back to top
piatok, 19 apríla, 2024

Vedci tvrdia, že páry, ktoré sa veľa hádajú, sa v skutočnosti viac milujú  

Podľa nedávnych prieskumov 44% manželských párov verí, že hádka, ktorá sa uskutoční viac ako len raz za týždeň, im pomáha udržiavať si zdravý, produktívny a dlhodobý vzťah. Páry, ktoré sa často hádajú, majú vyššiu pravdepodobnosť, že zostanú spolu, pretože napriek všetkým malým nedorozumeniam vedia, že ich láska je skutočná a úprimná.

Dnes vám prezradíme, prečo sú občasné hádky dobré na udržanie si zdravého a dlhodobého vzťahu.

Hádka je znakom zrelého vzťahu skoro každého páru 

Neustále vyhýbanie sa konfliktu rozhodne nie je najlepší spôsob, ako si vytvoriť dlhotrvajúci vzťah. Práve naopak, ak  si počas hádky dokážete povedať svoj názor, znamená to, že ste pripravený povýšiť svoju lásku na inú úroveň.

Čo znamená, keď sa páry hádajú?

Dospelí ľudia sa neobracajú k osobným útokom či ku kriku. Namiesto toho sa vždy snažia dosiahnuť kompromis a zlepšiť svoj vzťah pomocou zdravej výmeny názorov.

Hádkou ukazujete svoj záujem

Samozrejme, bolo by oveľa jednoduchšie len zatvárať oči pred niektorými zvykmi vášho partnera, ktoré vás zvyčajne privádzajú do šialenstva. Ale skutočnosť, že ste ochotní vydržať všetku tú bolesť a nepohodlie hádok za dosiahnutie lepšieho výsledku v budúcnosti, môže byť znakom vašej lásky.

Inými slovami, hádať sa znamená, že sa viac angažujete. Len si pamätajte – ako často vediete hádky s rodičmi alebo súrodencami? To isté platí aj pre vášho partnera: ak sa často hádate, no vždy sa cez to dostanete, znamená to, že si s milovaným človekom plánujete spoločnú budúcnosť a myslíte to s ním naozaj vážne.

Hádka uľahčuje komunikáciu

Aby ste vytvorili dôveru vo vzťahu, nemali by ste mlčať. Naopak, je potrebné, aby ste k vášmu partnerovi pristupovali s otvorenou mysľou, prevzali zodpovednosť za vaše kroky a vzájomne sa vedeli vypočuť.

Keďže hádka je jednou z hlavných foriem komunikácie a patrí k tým najúprimnejším, skutočne pomáha urýchliť pocity intimity, dôvery a prepojenia. Vďaka tomu môžete partnera naučiť, ako s vami komunikovať o niečo produktívnejšie.

Hádka je znakom zdravého vzťahu

Psychológovia veria, že existuje 7 kľúčových bodov zdravého a šťastného vzťahu a hádka je jedným z nich. V skutočnosti, ak sa pár nikdy neháda, môže to znamenať, že v ňom niečo nie je v poriadku.

Argumentovanie pomáha párom prehodnotiť svoje hodnoty a pocity tým, že sa zaoberajú a diskutujú o veciach, ktoré sú pre nich dôležité. Samotná hádka by mala byť zdravá a nie akýmsi bojom – snažte sa vždy vyjadrovať svoje myšlienky bez toho, aby ste nadávali alebo zvyšovali hlas.

Hádka posilňuje vzájomné prepojenie

Keď sa hádate so svojím partnerom, nezáleží na tom, či vyhráte alebo prehráte. Najcennejšou vecou je, že sa o sebe navzájom veľa dozviete.

Malé konflikty pomáhajú obom z vás odhaliť vašu skutočnú povahu a partnerovi ukážu, ako s tým má zaobchádzať. A ak sa vám podarí prekonať všetky výzvy spoločne, naučíte sa, ako robiť kompromisy a zároveň posilniť váš vzťah.

Hádka vás zbavuje hnevu

Byť vo vzťahu nie je tak jednoduché – ak máte záujem o svojho partnera, musíte tomu vždy prispôsobovať svoje hranice. A ak druhá strana neurobí to isté, môžete začať pociťovať hnev.

Ak sa nepostavíte za veci, ktoré sú pre vás dôležité, môžete tým partnera prinútiť k tomu, aby si myslel, že môže mať čokoľvek. Týmto spôsobom bude váš odpor len rásť a takáto cesta nikam nevedie.

Najlepší spôsob, ako tento problém vyriešiť, je vyjadriť svoje negatívne pocity a ukázať partnerovi, že vaše vlastné potreby sú rovnako dôležité ako tie jeho.

Hádka znamená vyššiu pravdepodobnosť, že zostanete spolu

Podľa niektorých štúdií je najväčšou chybou, ktorú páry zvyčajne robia, je vyhýbanie sa – často sa domnievame, že niečo nie je v poriadku, no pre pokoj v rodine radšej ostaneme ticho. Takáto komunikácia sa stáva najčastejším dôvodom rozpadu partnerských aj manželských vzťahov.

