Čaká nás vraj ďalšia pandémia, ktorá bude smrteľnejšia ako Covid

Budúce pandémie môžu byť smrteľnejšie ako súčasná kríza Covid – varoval jeden z tvorcov vakcíny Oxford-AstraZeneca. Profesorka Sarah Gilbertová tvrdí, že je potrebné vynakladať viac financií na pripravenosť na pandémie tak, aby sa zabránilo strate dosiahnutého pokroku.

Varovala tiež, že aktuálne vakcíny môžu byť proti variantu Omicron menej účinné. Dame Sarah dodala, že ľudia by mali byť opatrní. Povedala:

,,Nebude to poslednýkrát, čo vírus ohrozuje naše životy. Pravdou je, že ďalší môže byť horší. Môže byť nákazlivejší, smrteľnejší, alebo oboje. 

Nemôžeme dopustiť aby to, čím sme si za posledné 2 roky prešli, spôsobilo obrovské ekonomické straty, kvôli ktorým zistíme, že neostali žiadne financie na pripravenosť na ďalšiu pandémiu.“

Keď hovoríme o variante Omicron, povedala, že jeho vrcholový proteín obsahuje mutácie, o ktorých je známe, že zvyšujú prenosnosť vírusu:

„Existujú však ďalšie zmeny, ktoré môžu znamenať, že protilátky vyvolané vakcínami alebo infekciou môžu byť menej účinné pri prevencii infekcie Omicronom.

 Kým nebudeme vedieť viac, mali by sme byť opatrní a podniknúť kroky na spomalenie šírenia tohto nového variantu.“ 

Dame Sarah vyzvala, aby sa rýchly pokrok v poskytovaní vakcín a liekov počas pandémie stal normou. Nie je dôvod, prečo by nebolo možné vyvinúť univerzálny liek proti chrípke, ktorý by zlikvidoval všetky podobné hrozby.

V sobotu britská vláda oznámila, že cestujúci smerujúci do Spojeného kráľovstva budú musieť pred odletom absolvovať test na Covid v snahe obmedziť šírenie Omikronu.

Od utorka budú cestujúci vo veku 12 a viac rokov povinní preukázať sa negatívnym výsledkom testu PCR najskôr 48 hodín pred odletom. Profesor Mark Woolhouse povedal, že nové pravidlá prišli príliš neskoro na to, aby spôsobili „podstatný rozdiel“ pre potenciálnu vlnu variantu Omicron v Spojenom kráľovstve.

Profesor Woolhouse, člen vládnej vedeckej skupiny pre modelovanie pandemickej chrípky (Spi-M), v relácii BBC Andrewa Marra povedal, že Omicron sa šíri extrémne rýchlo nie len v Spojenom kráľovstve.

Ak súčasné trendy v Južnej Afrike budú pokračovať aj v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch, nový variant nahradí Deltu ako dominantný kmeň.

Zdroj: bbc.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Čaká nás vraj ďalšia pandémia, ktorá bude smrteľnejšia ako Covid”