Čo je to toxická pozitivita? Nie vždy všetko dopadne dobré, ale to je dobré!

Každý z nás pravdepodobne počul povzbudivé rady, vďaka ktorým sme sa v skutočnosti cítili horšie. „Nepremýšľaj nad tým, všetko bude v poriadku,“ alebo „Nebuď smutný, iný ľudia sú na tom ešte horšie!“ Takéto frázy nie sú vôbec nápomocné, práve naopak, povzbudzujú nás, aby sme sa vyhli problémom a potláčali naše skutočné pocity.

Aké riziká môže skrývať prehnaný optimizmus a prečo je také dôležité pociťovať najmä pozitívne emócie.

Čo je to toxická pozitivita?

Keď hovoríme o toxickej pozitivite, psychológovia hovoria o životnom prístupe, podľa ktorého si človek musí vždy udržiavať pozitívny prístup a vyhýbať sa negatívnym emóciám. Ľudia, ktorí sa držia tohto myslenia, idú často do extrémov. Pri pokuse nájsť svetlú stránku všetkého potláčajú negatívne pocity namiesto toho, aby ich prežili, čím sa ich konečný stav mysle ešte zhorší.

man wearing red long-sleeved shirt standing beside wallunsplash

Pri pokuse o podporu ostatných sa takíto ľudia často správajú toxicky. Nerozumejú, prečo je ich rada, aby neboli ľudia smutní a vydržali problematické obdobie, taká nepríjemná. Nemajú pocit, že nechať človeka hovoriť o svojich skutočných pocitoch je lepším spôsobom riešenia situácie.

Vyhýbanie sa problémom

Toxické správanie nastáva v situácii, keď človek nielen skrýva svoje skutočné pocity za štandardné frázy, ako: „Všetko bude dobré“, „Šťastie je otázkou osobnej voľby“ alebo „Usmej sa a svet sa bude usmievať na teba,“ ale aj zahanbuje ostatných ľudí, ktorí nemajú dostatočne pozitívny prístup k životu. „Vyhodili ťa? Nevadí! Hlavne, že máš strechu nad hlavou a si zdravý. „Čo je také strašidelné na rozvode? Veď v mori je ešte veľa rýb.“

Namiesto hľadania cesty z ťažkej situácie dajú hlavu do piesku. Správajú sa ako malé deti, ktoré veria, že ich ostatní nevidia, ak si zaboria tvár do svojich rúk. Preferujú heslo: „Ak problému nebudem venovať pozornosť, znamená to, že problém vôbec neexistuje.“

Zákaz negatívnych emócií

Zanedbaním a tlmením negatívnych emócií ich človek iba zvyšuje. Mohlo by sa zdať, že schopnosť bojovať so „zlými“ pocitmi v sebe, ako zúrivosť, smútok alebo pochmúrnosť, sú znakmi silnej osobnosti. Neustále klamanie samého seba, že všetko v poriadku, keď to v skutočnosti je naopak, však nakoniec ovplyvní psychické zdravie.

woman sitting on wing chairunsplash

Fanúšikovia toxickej pozitivity nedokážu akceptovať svoje negatívne emócie ani negatívne emócie iných ľudí. Keď čelia úzkostiam alebo depresii iných ľudí, snažia sa to bagatelizovať, čím sa odizolujú od nepríjemných vnútorných pocitov.

Znehodnocovanie pocitov iných ľudí

Hranica medzi podporou a znehodnotením problémov iných ľudí je veľmi tenká. Niekedy je pre ľudí neznesiteľné byť vedľa človeka, ktorý sa cíti zle a má bolesti. Aby skryli svoje rozpaky, začnú vyžadovať isté správanie, ktorú ten druhý jednoducho nie je schopný vykonať. Napríklad: „Daj sa dokopy!“ alebo „No tak, trochu sa usmej. Povedz mi niečo pekné!“ Takéto rady spravidla len zvyšujú pocit viny a hanby u daného človeka.

smiling woman standing beside plantunsplash

Cítite vinu za prejavovanie negatívnych emócií

S príchodom sociálnych sietí sa v našich životoch začala čoraz častejšie objavovať toxická pozitivita. Ľudia zvyčajne zdieľajú so svojimi fanúšikmi iba tie pekné udalosti zo svojho života. Optimizmus sa považuje za normu, zatiaľ čo pesimizmus sa kritizuje. Dokonalé fotografie však často skrývajú hlbokú vnútornú nespokojnosť.

Pri preukazovaní neustálej veselosti človek upadne do pasce, kedy skrýva svoje skutočné pocity, hromadí negatívne emócie, ktoré čakajú na príležitosť vyjsť na povrch. Vytvára to vnútornú nesúlad. „Prečo sa cítim tak zle? V mojom živote je predsa všetko v poriadku.“ Zákaz skutočných pocitov často vedie k depresii a sebakritike.

woman in black dress holding brown paper bagunsplash

Rozdiel medzi toxickou pozitivitou a zdravou podporou

Psychológovia odporúčajú opustiť primitívne rozdelenie emócií na čiernobiele. Pocity v skutočnosti nie sú dobré alebo zlé – sú to iba signály, ktoré upozorňujú na veci, ktoré sú pre nás dôležité, a slúžia ako zdroj informácií pre ľudí okolo nás. Prijatie a úprimné prežívanie zložitých a nepríjemných emócií nám iba pomáha rýchlejšie ich prekonať.

Na rozdiel od toxickej pozitivity, zdravý optimizmus nikdy nevyžaduje, aby ste potlačili „zlé“ emócie, ale naopak, pozerá sa na ne s empatiou a pozornosťou. Ak chcete človeka skutočne podporiť, nemali by ste ho odsudzovať a radšej mu dajte čas, aby sa cítil zle. Až potom sa môžete pokúsiť nájsť východisko z nepríjemnej situácie.

Nie je nič zlé na rozveselení ostatných a opakovaní si pozitívnych fráz. Vašou úlohou nie je zjednodušovať zložité veci ani potlačovať negatívne emócie.

Zdroj: brightside.me

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Čo je to toxická pozitivita? Nie vždy všetko dopadne dobré, ale to je dobré!”