Súčasná štúdia naznačuje, že systém Atlantického oceánu sa môže zrútiť

Nový výskum ukazuje, že veľký oceánsky prúdový systém, ktorý zahŕňa Golfský prúd, stráca stabilitu a blíži k bodu zvratu, ktorý bude mať knock-on efekty na celej našej planéte. Príčina tohto trendu je komplexná, ale všetky hlavné faktory sú jasne spojené s jednou vecou: klimatickými zmenami spôsobenými ľuďmi.

Ak si myslíte, že to znie presne ako scenár katastrofického filmu, nemýlite sa. Predtým, ako začnete plánovať apokalypsu, však stále nie je jasné, ako blízko sa tento bod zlomu nachádza, a nie je isté, aké dôsledky by to mohlo mať, ak dôjde k tomuto kolapsu.

V časopise Nature Climate Change, Niklas Boers z Postupimského inštitútu pre výskum klimatických vplyvov, Freie Universität Berlin a Exeter University skúmali zdravie Atlantického meridionálneho obežného obehu (AMOC). Je to hľadanie nových dôkazov, že prechádza znepokojujúcim spomalením, spôsobeným stratou stability.

AMOC je ako krčná žila Zeme. Obrovský oceánsky prúd v Atlantiku transportuje teplú vodu z trópov na sever na povrch oceánu a studenú vodu na juh na dne oceánu. Jednou rukou tohto prúdu je Golfský prúd, ktorý hrá dôležitú úlohu v podnebí viacerých regiónov.

Stabilita AMOC sa v posledných desaťročiach výrazne znížila, naznačuje Boersova analýza. Predchádzajúca práca odhalila, že AMOC je v súčasnosti najslabší za viac ako tisícročie, ale nové pozorovania a modelovanie ukazujú, že táto slabosť je v skutočnosti dôsledkom klesajúcej stability. To znamená, že životne dôležitý systém oceánskeho prúdu by sa mohol blížiť ku kritickej prahovej hodnote, za ktorou by sa mohol obehový systém zrútiť.

,,Zistenia podporujú hodnotenie, že pokles AMOC nie je len fluktuácia alebo lineárna reakcia na zvyšujúce sa teploty, ale pravdepodobne znamená priblíženie sa ku kritickej prahovej hodnote, pri prekročení ktorej by sa obehový systém mohol zrútiť,“ vysvetlil Boers vo vyhlásení.

Úlohu v tom pravdepodobne zohralo niekoľko faktorov, všetky však súvisia s klimatickými zmenami spôsobenými ľuďmi, vrátane prítoku sladkej vody z topenia grónskeho ľadového štítu, topenie morského ľadu a odtok riek z prebytočnej dažďovej a tavnej vody.

Dopad možného kolapsu je v súčasnosti ťažké určiť, ale je zrejmé, že AMOC priamo ovplyvňuje podnebie na veľkej časti východného pobrežia Severnej Ameriky a západnej Európy. Spojené kráľovstvo je od rovníka rovnako vzdialené ako chladné oblasti Kanady, napriek tomu má Spojené kráľovstvo oveľa teplejšie podnebie vďaka AMOC, ktoré prináša teplú vodu na sever od Mexického zálivu. So slabším AMOC budú Spojené kráľovstvo a ďalšie časti západnej Európy pravdepodobne chladnejšie.

Nie všetci vedci však súhlasia so závermi tejto najnovšej správy. V rozhovore pre New York Times Susan Lozier, fyzická oceánografka a dekanka z College of Sciences v Georgia Tech, uviedla, že výskum je „zaujímavý“, ale stále si nie je istá, či sa obeh v AMOC kvôli tejto nestabilite určite spomaľuje.

Tak či onak, dodala, že klimatická kríza má nepochybne mimoriadne závažný vplyv na oceány Zeme, konkrétne na zvyšovanie hladiny morí, a na to si musíme všetci dávať pozor.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Súčasná štúdia naznačuje, že systém Atlantického oceánu sa môže zrútiť”