9 vecí, ktoré nám „lezú na nervy“ no majú vedecké vysvetlenie!

Poznáte to, niekto vedľa Vás nahlas prežúva, buchli ste si malíček na nohe alebo sa ráno ponáhľate no práce a nemôžete nájsť kľúče. Všetky tieto veci ľuďom lezú na nervy no v skutočnosti existujú vysvetlenia prečo tomu tak je.

Teraz Vám prezradíme vedecky podložené odpovede vďaka, ktorým sa môžete týmto situáciám vyvarovať v budúcnosti.

 

Clear Light Bulb Placed on Chalkboard

Zdroj: pexels.com

 

1. Prečo náš pot smrdí, keď sme v strese?

Keď sme v strese naše apokrinné žľazy začnú pracovať o čosi rýchlejšie a začnú vypúšťať pot. Tento pot obsahuje viac živín, bielkovín, a lipidov ako pot produkovaný ekrinnými žľazami, ktorý obsahuje iba vodu a soľ. Tieto živiny sú „hostinou“ pre baktérie, ktoré žijú v póroch našej pokožky a ich okolí. Počas toho ako baktérie rozkladajú tieto chemikálie vzniká zápach. Výsledkom čoho je horšie zapáchajúci pot, ktorý je potravou pre baktérie.

 

Stress Handwritten Text on White Printer Paper

Zdroj: pexels.com

 

2. Prečo sa nám ťažšie vstáva, keď si budík odkladáme na 5 minút?

Deje sa to z takého dôvodu, že keď človek opäť zaspí začne sa nový spánkový cyklus, ktorý trvá 100 minút. Ak je spánok kratší ako 100 minút cyklus nebude ukončený čiže je najlepšie vstať z postele hneď po zazvonení prvého budíka.

 

Image result for alarm clock snooze phone

Zdroj: ios.gadgethacks.com

 

3. Prečo nás ľudia, ktorý nahlas prežúvajú vytáčajú do nepríčetnosti?

Tento syndróm má svoj vedecký názov – misophonia. Je to agresívna reakcia na bežné zvuky ako je prežúvanie, mľasknutie pier pri rozprávaní či pískanie. Približne 20% všetkých ľudí žijúcich na Zemi trpí misophoniou. Náš mozog takto reaguje, keďže jeho viaceré časti dostávajú spúšťajúce impulzy. Misophonia je ale nevyliečiteľná a tak sa odporúča vyhýbať sa zvukom, ktoré Vás privádzajú priam do šialenstva.

 

Men's White Dress Shirt

Zdroj: pexels.com

 

4. Prečo náš vlastný hlas znie na nahrávke inak a divne?

Keď počas rozprávania počujeme svoj hlas, počujeme pri tom aj mnoho iných zvukov z okolia, ktoré putujú cez vonkajší zvukový kanál, bubienok, stredné ucho až do slimáka. Keď si vypočujeme nahrávku svojho hlasu, počujeme iba zvuk, ktorý sa šíri vzduchom. Čiže ostatné zvuky, ktoré normálne počujeme, keď rozprávame zmiznú a preto sa nám náš vlastný hlas zdá čudný až neznámy.

 

Black Recordering Microphone

Zdroj: pexels.com

 

5. Prečo máme na fotkách s bleskom červené zrenice?

Niekedy sa naše zrenice nestihnú pri fotografovaní stiahnuť a červené sfarbenie zrenice je len vlastne odraz ciev v našej sietnici. No zvieratá môžu mať na fotkách aj inak sfarbené oči napríklad sivé alebo aj zelené a je to preto, že ich oči majú vrstvu, ktorá odráža svetlo tak vylepšuje ich zrak v noci. Aby ste tomuto nežiaducemu efektu predišli, robte si fotografie na miestach kde je dosť svetla.

 

Image result for red eye on camera

Zdroj: biology.stackexchange.com

 

6. Prečo nám do misky vždy spadnú škrupinky s vajíčka?

Ak zle rozbijete vajíčko kúsky škrupinky sa zachytia v bielku a spadnú do misky. Tajomstvo správneho rozbitia vajíčka spočíva v tomto: nájdite najširšiu časť vajíčka (stred) a pevne ho uchopte a ťuknite s ním o pracovnú  dosku. Potom svojimi palcami zatlačte dovnútra, oddeľte škrupinky a vylejte obsah do misky.

 

Brown Eggs in Nest

Zdroj: pexels.com

 

7. Prečo stále hľadáme kľúče?

Keď často nemôžete nájsť svoje kľúče tak nezapájate pracovnú pamäť, keď prídete domov z práce a kľúče niekde pohodíte. To preto nemôžete potom kľúče nájsť a pri ich hľadaní rozbombardujete celý byt. Je len jediná možnosť ako sa tomuto problému vyvarovať: určite si jedno miesto, kde si takéto veci budete stále odkladať.

 

Keys

Zdroj: pexels.com

 

8. Prečo sa nám rozväzujú šnúrky na topánkach (najmä deťom)?

Deťom sa šnúrky rozväzujú, pretože sa chôdza detí a dospelých líši – deti viac dupú. Keď sa noha dostane na zem, zdvihnú pätu a šnúrka sa začne rozväzovať. Takzvaná kohútia chôdza (stepáž) nám rozviaže šnúrky skôr ako normálna chôdza.

 

Person Holding Shoe Lace

Zdroj: pexels.com

 

9. Prečo nás to tak bolí, keď si udrieme malíček na nohe?

Prsty na nohách majú mnoho nervových receptory ale nie dosť tkaniva, ktoré by tieto receptory ochránili. Takže si udrieme kosť, cievy a nervy a to je preto, prečo nás tak bolí udretý malíček na nohe.

 

Image result for hurt pinky toe meme

Zdroj: 9gag.com

 

Stretávate sa aj Vy s niektorými uvedenými problémami? Máte na nich nejaké „fígle“?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “9 vecí, ktoré nám „lezú na nervy“ no majú vedecké vysvetlenie!”