niekým iným.

Už nie sme pripravení zachraňovať rodinu kvôli deťom alebo kvôli finančnej prosperite, pretože sa nebojíme žiť osamote. Nebojte sa vysokého percenta rozvodov, pretože dnes vstupujeme do manželstiev, aby sme boli šťastní, a nie preto, že je to takto pohodlnejšie a výhodnejšie.

Máte vlastnú verziu, prečo je v súčasnosti tak veľa rozvodov? Možno sa budete môcť podeliť o príbeh z osobnej skúsenosti?

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Toto sa deje s umierajúcimi. Šokujúce svedectvo zdravotnej sestry koluje po internete. Je toto možné?

Julia McFaddenová, zdravotná sestra, sa na TikToku podelila o...

Súrodenci albíni, ktorí sa narodili s odstupom 12 rokov, ohromili svet svojou neobyčajnou krásou

Narodili sa síce s viac ako desaťročným odstupom, ale...

Táto matka vysvetľuje, prečo chce, aby ju deti videli nahú

Táto myšlienka sa mnohým rodičom môže zdať prehnane nadnesená....

Zomierajúci milionár odkázal svoj majetok rodinám, ktoré vyhrajú jeho bizarný sociálny experiment

Charles Vance Millar bol bohatý kanadský právnik, ktorý zomrel...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Toto sa deje s umierajúcimi. Šokujúce svedectvo zdravotnej sestry koluje po internete. Je toto možné?

Julia McFaddenová, zdravotná sestra, sa na TikToku podelila o...

Súrodenci albíni, ktorí sa narodili s odstupom 12 rokov, ohromili svet svojou neobyčajnou krásou

Narodili sa síce s viac ako desaťročným odstupom, ale...

Táto matka vysvetľuje, prečo chce, aby ju deti videli nahú

Táto myšlienka sa mnohým rodičom môže zdať prehnane nadnesená....

Zomierajúci milionár odkázal svoj majetok rodinám, ktoré vyhrajú jeho bizarný sociálny experiment

Charles Vance Millar bol bohatý kanadský právnik, ktorý zomrel...

Komu dá prednosť modré auto? Viac ako 95% Slovákov vždy odpovie nesprávne. Otestuj sa DNES aj ty

Nie je žiadnym tajomstvom, že každým rokom sa na...
Romana
Romana
Volám sa Romana a pre mysmezeny.sk píšem niekoľko rokov. Milujem písať o vzťahoch a ezoterike. Okrem toho ma veľmi baví môj psík. 🥰
spot_imgspot_img

Toto sa deje s umierajúcimi. Šokujúce svedectvo zdravotnej sestry koluje po internete. Je toto možné?

Julia McFaddenová, zdravotná sestra, sa na TikToku podelila o svoje myšlienky o predsmrtných víziách. Jej video vyvolalo záujem používateľov internetu, ktorí začali odhaľovať podobné...

Súrodenci albíni, ktorí sa narodili s odstupom 12 rokov, ohromili svet svojou neobyčajnou krásou

Narodili sa síce s viac ako desaťročným odstupom, ale títo súrodenci majú jednu pozoruhodnú spoločnú vlastnosť. Albinizmus je zriedkavá genetická porucha, ktorá spôsobuje nedostatočnú pigmentáciu...

Táto matka vysvetľuje, prečo chce, aby ju deti videli nahú

Táto myšlienka sa mnohým rodičom môže zdať prehnane nadnesená. Ale táto matka štyroch chlapcov chce, aby ju jej deti videli takú, aká je, napriek...
Verified by MonsterInsights