Na svete je prvé video o tom, čo sa skrýva pod ľadmi v Antarktíde. Tu je – život pod vrstvou ľadu

Antarktída je obrovské územie obklopené vodou zo všetkých strán. Od zvyšku sveta je ohradená obrovskou ľadovou „kôrkou“ a treskúcim mrazom. Zdá sa, že život v takomto prostredí ani nie je možný. Veď je tam strašná zima! Nuž, tučniaky tu  majú svoj domov a po ľuďoch to niet takmer ani stopy. V zime na týchto miestach pracuje menej ako 1000 ľudí.

Vo vodách Antarktídy môžete natrafiť na modré veľryby, dravé kosatky a uškatce.

V dôsledku extrémnych veterných podmienok tu nežije žiaden lietajúci hmyz. Antarktída je jediný kontinent, na ktorom nie sú žiadne druhy miestnych mravcov.

Antarktída je na prvý pohľad nehostinné miesto. Opak je však pravdou. Ukazuje sa, že jej vody obývajú tisíce organizmov. Stačí sa k ním dostať!

enteratedealgo

Na východnom brehu tohto kontinentu, 5 kilometrov od výskumnej stanice Casey, austrálski vedci vpustili do diery vysekanej v ľade špeciálne zariadenie, určené na zachytávanie snímok v hĺbkach pri veľmi nízkych teplotách.

Práve tu sa im podarilo objaviť prekrásnu podvodnú záhradu, obývanú riasami, morskými kvetmi a inými živými organizmami.

Nasledujúce video zachytáva podmorský svet Antarktídy…

„Na záberoch môžete vidieť jedinečnú ukážku životného prostredia, dynamický a široký rozsah biodiverzity: huby, morské pavúky, morských ježkov, holotúrie či hviezdice.

Žijú vo vode, ktorej teplota sa počas celého roka pohybuje pri -1,5 ° C,“ povedal vodca výskumu Glenn Johnston.

Je úžasné, ako krásny je náš svet! Nielen to, čo je na povrchu, ale aj to, čo je vodou skryté pred našimi očami. Páčilo sa vám video?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Na svete je prvé video o tom, čo sa skrýva pod ľadmi v Antarktíde. Tu je – život pod vrstvou ľadu”