sobota, 27 júla, 2024

Delta variant koronavírusu je rovnako nákazlivý, ako kiahne – hovoria lekári

Pandémia koronavírusu je teraz vo väčšine prípadov skôr pandémiou delta variantu, ktorý je zodpovedný za drvivú väčšinu nových prípadov po celom svete.

Interný dokument z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb cituje nové a zatiaľ nepublikované údaje a dospel k záveru, že delta variant je veľmi nákazlivý, a to aj medzi zaočkovanými osobami.

Je prenosnejší ako vírusy, ktoré spôsobujú MERS, SARS, ebolu, kiahne, nachladnutie a sezónnu chrípku a je nákazlivý ako kiahne.

red and white flower petalsunsplash

„Myslím, že ľudia musia pochopiť, že obavy sú skutočne opodstatnené. Je to vážne, “povedala pre riaditeľka Centra Rochelle Walensky, ktorá potvrdila pravosť dokumentu. „Ide o jeden z najprenosnejších vírusov, o ktorých vieme. Osýpky, kiahne – všetky patria do jednej skupiny.“

V prvej polovici minulého roka sa mnohí oboznámili s pojmom reprodukčné číslo (R), ktoré označuje, koľko ľudí dokáže nakaziť jeden infikovaný človek. Odhaduje sa, že pôvodná infekcia koronavírusom (alfa) má číslo R okolo 2 alebo 3. Podľa dokumentu CDC je variant delta až štyrikrát infekčnejší.

To znamená, že miera infekcie delta variantu je približne rovnaká ako kiahne, ale tým sa problém nekončí. Delta variant vie napadnúť aj zaočkovaného jedinca a rýchlosť prenosu nie je ovplyvnená tým, či nakazený človek je alebo nie je zaočkovaný.

clear glass bottle with orange and green liquid insideunsplash

Napriek tomu dokument potvrdzuje dôležitosť očkovania.

Aj keď sa rýchlosť prenosu infekcie nemusela znížiť, riziko vážnych chorôb alebo úmrtí u očkovaných osôb je menšie ako desatina rizika u neočkovaných ľudí.

A hoci je pravdepodobnosť nakazenia delta variantom vyššia aj napriek očkovaniu, riziko, že to chytíte je trojnásobne nižšie, ako u niekoho, kto nebol zaočkovaný.

Tieto informácie sú zásadné, pretože CDC si uvedomuje, že verejnosť stráca dôveru v očkovacie látky.

Dokument poznamenáva, že na boj proti tomu môže byť potrebná zmena v komunikácii, pričom poukazuje na to, že nárast prelomových prípadov, ako aj vplyv individuálnych okolností na účinnosť vakcíny môžu byť v rozpore s príliš optimistickými správami.

„Odviedli sme skvelú prácu, keď sme verejnosti povedali, že sú to zázračné vakcíny,“ povedal komunikačný expert Matthew Seeger.

„ Na druhej strane sme sa pravdepodobne dostali do pasce neustáleho uisťovania.“

Správa prichádza len niekoľko dní po tom, čo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb formálne odporučilo, aby aj plne zaočkovaní ľudia nosili rúška v interiéri, čo je výsledkom stúpajúcich prípadov delta variantu a nízkej zaočkovanosti.

Zdroj: iflscience.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights