Škôlky vo Fínsku si budujú svoj vlastný les, aby zlepšili imunitu detí

Podľa experimentu vo Fínsku môže hranie v obklopení zelene a špiny už po dobe jedného mesiaca stačiť na to, aby sa u dieťaťa zlepšil stav imunitného systému.

Pracovníci škôlky sa rozhodli nainštalovať trávnik, vysadiť lesné porasty a umožnili deťom starať sa o plodiny v kvetináčoch. Aj vďaka tomu rozmanitosť mikróbov v ich črevách a na koži vyzerala zdravšie už za pomerne krátky časový úsek.

V porovnaní s inými deťmi, ktoré sa hrajú v štandardných vonkajších priestoroch jaslí a škôlok – chodníky, dlaždice a štrk, 3-ročné, 4-ročné a 5-ročné deti v týchto prírodnejších podmienkach vo Fínsku vykazovali zvýšené T-bunky a ďalšie dôležité imunitné markery v krvi už po uplynutí 28 dní.

„Taktiež sme zistili, že črevný mikrobióm detí, ktoré boli obklopené zeleňou, bol podobný črevnému mikrobiómu detí, ktoré každý deň navštevujú les,“ vysvetlila vedkyňa Marja Roslund z Helsinskej univerzity v roku 2020, keď bol výskum zverejnený.

paivakodin pihatTakto vyzeralo ihrisko pred a po prestavbe.  

Výskum tiež ukázal, že vystavovanie zelenému priestoru u detí je nejakým spôsobom spojené s dobre fungujúcim imunitným systémom, ale stále nie je jasné, či je tento vzťah prepojený.

Experiment vo Fínsku je prvým, ktorý výslovne manipuluje s mestským prostredím dieťaťa a potom testuje zmeny v jeho mikrobióme a následne v imunitnom systéme dieťaťa.

two people on forestunsplash

Napriek tomu, že zistenia neposkytujú všetky odpovede, podporujú myšlienku, že zmena environmentálnych mikróbov môže relatívne ľahko ovplyvniť dobre fungujúci mikrobióm u detí. Tým pádom sa zlepší aj fungovanie imunitného systému.

Názor, že prostredie bohaté na živé veci má vplyv na našu imunitu, sa nazýva „hypotéza biodiverzity“. Na základe tejto hypotézy by strata biodiverzity v mestských oblastiach mohla byť aspoň čiastočne zodpovedná za nedávny nárast chorôb spojených s imunitou.

Štúdia porovnávala environmentálne mikróby nachádzajúce sa na dvoroch 10 rôznych mestských škôlok či jaslí a zahrnula 75 detí vo veku od troch do piatich rokov.

girl holding red maple leafunsplash

Niektoré z týchto jaslí a škôlok mali štandardné dvory s betónom a štrkom, zatiaľ čo iné brali deti na denný pobyt v prírode a v štyroch z nich boli ich dvory obohatené o trávnatý a lesný porast.

Počas 28 dní dostali deti v týchto štyroch jasliach čas hrať sa na svojom novom dvore päťkrát týždenne.

Keď vedci testovali mikrobióm ich pokožky a čriev pred a po skúške, zistili lepšie výsledky v porovnaní s prvou skupinou detí, ktoré sa rovnako dlho hrali v jasliach s menšou zeleňou.

Aj počas tohto krátkeho trvania štúdie vedci zistili, že mikróby na koži a v črevách detí, ktoré sa pravidelne hrávali v zeleni, zvýšili svoju rozmanitosť – čo je funkcia, ktorá je spojená s celkovým zdravším imunitným systémom.

boy standing on tree branchunsplash

Ich výsledky sa vo veľkej miere zhodovali s druhou skupinou detí v jasliach, ktoré chodili na každodenné prechádzky do prírody.

U detí, ktoré sa dostali von – hrali sa v hline, tráve a medzi stromami, zaznamenali nárast mikróbu nazývaného gammaproteobacteria, ktorý zvyšuje imunitnú obranu pokožky, užitočné imunitné sekréty v krvi.

„Tým sa podporuje predpoklad, že pri kontakte s prírodou sa predchádza poruchám imunitného systému, ako sú autoimunitné ochorenia a alergie,“ povedal Sinkkonen, jeden z autorov výskumu.

Výskumy ukazujú, že dostať sa von je dobré taktiež pre zrak dieťaťa, ale aj jeho duševné zdravie.  Niektoré nedávne štúdie dokonca ukázali, že zelené plochy sú spojené so štrukturálnymi zmenami v mozgu detí.

To, čo spôsobuje tieto výsledky, ešte nie je jasné. Mohlo by to súvisieť so zmenami imunitného systému alebo s niečím, čo sa týka dýchania zdravého vzduchu, opaľovania sa na slnku, cvičenia alebo väčšieho pokoja.

„Bolo by najlepšie, keby sa deti mohli hrať v kalužiach a každý si mohol kopať do organickej pôdy,“ vysvetľuje environmentálny ekológ Aki Sinkkonen, z Helsinskej univerzity.

Spojenie s prírodou je dobré aj pre budúcnosť ekosystémov našej planéty. Štúdie ukazujú, že deti, ktoré trávia čas vonku, majú väčšiu pravdepodobnosť, že sa v dospelosti stanú ochrancami životného prostredia a v rýchlo sa meniacom svete je to dôležitejšie, než kedykoľvek predtým.

 

Zdroj: sciencealert.com 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Škôlky vo Fínsku si budujú svoj vlastný les, aby zlepšili imunitu detí”