Pápež František: „Pravdepodobne ste si všimli ľudí, ktorí chodia do kostola, dodržiavajú všetky prikázania a potom…“

Viera a modlitba nie sú len o návšteve chrámu a slová, ktoré čítame. Je to oveľa hlbšie, vážnejšie a musí to vychádzať zo srdca. Mnoho ľudí tomu nerozumie alebo nechce rozumieť. Sami ste si pravdepodobne všimli ľudí, ktorí prichádzajú do chrámu, dodržiavajú všetky pokyny, odchádzajú z kostola a robia zlé skutky.

man holding his hands on open bookunsplash

K týmto ľuďom sa pápež prihovoril počas svojho tradičného prejavu…

Pápež František je hlavou Svätej stolice a zvrchovaným vládcom Vatikánu. Vlastným menom Jorge Mario Bergoglio. Jeho cesta k vysokému titulu bola dosť tŕnistá, veď posúďte aj vy.

Ako dieťa bol Jorge dobrý a usilovný chlapec. Po ukončení školy študoval na technickej škole, získal titul z chémie. Potom pracoval v chemickom laboratóriu a po večeroch robil vyhadzovača v nočnom klube.

Keď mal 21 rokov, bojoval s pneumóniou, kvôli čomu mu museli odstrániť jedno pľúco. Nedávali mu takmer žiadne šance na zotavenie, ale choroba nakoniec ustúpila. Rozhodol sa zasvätiť svoj život službe Pánovi. Pridal sa k nasledovníkom Spoločnosti Ježišovej a vo veku 23 rokov sa zriekol svetských statkov.

V roku 2013 bol ho konkláve zvolila za nového pápeža. Zvolil si pápežské meno František na počesť katolíckeho svätca, ktorý sa považuje za patróna chudobných. František sa stal prvým pápežom asketického mníšskeho rádu Spoločnosti Ježišovej a tiež prvým z Ameriky, nie z Európy.

Hlava katolíckej cirkvi je známa svojou skromnosťou a priateľskou komunikáciou. Je zástancom sociálnej spravodlivosti. Jeho život je tiež skromný: používa verejnú dopravu, odmieta darčeky a luxusné izby. Býva v penzióne, nenosí drahé oblečenie a stravuje sa v bežnej jedálni pre kňazov.

Pápež každý rok má z balkóna Baziliky svätého Petra tradičný vianočný príhovor. Pápež zakaždým vyzýva k mieru, modlitbám a viere. Tento rok bol vo svojich vyjadreniach prísny a nekompromisný. Kritizoval ľudské chyby a vyzval na boj proti nim.

person wearing white cap looking down under cloudy sky during daytimeunsplash

Zameral sa na pokryteckých veriacich a povedal: „Každý deň sa stretávame s ľuďmi, ktorí sa považujú za pobožných, blízkych Pánovi. Pravidelne chodia do kostola, modlia sa a radi poukazujú na hriechy iných, no sami robia veci, za ktoré by mali byť vylúčení z chrámu.“

Toto je ich najväčšia chyba. Viera v Boha koniec koncov neznamená iba chodenie do kostola a vykonávanie určitých rituálov. Viera musí vychádzať zo srdca a musí byť úprimná, nie len kvôli nejakému obdivu.

Pápež dodal: „Viete, pre takýchto ľudí je lepšie byť ateistami, a nie hanbou nášho náboženstva. Veriaci človek by mal byť ostatným príkladom, nasmerovať ich a pomáhať iným. Existuje ešte jedna nepríjemná kategória ľudí – pokrytci. Milujú modlenie na verejnosti, dokážu to robiť uprostred ulice, pred chrámom, len preto, aby im niekto venovali pozornosť.

Mnoho kresťanov, bohužiaľ, nechápe, že modlitba nie je prázdna reč. Oni, rovnako ako papagáje, opakujú pred Bohom rovnaké slová. Avšak človek by sa nemal modliť svojím hlasom, ale srdcom.“

Pápež, Rím, Vatikán, Taliansko, St Peter Je BazilikaPixabay

„Koľkokrát vidíme ľudí, ktorí trávia víkendy v kostole alebo tam chodia každý deň a žijú len preto, aby nenávideli iných alebo hovorili o nich zle veci,“ uviedol František.

A s týmto názorom sa môžu stotožniť predstavitelia všetkých náboženstiev a vierovyznaní, ateisti nevynímajúc. Najdôležitejšie sú vaše myšlienky, nie to, ako sa predvádzate. Pápež František vyzýva, aby sme boli v prvom rade úprimní sami k sebe.

„Buďte ateistom. Ak stále chodíte do kostola, buďte synom, bratom, buďte príkladom pre ostatných.“

Pápež vo svojom príhovore tiež vyzval všetkých veriacich, aby vytvorili svet lepším miestom, aby ho rozvíjali tak, ako „matka vedie svoje deti vpred“. Pápež poznamenal, že väčšina ľudí hľadí do budúcnosti s krátkozrakosťou. Myslel tým chamtivých ľudí, ktorí sa honia za ziskom a nemyslia na svojich blížnych.

Pápež František uzavrel svoju kázeň krásnymi slovami: „Hrdinstvo sa neprejavuje veľkými darmi, ale súcitom, jemnosťou a oddanosťou. Aby sme žili v harmónii, nemusíme si vyberať jedno náboženstvo. Musíme byť tolerantní a pochopiť, že každý má svoj vlastný názor.“

Zdroj: otozh.com.ua

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsov, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Pápež František: „Pravdepodobne ste si všimli ľudí, ktorí chodia do kostola, dodržiavajú všetky prikázania a potom…“”