Zabezpečia nám vakcíny proti koronavírusu doživotnú imunitu? TAKTO TO JE V SKUTOČNOSTI

Odpovede na otázky týkajúce sa imunity voči koronavírusu, či ako dlho budeme voči nemu odolní sa snažia odborníci zistiť už do prvých mesiacov začiatku pandémie.

Dve nové štúdie nám však pomáhajú lepšie pochopiť, ako sa náš imunitný systém adaptuje na infekciu a čo to môže znamenať pre očkovanie.

Štúdie zverejnené v máji zistili, že imunita vyvolaná infekciami môže fungovať niekoľko mesiacov aj rokov. Odborníci sa domnievajú, že očkovanie môže predĺžiť trvanie tejto imunity.

white and red heart shaped decorunsplash

Ďalším dôležitým zistením z oboch štúdií je, že mnoho ľudí, ktorí sa zotavili z koronavírusu a neskôr dostali vakcínu mRNA (napríklad vakcínu Moderna alebo Pfizer-BioNTech), nemusia potrebovať posilňovaciu dávku. Imunita u ľudí s predchádzajúcou infekciou by „mala“ byť účinná proti variantom vírusu.

Obe štúdie skúmali ľudí vystavených koronavírusu v priebehu jedného roka.

Podľa jednej štúdie Trusted Source, publikovanej v časopise Nature, si imunitné bunky nachádzajúce sa v našej kostnej dreni uchovávajú „pamäť“ koronavírusu a sú schopné vytvárať ochranné protilátky, ktoré zabraňujú opätovnému nakazeniu.

person holding white ballpoint penunsplash

Ďalšia štúdia, ktorá ešte nie je recenzovaná, zistila, že tieto imunitné bunky môžu dozrieť a zosilnieť asi rok po infekcii.

„Údaje naznačujú, že imunita u zotavených jedincov bude dlhodobá a tí, čo sa zaočkujú mRNA vakcínou, budú produkovať protilátky a pamäťové B bunky, ktoré by mali chrániť pred cirkulujúcimi variantmi SARS-CoV-2,“ uviedli autori štúdie.

Ako funguje imunitná odpoveď

Podľa doktorky Miriam Smithovej, šéfky infekčných chorôb v Long Island Jewish Forest Hills v New Yorku, náš imunitný systém obsahuje B bunky, ktoré sú typom bielych krviniek zodpovedných za humorálnu imunitu.

„Bunky vznikajú a dozrievajú v kostnej dreni, potom migrujú do sleziny a lymfatických uzlín. Aktivujú sa v reakcii na antigén, vírus alebo baktériu.“

Ďalej vysvetľuje, že B bunky majú na svojom povrchu receptory, ktoré sa môžu viazať na tieto patogény.

„S pomocou T buniek, ďalšej zložky imunitného systému, sa B bunky diferencujú na plazmatické bunky, aby vytvorili protilátky, ktoré zachytia útočníka vírusu alebo baktérie a umožnia iným bunkám útočníka zničiť,“ hovorí.

Povedala, že po infekcii zostávajú „pamäťové“ B bunky v okolí, takže ak ten istý vírus alebo baktéria znovu napadne, imunitný systém si „pamätá“ a znovu sa aktivuje, aby proti nim bojoval.

blue and white plastic bottleunsplash

Prekonali ste koronavírus? Stále by ste sa mali dať zaočkovať

„Je dôležité, aby sa aj títo ľudia dali zaočkovať,“ uviedol doktor Len Horovitz, pľúcny špecialista v nemocnici Lenox Hill v New Yorku. „Podľa našich dát je možné, že imunita týchto ľudí po uplynutí 11 mesiacov, nemusí byť schopná poradiť si s vírusom,“

Vysvetľuje, že ľudia, ktorí trpeli touto chorobou, sa nemôžu spoliehať na predchádzajúcu infekciu, aby dosiahli takú imunitu, ako to mohli ľudia s osýpkami či ovčími kiahnami.

Podľa Horovitza reinfekcia nemusí nevyhnutne znamenať miernejší priebeh ochorenia.

„Môže to byť miernejšie, môže to byť rovnaké, ako predtým a môže to byť horšie. Je toho ešte veľa, čo nevieme.“

woman in black and white polka dot shirt holding white plastic tubeunsplash

„Nepoznáme presnú mieru [reinfekcie], no vieme, že k tomu môže dôjsť a vieme, že to nie je bežné, ale nie je to ani nič zriedkavé.“

S opätovnou nákazou súvisí zároveň aj možnosť nakazenia ďalších ľudí, preto je dôležité, aby sa ľudia po prekonani koronavírusu nespoliehali na to, že ho už nedostanú.

„Musíte byť imúnni, pretože protilátky, ktoré získate z infekcie, sa líšia od protilátok, ktoré získate z očkovania.“ Sú to dve rôzne protilátky.“

Tieto nové štúdie tiež naznačujú, že väčšina ľudí, ktorí sa zotavili z COVID-19 a neskôr boli očkovaní jednou z mRNA vakcín, nebude potrebovať posilňovaciu dávku na udržanie ochrany pred vírusom.

Avšak očkovaní ľudia, ktorí predtým neprekonali ochorenie, budú pravdepodobne potrebovať posilňovaciu dávku, rovnako ako malý počet ľudí, ktorí ochoreli, ale ich imunitný systém si nevyprodukoval dostatočné množstvo protilátok.

„Takže ak sa zaočkuje niekto, kto mal COVID-19, potom už nikdy nemusí dostať ďalšiu posilňovaciu dávku. Zdá sa, že majú väčšiu imunitu ako niekto, kto bol očkovaný, ale s ochorením predtým neprišiel do kontaktu.“

 

Zdroj: healthline.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Zabezpečia nám vakcíny proti koronavírusu doživotnú imunitu? TAKTO TO JE V SKUTOČNOSTI”