sobota, 27 júla, 2024

Lekári odhaľujú mýty a konšpirácie o očkovaní proti koronavírusu

Dezinformácie a klamstvá o vakcínach COVID-19 sú všade okolo nás, nielen na sociálnych sieťach, ale aj mimo nich.

„Ide o rôzne druhy predstav ľudí, ktorí sa zdráhajú a váhajú ohľadom vakcíny proti COVID-19.

Tieto predstavy sú plné neistých informácií, s ktorými prichádzajú do kontaktu na sociálnych sieťach, ale aj osobne napríklad s ich susedmi,” tvrdí Dr. William Schaffner, profesor preventívnej medicíny a infekčných chorôb na Vanderbilt University Medical Center v Nashville.

Toto sú najbežnejšie mýty o koronavíruse, s ktorými sa bežne stretávame.

white and black plastic bottleunsplash

Mýtus: Vakcíny nefungujú

Dr. Robert Amler, dekan New York Medical College School of Health Sciences and Practice tvrdí, že existujú nepriestrelné dôkazy o tom, že vakcíny spôsobili redukciu chorôb po celom svete.

„Vďaka očkovaniu boli ovčie kiahne úplne odstránené. A prostredníctvom hromadného očkovania sa miera COVID-19 v druhom štvrťroku 2021 dramaticky znížila,“ uviedol Amler.

Podalo sa viac ako 170 miliónov dávok vakcíny COVID-19.

„Vieme, aký má bezpečnostný profil, a vieme, že keď používame viac vakcín, klesá počet prípadov, klesá počet hospitalizácií, rovnako ako aj úmrtí, čo dokazuje, že skutočne fungujú,“ uviedol Schaffner.

Mýtus: Vakcína COVID-19 z vás urobí človeka priťahujúceho magnety

Začiatkom júna Dr. Sherri Tenpenny tvrdila, že vakcíny proti COVID-19 môžu vďaka telekomunikačným vežiam 5G zmeniť ľudí na magnety. Keď sa obrátila na zákonodarcov z Ohia, svojím tvrdením odôvodnila potrebu návrhu zákona, ktorý by zabránil podnikom a vládnym agentúram vyžadovať očkovanie.

„Je ťažké na to niečo povedať, stačí len to, že ide o nezmysel. No ak je to tak, je čudné, že sme nevideli všetkých našich susedov, ktorí sú očkovaní, ako chodia s kovom prilepeným k svojim telám. Bol som očkovaný a môžem vás ubezpečiť, že nie som magnetický,“ povedal Schaffner.

white and green syringe on white surfaceunsplash

Mýtus: Vakcíny COVID-19 spôsobujú nové varianty koronavírusu

Tieto varianty produkuje samotný vírus COVID-19, nie vakcíny.

Schaffner vysvetľuje, že vírus u človeka sa množí a vytvára nové vírusy, ktoré vytvárajú genetické variácie. V takom prípade je podľa neho väčšina variácií neškodná a bez efektu.

„Ale v zriedkavých prípadoch môže jedna mutácia alebo séria z nich vytvoriť variant, ktorý sa bude ďalej množiť,“ uviedol.

Varianty sa môžu stať viac prenosnými, napríklad najnovší variant COVID delta, ktorý pochádza z Indie. Zdôrazňuje však, že varianty pochádzajú z vírusu, nie z vakcíny.

„Naše vakcíny v skutočnosti chránia pred variantmi dosť efektívne. Varianty sa rozširujú najmä medzi ľuďmi, ktorí nie sú očkovaní.“

Mýtus: Vakcína COVID-19 spôsobuje neplodnosť

Po celé desaťročia sa riziko neplodnosti využíva ako spôsob, ako vystrašiť ľudí.

Tento mýtus je falošný, pokiaľ ide o vakcíny COVID-19, pretože vakcíny sa nedostávajú do blízkosti DNA vašich buniek.

