Amazonský dažďový prales produkuje viac CO2 ako kedykoľvek predtým

Amazonský prales balansuje na nebezpečnom lane. Podľa novej štúdie publikovanej v časopise Nature to vyzerá, že odlesňovanie a zmena podnebia posúvajú Amazonku smerom k pochmúrnemu bodu zlomu.

Značná časť najväčšieho tropického dažďového pralesa na svete, teraz produkuje viac uhlíka, ako absorbuje.

Posledných pár rokov vedci diskutovali a špekulovali, či časti Amazónie spôsobili tento obávaný obrat. Ako tušili, táto nová štúdia potvrdzuje ich obavy, že časti dažďového pralesa už nechránia pred zmenou podnebia a v skutočnosti prispievajú k emisiám skleníkových plynov.

Nová štúdia vedená brazílskym Národným ústavom pre vesmírny výskum a americkým Národným úradom pre oceán a atmosféru (NOAA) sa zamerala na pozorovania lietadiel týkajúce sa koncentrácií oxidu uhličitého a oxidu uhoľnatého v troposfére, najnižšej vrstve zemskej atmosféry, nad brazílskou Amazóniou. od roku 2010 do roku 2018.

Ich objavy ukazujú, že juhovýchodná Amazónia sa v súčasnosti zmenila z čistého producenta uhlíka z prepadu na významný zdroj uhlíka.

„Počas takmer 10 rokov merania CO2 sme zistili, že odlesnená a klimaticky namáhaná východná Amazonka, najmä juhovýchod, bola čistým zdrojom emisií CO2 v atmosfére, najmä v dôsledku požiarov,“ uviedol John Miller, spoluautor štúdie a vedec z globálneho monitorovacieho laboratória NOAA.

„Na druhej strane vlhšia, neporušenejšia západná a stredná časť Amazónie, nebola zachytávačom uhlíka ani zdrojom atmosférického CO2. Absorpcia zdravými lesmi vyvážila emisie z požiarov.“

Jedným z hlavných dôvodov tohto posunu v takzvaných „pľúcach planéty“ je odlesňovanie. Dažďové pralesy pôsobia ako uhlík prepadávajúci cez svoje bohatstvo stromov a život rastlín „vysávajúci“ oxid uhličitý z prostredia a využívajúci ho na fotosyntézu. Uhlík je izolovaný rastlinami a ukladaný ako biomasa. Obrovské množstvo uhlíka sa ukladá aj v pôde ako mŕtva organická hmota, ako napríklad rozkladajúce sa stromy. Najjednoduchšie povedané, menej stromov znamená menší potenciál pre dažďový prales nasávať uhlík. Okrem toho všetkého, zvyšujúce sa teploty spôsobené zmenou podnebia tiež upozorňujú na schopnosť tropických lesov absorbovať uhlík.

Na druhej strane, dažďové pralesy tiež produkujú uhlík dýchaním mikroorganizmov, ktoré rozkladajú stromy po ich odumretí. Lesné požiare, ktoré sú v Amazónii v posledných rokoch veľmi významné, uvoľňujú tiež obrovské množstvo uloženého uhlíka späť do atmosféry.

Všetky tieto faktory vyvrcholili v juhovýchodnej oblasti Amazónie, ktorá bola za posledných 40 rokov obzvlášť ťažko zasiahnutá odlesňovaním a zaznamenala zhruba 30% z celkového odlesňovania. Pretože Amazonku naďalej ničí odlesňovanie a nezmiernená zmena podnebia, vedci teraz dychtivo sledujú ďalšie časti dažďového pralesa a obávajú sa, či a kedy by mohli narušiť bod zlomu, ktorý sa stane zdrojom uhlíka.

„Veľkou otázkou, ktorú tento výskum vyvoláva je, či spojenie medzi podnebím, odlesňovaním a uhlíkom, ktoré vidíme na východe Amazónie, môže byť jedného dňa osudom strednej a západnej Amazónie, ak budú podliehať silnejším ľudským vplyvom,“ varuje Miller .

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Amazonský dažďový prales produkuje viac CO2 ako kedykoľvek predtým”