back to top
streda, 24 apríla, 2024

Takto si pamätáme na socializmus my – Zaspomínajte si na tieto časy aj vy

Spomienky na minulosť a socializmus nám  neraz dokážu vyčariť úsmev na perách a pohladiť  dušu. Napríklad taká vôňa čerstvého chleba, na ktorom si pri raňajkách pochutnala celá rodina. Poďte sa s nami ponoriť do chvíľkovej nostalgie a zamyslite sa nad tým, čo by ste privítali na vašom stole…

Niekedy, aby ste získali takýto chutný chlieb, ste museli čakať v rade. Potom ste si ho vložili do sieťky a utekali domov.

Zlatistá chutná kôrka si jednoducho vyžadovala vašu pozornosť, aby ste si dokázali vychutnať jeho lahodnú chuť a mäkkú štruktúru. Nie nadarmo sa mnohým ľuďom nepodarilo priniesť domov celý bochník chleba.

https://www.instagram.com/p/B7P4VSkHUp6/?utm_source=ig_embed

Čo však v prípade, že ste si chceli dať niečo sladké? Nemuseli ste ísť do obchodu, pretože všetko potrebné ste mali doma. Staré mamy vlastnili špeciálne formy na karamelové lízanky, perníky alebo sladké oriešky s kondenzovaným mliekom. Karamel sa dal vyrobiť z obyčajného cukru, do formy sa vložila palička a celé vnútro sa zaplnilo karamelom. Tieto lízanky mali zvyčajne tvar kohútov, rýb, medveďov, veveričiek alebo hviezd.

https://www.instagram.com/p/BvWNg-JhdV7/?utm_source=ig_embed

Takmer každé dieťa vedelo, ako vyrobiť tieto sladkosti. Samozrejme, nie vždy dopadli úspešne a dokázali sa prilepiť na podnebie v ústnej dutine. Nebola to však taká katastrofa, najdôležitejšie bolo, že to všetkým chutilo. Nezabudnuteľná chuť nedbalosti a detstva. Hranie sa s priateľmi, neskoré prechádzky pod mesačným svitom, chuť prvej lásky a šťastného materstva.

Sladké momenty

Vážni konkurenti na scéne boli aj kúsky chleba s cukrom a sušienky s maslom. Ako môžete upokojiť dieťa, ktoré chce niečo sladké, no u vás doma nič nie je? Nakrájajte nie príliš hrubý plátok čerstvého chleba, mierne ho navlhčite trochou vody, na vrch posypte trochou cukru. Ak máte radi vajíčka, namočte chlieb do vaječnej zmesi a zľahka ho opečte na panvici s olejom.

https://www.instagram.com/p/CRV1ECUjbJQ/?utm_source=ig_embed

Spomienky na socializmus

Maslové sušienky boli kedysi rovnako populárne. V dnešnej dobe si už len málokto spomenie na túto lahodnú pochúťku. Stačí to však raz vyskúšať a čas od času si budete chcieť dopriať príjemne posedenie pri čaji s niečím jednoduchým a sladkým. Na jednu sušienku položte vrstvu masla, prikryte ju druhou sušienkou a ukončite to uvarením voňavého čaju.

https://www.instagram.com/p/BXqzzz1h7_G/?utm_source=ig_embed

Samozrejme, neboli to len sladkosti! Čo tak horúce zemiaky pečené na ohni za sprievodu hry na gitare s partiou priateľov? Ruské vajce s majonézou bolo neraz súčasť raňajok či predjedál, ale aj rodinných osláv.

Čas beží neúprosne dopredu a my nemáme schopnosti ho zastaviť. Náš život je karavanom úžasných peripetií, ktorými si musíme prejsť so vztýčenou hlavou od samého začiatku až do víťazného konca. Minulosť nikto nemôže vrátiť späť a ani to nie je potrebné. No z času na čas je dobré zaspomínať si na to, čo bolo kedysi, a na ľudí, ktorí boli s nami.

Podeľte sa o svoje obľúbené spomienky na minulosť. Aké sú vaše obľúbené dobroty? Kto ich pripravoval? Akým špeciálnym darčekom sa mohla pochváliť vaša drahá mama alebo babička? Podeľte sa s nami o kúsok svojej duše!

 

Zdroj: takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...

Newsletter

Prečítaj si

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...

Mám 45 rokov a až dnes som zistila, že na farbe hubky na riad záleží! TOTO BY STE MALI VEDIEŤ

Hubky na umývanie riadu sa nachádzajú v každej kuchyni...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne a otvorene prehovorila o svojom rozhodnutí nemať deti vo videu na TikToku. Žiaľ, musela zverejniť aktualizáciu,...

Manželstvo Richarda Gerea s o 33-ročnou mladšou manželkou, ktorá kedysi spávala na ulici, má „silnú karmickú energiu“

Po tom, čo Richardovi Gerovi stroskotali prvé dve manželstvá, sa herec rozhodol, že sa už nebude zapájať do srdcových záležitostí a mať ďalšie deti,...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína a olív, starobylých kamenných uličkách a malebných plážach  Antonia venovala celý svoj život výchove svojej...
Verified by MonsterInsights