Ako prinavrátiť farbu svojim šedinám? STAČÍ UROBIŤ TOTO

Našli ste si prvý sivý vlas a chytila vás strach a panika? Nemusí! Tento proces sa dá čiastočne zvrátiť.

Dozvedeli sme sa o výskume, ktorý bol zameraný na to, ako zvrátiť šedivenie vlasov, a radi by sme sa s vami o tieto informácie podelili.

1. Prečo niektorí ľudia šedivejú skôr ako ostatní

Rovnako ako pre farbu vašej pokožky, chemická látka nazývaná melanín ovplyvňuje aj farbu vlasov. Časom pigmentové bunky vo vlasoch odumierajú, čo spôsobuje šedivenie. Podľa štúdie sa tento proces zvyčajne začína u belochov, keď majú zhruba tridsať rokov. U ázijských typov sa to zvyčajne stáva po tridsiatke, zatiaľ čo Afričanom začnú šedivieť vlasy, keď dosiahnu štyridsiatku.

Tento proces však u vás môže začať skôr alebo neskôr. Do značnej miery to všetko závisí od vašich génov, najmä IRF4, ktorý reguluje produkciu melanínu a jeho ukladanie.

2. Najnovšie poznatky vedcov

Nedávna štúdia konečne dokázala to, čo väčšina z nás intuitívne už vedela. Stres spôsobuje, že vlasy vám začnú predčasne šedivieť. Vedci merali hladiny bielkovín vo vlasoch dobrovoľníkov a zistili, že mitochondrie ovplyvňuje psychický stres (produkujú energiu v bunkách). Podobné účinky majú aj niektoré ďalšie faktory, napríklad vegetariánstvo, nedostatok vitamínu B12 a iné zdravotné problémy napríklad vitiligo.

3. Dobrou správou je, že šedivenie je možné zvrátiť

Štúdia spolu s prepojením šedivenia s psychickým stresom zistila, že ľudia si môžu prinavrátiť svoju farbu vlasov naspäť, ak sú v menšom strese. Jednému z účastníkov, ktorému sa podarilo čiastočne obnoviť farbu vlasov, jednoducho odišiel na dovolenku. Táto metóda má však určité obmedzenia. Nebude fungovať pre ľudí, ktorých vlasy sú už roky sivé.

4. Môžete vyskúšať niektoré domáce recepty

Ak si chcete zachovať farbu vlasov bez toho, aby ste ich farbili, odporúča sa zaistiť dostatok vitamínov B12, E, D a A, a minerálov ako zinok a železo. Dôkladne sa starajte o svoje vlasy, používajte rôzne ošetrujúce prípravky, nevystavujte vlasy priamemu slnečnému žiareniu, používajte šampóny vhodné pre váš typ vlasov a podobne.

Tu je niekoľko domácich receptov:

1. Kokosový olej naneste na korienky a dĺžku vlasov večer pred umytím.

2. Zmiešajte čajovú lyžičku čerstvého zázvoru a lyžicu medu a konzumujte to každý deň.

3. Každý deň vypite približne 240 mililitrov mrkvovej šťavy.

4. Vezmite rovnaké množstvo citrónovej šťavy, šťavy amla a mandľového oleja. Zmiešajte ich a používajte výrobok na vlasy a pokožku hlavy dvakrát denne počas 3 mesiacov.

5. Šediny vlastne vôbec nie sú zlé

Všetci vieme, že prijatie svojho tela s jeho nedokonalosťami je zdravé, a preto by sme sa mali naučiť prijať svoje sivé vlasy také, aké sú. Takéto vlasy sú koniec koncov aj znakom zrelosti a múdrosti, ktoré môžu byť aj štýlové. Tu je niekoľko šedivých celebrít, od ktorých sa môžete inšpirovať.

https://www.instagram.com/p/B5lAv7XnaRb/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/B_ul-0fppe1/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/B9fasyfjmKU/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CP3Rc2mLgjH/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CR4pwe6s3xb/?utm_source=ig_web_copy_link

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Ako prinavrátiť farbu svojim šedinám? STAČÍ UROBIŤ TOTO”