Takto majiteľ Facebooku vychováva svoje deti: Zodpovednosť, sebavedomie a tvrdá práca

Mark Zuckerberg si 28. októbra opäť získal pozornosť celého sveta. Rozhovoril sa totiž o svojich plánoch do budúcnosti spoločnosti, ktorú premenoval z Facebooku na Meta.

Jeho rozhodnutie sa nezaobišlo bez posmeškov ľudí na internete. Mark je v prvom rade mužom, manželom, otcom. Jeho metódy výchovy detí sa vôbec nepodobajú tým, ktoré by sa od neho očakávali.

Pripomeňme, že Mark a Priscilla Zuckerbergovci vychovávajú dve dcéry – August a Maxima. Dievčatá majú len 4 a 5 rokov, no ich rodičia už tvrdo pracujú na tom, aby z nich boli úspešné a sebavedomé ženy.

Mark prevzal svoje rodičovské metódy od svojho otca, ktorý sa nikdy nesnažil vychovať zo svojho syna miliardára. Chcel len, aby sa z jeho syna stal dobrý človek a Mark ide rovnakou cestou.

Zodpovednosť

Po prvé, rodičia od detstva učia dievčatá pracovať a chcú, aby vedeli, čo je to zodpovednosť. V domácnosti Zuckerberga má každý svoje povinnosti, vrátane ich dvoch dcér. Zlá nálada nie je dôvodom na to, aby si neplnili svoje povinnosti. Markovi sa už podarilo naučiť ich to, že ak dali slovo, musia ho dodržať.

Stačí si spomenúť na fotografiu, na ktorej dcéry pomáhajú Priscille umývať riad. Možno sa vám bude zdať, že deti sú ešte príliš malé na to, aby pomáhali v domácnosti, ale nikdy nie je príliš skoro naučiť sa zodpovednosti.

Multikulturalizmus

Vzhľadom na to, že Priscilla a Mark sú ľudia rôznych kultúr, mnohí by si mohli myslieť, že ich vplyv na výchovu detí bude veľký. Ale rodičia tu rýchlo a ľahko našli kompromis. Svoje dcéry vychovávajú v v prostredí, v ktorom sa snažia rešpektovať tradície oboch strán.

Dievčatá sa napríklad s mamou učia čínsky a s otcom čítajú modlitby v hebrejčine. V sobotu majú doma šabat a Priscilla v tento deň pripravuje čínske a kóšer jedlá. Dcéry sa tešia, pretože majú vždy z čoho vyberať.

Záľuby

Keď boli dievčatá menšie, Mark ich učil programovať. Teraz vedia základy kódovania. Ich otec si je istý, že treba hľadať to, čo deti zaujíma a pomáhať im rozvíjať sa v tomto smere. Dievčatám sa programovanie našťastie páči a tak v tom môžu pokračovať aj vo vyššom veku.

Mark je známy ako zanietený manžel a otec. Nebojí sa rozprávať o manželke a deťoch, vie si vziať voľno cez víkend, ak potrebuje byť blízko svojej rodiny, a uprednostňuje rodinné večery ako niekam ísť medzi ľudí.

Často si však so sebou nosí prácu aj domov. Svojim dcéram tak chce ukázať, že to, čo robí, má človeka baviť. Dúfa, že jedného dňa nájdu svoje vytúžené povolanie.

Ako viete, Mark Zuckerberg po vzore Billa Gatesa odkázal takmer celý svoj majetok na charitu, pričom len 1 % všetkého zostalo jeho dcéram.

Miliardár si je istý, že to bude stačiť na to, aby sa v živote cítili sebaisto, no zároveň si budú musieť zarobiť svoje vlastné peniaze. Rovnako ako jeho otec je presvedčený, že deti potrebujú trochu finančnej podpory od rodičov, aby sa v dospelosti cítili odvážnejšie.

Väčšina z nás si myslí, že deti miliardárov žijú ako Suri Cruz alebo Blue Ivy, ktorých rodičia ich okamžite obdaria miliónmi a sú pripravení splniť každý ich rozmar.

V skutočnosti ľudia, ktorí poznajú hodnotu peňazí, vychovávajú svoje deti najmä ako dôstojných členov spoločnosti, a nie ako celebrity. Okrem Zuckerberga sa takto snažia fungovať aj iní známi ľudia ako Bill Gates alebo Sting.

Zdroj: ofigenno.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Takto majiteľ Facebooku vychováva svoje deti: Zodpovednosť, sebavedomie a tvrdá práca”