Orchidea: Žiadna chémia a skvelý výsledok! Najlepší trik pre rast vašej orchidejky

Ak vaša orchidea začala chradnúť, objavili sa na nej mušky, zastavil sa vývoj koreňového systému a stopiek a listy zožltli, potom sú to jasné znaky, že potrebuje novú pôdu. S najväčšou pravdepodobnosťou sa v starej pôde vyvinulo plesňové ochorenie. Nová zmes nielen pomôže obnoviť orchideu prirodzenou cestou, ale dodá jej aj silu budovať korienky a kvety!

V prvom rade treba orchideu vybrať zo starej pôdy a rukami odstrániť staré, vysušené, takzvané hubovité a duté korene, bez poškodenia žltých korienkov, ale aj tých mladých a zdravých. Potom opláchnite korene pod tečúcou vodou.

Pred presadením do novej pôdy je potrebné dezinfikovať korene a listy od plesní a škodcov. Dezinfikovať môžete citrónovou vodou (navlhčite vatový tampón do šťavy z polovice citróna a vody a pretrite listy) a vodou s peroxidom vodíka (1 polievková lyžica peroxidu na 0,5 l vody, korienky nastriekajte pomocou rozprašovača). Ak je na koreňoch hniloba, pred výsadbou do novej pôdy ponorte špičky koreňov do škorice.

Teraz zoberte nový kvetináč. Pamätajte, že korene orchidey sa dobre vyvíjajú v stiesnenom kvetináči. Črepník by mal mať na dne veľké drenážne otvory + keramzit. Najlepšia pôda, ktorú možno použiť pre orchidey, je borovicová kôra. Faktom je, že zakúpená pôda v obchode môže byť kontaminovaná patogénnymi baktériami.

Preto je nebezpečné do nej presadiť slabú rastlinu. Okrem borovicovej kôry môžete použiť aj kokosové škrupiny. Odporúča sa tiež pridať mach, ktorý bol predtým dezinfikovaný octom. Kvetináč naplňte nasledovne: keramzit, potom vrstvu škrupín z kokosových orechov, vrstvu machu, potom vrstvu borovicovej kôry. Táto zmes pomôže orchidei vyrásť pomerne rýchlo.

 

Zdroj: cpykami.ru

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Orchidea: Žiadna chémia a skvelý výsledok! Najlepší trik pre rast vašej orchidejky”