Aj keď sa môžete domnievať, že diskusia o citlivých otázkach nebude pre váš vzťah prospešná, v skutočnosti to nie je vôbec pravda. Hádka vám umožní sústrediť sa na vaše problémy a vyriešiť ich skôr, než sa stanú neznesiteľnými. To je dôvod, prečo páry, ktoré sa z času na čas pohádajú, sú spolu omnoho dlhšie ako tie, ktoré sa argumentácii chcú stoj čo stoj vyhnúť.

Hádka odkrýva vašu vášeň

Sú páry, ktoré si skutočne užívajú intenzívne hádky, pretože zvyšujú hladiny hormónov. V podvedomí vedia, že hádka je len znakom ich vášne, a nezhoda skončí ako vášnivé udobrenie.

Ak chcete, aby bol váš vzťah silný a prosperujúci, je potrebné, aby ste vašim citom dali voľný priebeh a nedusili ich. Nezabudnite však ukončiť akýkoľvek argument pozitívnym spôsobom.

Hádka vás zachráni pred nudou

Aj keď ste spolu už niekoľko rokov, vždy budú existovať veci, na ktorých sa nezhodnete. Na tom však nie je nič zlé – konštruktívne konflikty môžu podnietiť iskru vášho vzťahu a urobiť ho vzrušujúcejším.

Len si predstavte, ako nudná by bola vaša láska, ak by ste sa vždy na všetkom dohodli! Preto  nabudúce, keď budete vedieť, že sa schyľuje k partnerskej hádke, nepanikárte. Namiesto toho sa snažte, aby bola táto hádka prínosnom pre váš vzťah a budúci život.

Bonus: Ako vyzerá zdravá hádka

Je vždy dôležité mať na pamäti, že existuje rozdiel medzi „dobrou hádkou“ a „zlou hádkou“ a  len dobrá hádka môže byť pre váš vzťah naozaj prospešná.

Tu je niekoľko rád, ktorých by ste sa mali pridržiavať, aby ste vašu hádku zmenili na produktívnu diskusiu:

Rešpektujte sa navzájom: Obaja ste ľudské bytosti s istými nedostatkami. Nepokúšajte sa preto dávať rany pod pás a vyvíjať tlak na veci, ktoré by mohli vášmu partnerovi nezvratne ublížiť.

  • Ospravedlňte sa: Ak ste sa mýlili, priznajte si to a povedzte, že je vám to ľúto. Tento krok z vás určite neurobí slabocha. Naopak, ukáže vášmu partnerovi, že vám na ňom stále záleží.
  • Držte sa témy: Nikdy nevyťahujte na povrch vaše skúsenosti s predchádzajúcimi vzťahmi alebo chyby partnera, ktoré ste už opustili. Teraz máte len jednu tému, o ktorej by ste sa mali porozprávať, neodbočujte od nej.
  • Nezapájajte do toho tretiu stranu: Tým, že do partnerskej hádky zapojíte aj vašich priateľov alebo príbuzných, môžete spôsobiť, že sa váš partner bude cítiť izolovane. Preto sa snažte vyriešiť problém sami ešte skôr, ako niekoho požiadate o nestranný názor.

Ako často vediete hádky s vaším partnerom? Viete vždy dospieť ku kompromisu? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti aj v komentároch na Facebooku!

zdrojBrightside.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných...

„Prvýkrát som sa odvážila obliecť si bikiny“: žena s krivkami odhaľuje svoje telo napriek kritike

Ľudia s pár kilami navyše sú terčom mnohých obviňujúcich...

Malé dievčatko sa narodilo bez nošteka. Prešla si peklom a takto vyzerá, keď má 10 rokov

Tessa Evansová sa narodila bez nosa.Narodila sa so zriedkavou...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných...

„Prvýkrát som sa odvážila obliecť si bikiny“: žena s krivkami odhaľuje svoje telo napriek kritike

Ľudia s pár kilami navyše sú terčom mnohých obviňujúcich...

Malé dievčatko sa narodilo bez nošteka. Prešla si peklom a takto vyzerá, keď má 10 rokov

Tessa Evansová sa narodila bez nosa.Narodila sa so zriedkavou...

Matka podstupovala chemoterapiu a rozlúčila sa so svojou rodinou, ale ukázalo sa, že v skutočnosti nemá rakovinu.

Keď Lisa Monková, matka dvoch detí, začala pociťovať bolesti...
Romana
Romana
Volám sa Romana a pre mysmezeny.sk píšem niekoľko rokov. Milujem písať o vzťahoch a ezoterike. Okrem toho ma veľmi baví môj psík. 🥰
spot_imgspot_img

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale málokto si uvedomuje, že rovnako dôležité sú aj listy z orecha. Listy obsahujú vitamíny, glukozidy,...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných 80 alebo viac rokov veľmi vyvinula. V archívoch spoločnosti Pathé News*, priekopníka filmovej žurnalistiky, sme našli...

„Prvýkrát som sa odvážila obliecť si bikiny“: žena s krivkami odhaľuje svoje telo napriek kritike

Ľudia s pár kilami navyše sú terčom mnohých obviňujúcich a kritických pohľadov. V tejto toxickej situácii sa táto žena s krivkami rozhodla postaviť sa...
Verified by MonsterInsights