back to top
sobota, 20 apríla, 2024

Tajomstvá spánku: Prečo máme nočné mory a divné sny?

Ľudia prespia až tretinu svojho života a význam snov ľudí zaujímajú už od nepamäti. Napriek tomu vedecká stránka snov nie je až tak prebádaná.

No vďaka moderným technológiám môžu vedci a psychológovia sledovať mozgovú aktivitu počas spánku. Určite ste už mali nejeden sen, ktorý Vám utkvel v pamäti a vôbec neviete čo znamenajú. V tomto článku sa dozviete to čo je doteraz známe o nočných morách a divných snoch.

Prečo sa nám snívajú divné sny?

Každý z nás už určite zažil tak divný sen, že ešte ani po prebudení nemáte tušenia čo sa vlastne odohralo. Ak Vás zaujíma prečo sa to deje, je na to niekoľko vysvetlení. Každý človek má jedinečné sny keďže si počas dňa zažívame iné emócie a príhody.

Keď zaspíte mozog stále usilovne pracuje a rozdeľuje každý moment z celého dňa do krátkodobej alebo dlhodobej pamäte. Mozog porovnáva udalosti, ktoré sa stali nedávno alebo  pred istým časom.

Preto s Vám môže snívať o tom ako sa hráte so svojim domácim miláčikom z detstva v novom byte, v ktorom teraz bývate.

Multicolored Abstract Painting With Brown Frame

Zdroj: pexels.com

 

Všetko sa to deje počas REM spánku (rapid eye movement – rýchly pohyb očí), ktorý trvá 10 – 20 minút a opakuje sa niekoľkokrát počas celej noci. Táto fáza sa nazýva aj “paradoxný spánok” a dostala názov podľa toho, že sa fyziologicky podobá na stav, keď je človek hore.

V tejto fáze sú všetky časti mozgu aktívne až na časť, ktorá je zodpovedná za logiku. Navyše koncentrácia serotonínu a noradrenalínu (neurotransmitery zodpovedné za logiku a pozornosť) sa počas spánku znižuje. Čiže je zjavné prečo sny niekedy strácajú logiku a sú nevysvetliteľné. No to, že sa nám to všetko iba snívalo si uvedomíme až po prebudení.

Prečo máme nočné mory?

Švajčiarskí a americkí vedci vykonali experiment, v ktorom sa snažili odhaliť prečo sa nám sníva, že nás niekto naháňa a podobne. Podľa nich je to iba tréning nervového systému, ktorý sa pomáha ľuďom vyrovnať s negatívnymi emóciami v našich životoch.

V ich článku spomenuli, že emócie, ktoré prežívame v snoch nám pomáhajú vyrovnať sa s emocionálnym nátlakom a pripravujú nás na prekonanie možného stresu v budúcnosti.

Person Riding on Vehicle

Zdroj: pexels.com

 

Vedci skúmali aktivitu rôznych častí mozgu pomocou elektroencefalogramu (EEG). 18 dobrovoľníkov bolo počas experimentu niekoľkokrát prebudených a vedci sa ich pýtali na to čo sa im snívalo a či nemali nočné mory. Vďaka analýze ich odpovedí a mozgovej aktivity vedci zistili, ktoré časti mozgu sú zodpovedné za to, že máme nočné mory – insula (ostrovček) a midcingulate cortex (súčasť mozgovej kôry).

Zaujímavé je, že tieto dve časti mozgu sa aktivujú ak sa človek niečoho obáva alebo bojí v reálnom živote. Ostrovček začne fungovať a vyhodnocovať emócie akonáhle človek začne pociťovať úzkosť. Midcingulate cortex pripraví človeka na adekvátnu odpoveď v prípade hrozby a “dozerá” na to ako sa človek zachová v situácii nebezpečenstva.

Štúdia ďalej zistila, že ľudia, ktorí mali nočné mory častejšie vedeli v reálnom živote uváženejšie reagovať na negatívne udalosti.

 

Woman Wearing Make-up and Black Contact Lens

Zdroj: pexels.com

 

Takže zatiaľ vieme, že to ako naše podvedomie s nami komunikuje a pomáha nám vyrovnať sa s problémami je to čo v nás vyvoláva obavy. Napríklad sen, v ktorom Vás niekto naháňa je spojený s nevyriešenými problémami v reálnom živote ako tvrdia vedci. No ako už bolo spomenuté skôr, ríša snov ešte nie je dostatočne prebádaná a mnoho vecí ešte len čaká na to kým ich niekto objaví.

Prečítajte si tieto zaujímavosti o snoch, ktoré možno ani nepoznáte:

  • Nové poznatky a zručnosti sú počas spánku ukladané na takzvané potrebné “poličky” čo nám pomáha si ich lepšie zapamätať. Bez ohľadu na to či sa pripravujete na skúšku alebo sa len snažíte zapamätať čo máte zajtra spraviť, dobrý spánok Vám zaručene pomôže.
  • Rekordný čas, ktorý človek vydržal bez spánku je 11 dní. V žiadnom prípade Vám ale neodporúčame tento rekord skúšať alebo nepodaj pokoriť. Takýto dlhý čas bez spánku Vám neprinesie iba závažné duševné problémy ale môže sa skončiť aj smrťou.
  • 15% ľudí na svete sú námesační. Námesační ľudia nesedia iba na posteli alebo sa prechádzajú po izbách ale môžu odísť aj z domu a prejsť veľké vzdialenosti. To, že námesačného človeka nemôžete zobudiť je mýtus a zobudenie takého človeka je viac než potrebné.

 

  • Ľudia, ktorí málo spia majú zvýšenú chuť do jedla, pretože koncentrácia hormónu leptín, ktorý reguluje apetít sa v takýchto prípadoch znižuje.

 

  • Po piatich minútach od prebudenia zabudneme 50% našich snov a po ďalších piatich minútach zabudneme skoro všetko čo sa nám snívalo. Sigmund Freud veril v to, že mozog sa tak snažil vymazať všetko z pamäte pretože sny sú našimi skrytými myšlienkami. No, novodobá teória tvrdí, že po prebudení náš mozog pracuje najviac a zabudnutie sna je iba výsledkom aktívnej práce mozgu.

 

Mávate často nočné mory? Aký najdivnejší sen sa Vám sníval?

zdroj:brightside.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných...
spot_imgspot_img

Svetové predčasne narodené dieťa prekonalo 0% šancu na prežitie a tento rok oslávilo svoje tretie narodeniny.

Vtedy ste to ešte nevedeli, ale 6. júna 2020 sa Beth Hutchinsonová zapísala do histórie tým, že porodila predčasne narodené dieťa na svete. Táto novopečená...

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom internetu zdieľal so svojimi kolegami a tak sa mohla dostať až k nám. Otázku položili...

Žena necháva každú noc postieľku svojho dieťaťa pred vchodovými dverami. Všetkých prekvapila, keď vysvetlila dôvod tohto správania

Catherine Lucreová, matka a babička štyroch detí z Austrálie, necháva každý večer postieľku svojho dieťaťa vedľa. Takéto správanie vyvoláva u cudzích ľudí veľa otázok,...
Verified by MonsterInsights