Toto je dôvod, prečo sú gombíky na dámskych a pánskych košeliach na odlišných stranách. Vedeli ste to?

Košele sú univerzálnym typom oblečenia, ktoré miluje každý – muži aj ženy. Premýšľali ste niekedy, prečo sú gombíky na košeliach pre mužov umiestnené vpravo a pre ženy na ľavej strane?

Niektorí ľudia veria, že tento rozdiel existuje len kvôli odlíšeniu mužského oblečenia od toho dámskeho, ale v skutočnosti nie je všetko také jednoduché. Príčina tejto záležitosti má historický charakter a sme presvedčení, že zaujme vašu pozornosť.

Všetci vieme o megalomanii Napoleona. Ak sa pozriete na všetky jeho portréty, zistíte, že jeho ruky sú ukryté po fazónkou vrchného odevu. To bolo možné len vtedy, ak by boli gombíky na pravej strane.

Toto gesto, ktoré si mocní tohto sveta prebrali od starovekých Grékov, bolo spájané so vzdelaním a dobrými mravmi.

Napoleon bol neuveriteľne populárny, preto ho napodobňovali aj ženy. Z tohto dôvodu nariadil zmenu štýlu dámskych košieľ – prešitie gombíkov na druhú stranu. Toto je dôvod číslo 1.

Druhým dôvodom bolo, že urodzené ženy boli vždy obliekané svojimi služobníčkami, ktoré boli z väčšej časti praváčky. Zapínanie gombíkov tak bolo pohodlnejšie, ak sa nachádzali na ľavej strane.

Tretím dôvodom môže byť, že v dávnych dobách muži držali meče v pravej ruke. Preto bolo pre nich praktickejšie, aby si mohli rozopnúť oblečenie ľavou rukou aj počas bitky. Ženy držia dieťa z ľavej strany, takže možnosť rozopnúť živôtik pravou rukou im uľahčila dojčenie.

Pri jazde na koni sedeli ženy na pravom boku a vietor im nefúkal do košieľ len vďaka gombíkom nachádzajúcim sa na ľavej strane.

Aj toto sú spôsoby, ako vysvetliť odlišné zapínanie gombíkov na pánskych a dámskych odevoch. Poznáte ešte nejaké iné?

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Toto je dôvod, prečo sú gombíky na dámskych a pánskych košeliach na odlišných stranách. Vedeli ste to?”