Psychológ hovorí: „6 pravidiel, ktoré zmenia váš život navždy.“

Ak v tomto svete existuje niečo pravdivé, potom to je fakt, žijeme v spoločnosti ľudí, ktorých máme ale aj nemáme radi. Čo znamená tolerovať a „pustiť“ tých, ktorí do nášho života vnášajú negativitu a utrpenie?

Existujú odborníci, ktorí sa zo života poučili, urobili správne rozhodnutia, a práve od nich môžeme získať potrebné rady na prekonanie rôznych životných situácií.

Ruský psychológ Michail Litvak vydal viac ako 30 kníh o osobnostnom rozvoji a je dobre známy po celom svete. V Rusku je považovaný za „otca modernej psychológie“. Svojou prácou sa nás snaží varovať pred rôznymi psychologickými blokmi, s ktorými sa môžeme stretnúť počas celého života a ktoré nám bránia byť šťastnými.

Michail Litvak má mnoho takýchto tipov, ale my sa zameriame na tie najdôležitejšie.

Zorganizovaný znamená šťastný

To je pravda. Šťastie nie je veda, ale vždy sa ľahšie dosiahne, ak budete viesť organizovaný život. Ako vysvetľuje Michail Litvak, je dôležité starať sa o seba a investovať energiu a motiváciu do túžby dosiahnuť pocit pokoja a pohody, pretože tieto pocity sa neobjavujú cez noc. Musíte na tom pracovať a v prípade potreby byť svojou vlastnou oporou.

Sme rozlišní, všetci myslíme inak

Je to ťažké prijať, ale ľudia okolo nás nemusia zdieľať naše názory a nápady. Platí to aj pre nás samých. Nemusíme súhlasiť s ostatnými ani myslieť ako oni.

Toto však nie je prekážkou vo vzájomnom porozumení. Malo by byť zrejmé, že akceptovanie toho, že každý je iný, je spôsob, ako sa obohatiť prostredníctvom schopnosti zdieľať a vymieňať si názory. Ľudia často pociťujú strach zoči-voči neznámu, a preto sa snažíme presvedčiť ostatných za každú cenu.

Je dôležité naučiť sa počúvať nielen seba, ale aj iných. Vďaka tejto zmene sa budete cítiť dobre vy aj ostatní.

Žite pre seba!

Pravdepodobne ste už počuli mnohokrát, že „naše šťastie nezávisí od šťastia ostatných“, ale táto veta nie je úplne pravdivá. Šťastie je niečo jedinečné v nás a nemalo by závisieť od ostatných. Naša nálada však často závisí od iných a ich problémy alebo zmeny nálady nás chtiac-nechtiac ovplyvnia.

Aj keď je to ťažké, ak chceme byť šťastní, je dôležité pohnúť sa od negatívneho postoja ostatných. Poďme žiť podľa našich potrieb.

Naučte sa žiť so svojou osamelosťou

Schopnosť človeka byť sám a meditovať hovorí o jeho zrelosti. Zrelý človek sa nebude báť samoty a nebude mať problémy so samotou, ale naopak. Nemá zmysel snažiť sa naplniť svoju emocionálnu medzeru inými ľuďmi.

Šťastie často prichádza vo chvíľach osamelosti, kedy sa máme šancu zmieriť so sebou a naučiť sa milovať. Tak jednoduché.

Staňte sa svojím najlepším priateľom

Ak chcete dosiahnuť šťastie, začnite sa chváliť a počúvať svoje telo. Nikto vás nepozná lepšie. Tak prečo sa nestarať o svoje vlastné myšlienky? Prečo nevyužiť čas na to, aby ste si vypočuli seba a ubezpečili sa, že stojíte za to? Neočakávajte, že to pre vás urobia iní.

Snažte sa odpúšťať

Boli ste zranení, boli ste zradení. To všetko však možno prekonať! Pocit zlyhania často vedie k pocitu hlbokej nespokojnosti a nepokoja. A potom si vyberieme tých, ktorí sú zodpovední za naše chyby, a tých, ktorí nás v určitom okamihu života zranili.

Nechajte ich tak! Nech každý žije svoj život tak, ako chce a ako môže. Naučte sa odpúšťať, pretože je zbytočné vracať sa k udalostiam z minulosti, ktoré sa nedajú zmeniť. Už len samotný postoj vo vás vyvoláva rozhorčenie a negatívne pocity, z ktorých sa môže stať nenávisť, ak sa ich nerozhodneme čím skôr odstrániť.

Nikto nehovorí, že to bude ľahké, ale môžeme to skúšať znova a znova, kým nedosiahneme náš cieľ.

Rady Dr. Michaela Litvaka sú skutočne užitočné, však?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Psychológ hovorí: „6 pravidiel, ktoré zmenia váš život navždy.“”