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) mRNA vakcíny učia naše bunky, ako vyrobiť proteín – alebo len kúsok proteínu – ktorý spúšťa imunitnú odpoveď v našom tele.

„Je to ako priniesť do tela plán, ktorý vytvorí ochranu. Samotnú vakcínu okamžite vylúčime, hneď ako sa správa doručí do našich buniek,“ uviedol Schaffner.

Americký kongres pôrodníkov a gynekológov zvolal národnú expertnú skupinu pre všetky aspekty reprodukcie a zaoberala sa vakcínou COVID-19.

Dospeli k záveru, že vakcíny by sa mali ponúkať a sú bezpečné pre ľudí, ktorí uvažujú o dieťati, chcú dieťa, ženy ktoré sú tehotné alebo dojčia.

person in white gloves with blue textile on lapunsplash

Mýtus: Vláda vložila do vakcín COVID-19 mikročip, aby vás sledovala

Konšpiračné teórie o vláde, ktorá používa vakcíny na sledovanie ľudí, sú úplný nezmysel.

„Fyzicky, čipy nie sú dostatočne malé na to, aby sa dali naočkovať ihlou,“ uviedol Schaffner.

Mýtus: Vakcíny spôsobujú autizmus

V roku 1998 britský lekár Andrew Wakefield uskutočnil výskum, ktorý tvrdil, že existuje súvislosť medzi autizmom a vakcínami proti osýpkam, príušniciam a rubeole. Zatiaľ čo štúdia bola publikovaná v renomovanom časopise Lancet, bola neskôr stiahnutá a zistilo sa, že je neetická a nepresná. Wakefield stratil licenciu aj vo Veľkej Británii. Dezinformácie Wakefielda sa žiaľ stále šíria už celé desaťročia.

Mýtus: Vakcíny COVID-19 menia našu DNA

Zatiaľ čo mRNA prenáša informácie do tela v bunkách, Schaffner vysvetľuje, že nejde do blízkosti bunkového jadra, kde sa nachádza DNA.

„Drží sa od toho ďalej a vôbec nemá vplyv na ľudskú DNA. Poskytuje iba správu nástroju na vývoj proteínu v našej bunke. To znamená, že prenáša svoje posolstvo a potom sa rozpadá, “uviedol Schaffner.

woman in black and white polka dot shirt holding white plastic tubeunsplash

Mýtus: Vakcína COVID-19 spôsobí dlhodobé komplikácie

Schaffner hovorí o dlhom zozname vakcín, ktoré sa používajú už desaťročia a nepreukázalo sa, že by nejaké z nich mali dlhodobé vedľajšie účinky.

„Pre väčšinu ľudí je to veľké prekvapenie, ale nepriaznivé účinky spojené s väčšinou vakcín sa prejavia do 2 až 3 mesiacov od podania vakcíny. Podali sme milióny dávok vakcín proti koronavírusu, takže vieme, ako vyzerá ich profil nežiaducich účinkov,“ uviedol. Okrem toho, vakcíny sú po uvedení na trh nepretržite monitorované.

„Vládny systém USA (VAERS), ako aj výrobcovia, identifikujú a vyšetrujú akékoľvek dlhodobé udalosti a dodržiavajú príslušné odporúčania, kedykoľvek sa vyskytne neočakávaný problém po dlhšej dobe, ktorý sa pôvodne nenašiel.“

Dozorný systém VAERS neustále pracuje a bol prepracovaný aj čo sa týka očkovacích vakcín proti koronavírusu. Systém indikoval poruchu zrážania krvi spojenú s vakcínou J&J, ale aj zápal srdca súvisiaci s vakcínami Moderna a Pfizer.

„Systém zachytil tieto skutočne zriedkavé vedľajšie účinky. Vyšetrujeme ich a transparentne o nich hovoríme s ľuďmi, aby vedeli, aká je úroveň rizika, a aby ich lekárska komunita dokázala rozpoznať a liečiť,“ uviedol Schaffner.

 

Zdroj: healthline.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights